Dinamo, ruşinea fotbalului românesc


Intră acum și în grupul de

Dinamo – Slovan Liberec 0-2

Dinamo a pierdut aseară, în mod ruşinos, meciul cu cehii de la Slovan Liberec, în manşa întâi a play-off-ului Ligii Europa. La scorul de 2-0 pentru cehi, suporterii dinamovişti şi-au ieşit din fire şi, cu trei minute înainte de finalul meciului, au pătruns pe pista de atletism. Arbitrul s-a văzut nevoit să fluiere finalul disputei din „Ştefan cel Mare”.

Dinamo va pierde mai mult ca sigur jocul cu Slovan la masa verde, cu 3-0, şi riscă excluderea din competiţiile europene pentru trei sezoane.

Dezastrul de la sfârşitul partidei a început după ce un suporter a intrat în teren şi, la capătul unei curse care a durat câteva zeci de secunde, a fost prins şi trântit la pământ de oamenii de ordine. Jandarmii n-au intervenit decât după ce grupurile de fani dinamovişti s-au îndreptat spre terenul de joc.
În vâltoarea evenimentelor, un spectator venit la meci împreună cu familia a făcut infarct şi a fost transportat de urgenţă la spital! La scurtă vreme însă, acesta a decedat.

„Dinamo va fi dată afară din Europa ani de zile”, a spus Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal. Cei mai înjuraţi oameni la partida de joi seară au fost Vasile Turcu şi Dumitru Dragomir. Dacă primului i s-a strigat să nu se întoarcă printre investitorii de la Dinamo, celui de-al doilea i s-a transmis: “Mitică, la puşcărie!”. Şi Ionuţ Lupescu, directorul general de la FRF, vede un viitor european sumbru pentru Dinamo: „Sunt recidivişti după episodul Nijmegen şi riscă sancţiuni foarte drastice”.

Cristian Bivolaru, observator UEFA, susţine însă că incidentele n-au fost atât de grave încât Dinamo să rişte excluderea din Europa. „Nu cred că vor fi daţi afară din competiţiile UEFA. Vor juca nişte meciuri europene pe alte stadioane din ţară”, ne a declarat Bivolaru.

Tatăl jucătorului dinamovist Gabriel Torje a avut o criză cardiacă în timpul incidentelor de la finalul partidei şi a fost transportat de urgenţă la spital. “Tatăl lui Torje a fost dus cu ambulanţa la spitalul de urgenţă la cardiologie, unde, din fericire, şi-a revenit”, a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al lui Dinamo, Nicolae Badea.

Miza şi-a pus serios amprenta asupra “câinilor”, care au început dezastruos, primind gol încă din minutul 5, după ce Liska a speculat perfect o centrare venită de pe partea dreaptă şi a marcat, din 10 metri, cu capul. Fanii gazdelor n-au dezarmat şi au continuat să-şi împingă favoriţii spre poarta adversă cu strămoşescul “Pe mama lor!”. Jocul dinamoviştilor a fost insipid, la fel ca în toată perioada Bonetti.

Singurul moment în care oaspeţii au avut emoţii în prima parte s-a petrecut când şutul lui Cristea a fost scos de sub bară de goalkeeperul Hauzr. În finalul primei reprize, suporterii au dat semne că îşi pierd răbdarea, admonestându-şi favoriţii: “Bă nesimţiţilor, luaţi-l şi pe Bonetti şi să vă duceţi cât mai departe de Dinamo, că vă rupem oasele!”. În final, s-a jucat pe contre, cu ocazii de ambele părţi. Cei care au dat lovitura au fost tot oaspeţii, marcând golul doi prin Blazek (85).
Deşi a avut dureri de spate, atacantul Ionel Dănciulescu a ţinut neapărat să fie pe teren. El a fost titularizat de Bonetti, după ce a făcut infiltraţii cu câteva ore înaintea partidei. Golgheterul dinamovist n-a rezistat decât o repriză, fiind doar o umbră pe teren. Antrenorul italian l-a schimbat după 45 de minute. Refăcut după accidentarea de la genunchi, atacantul Florin Bratu a văzut meciul de la tribuna oficială.

Au evoluat formaţiile:

Dinamo: Dolha – Scarlatache, Grigore, Tamaş, Pulhac – Torje, Rus (55 Zicu), N Doye, Ad. Cristea – Dănciulescu (46 A. Cristea), M. Niculae (82 Cl. Niculescu). Antrenor: Dario Bonetti.

Slovan: Hauzr – Vulin, Dejmek, Holenak, Selasie – Dockal, Liska, Coric (72 Blazek), Gecov – Papousek (62 Vacha), Keric. Antrenor: Ladislav Skorpil.


Intră acum și în grupul de