2010, anul in care voleiul sucevean a revenit in elita dupa 14 ani de absenta (Volei masculin)


Intră acum și în grupul de

Luna ianuarie a anului 2010 i-a găsit pe voleibaliştii de la CSMU LPS Suceava în plină activitate, ei jucând la început de an nu mai puţin de patru meciuri din cadrul seriei est a Diviziei A2. Dacă în sezonul competiţional 2008-2009 s-a considerat că echipa suceveană nu are suficient potenţial şi susţinere pentru a forţa barajul de promovare în Divizia A1, în campionatul următor cu sprijinul Primăriei Municipiului şi Consiulului local, al Consiliului Judeţean şi al Iulius Mall şi bineânţeles al CSM Suceava gruparea pregătită de profesorul Victor Pancu a „atacat” cu curaj obiectivul revenirii în primul eşalon valoric.

La finele sezonului regulat CSMU LPS Suceava s-a clasat pe locul al doilea şi a jucat pe rând în faza întâi a campionatului cu Videoclip Ploieşţi, apoi cu CSU CSŞ Galaţi şi la final cu CSM Bucureşti. Voleibaliştii suceveni au trecut la pas de formaţia ploieşteană, pentru ca apoi să depăşească echipa gălăţeană cu o victorie cu 3-2 chiar pe terenul acesteia.

Cea mai interesantă dublă întâlnire s-a desfăşurat la Bucureşti, acolo unde CSMU LPS Suceava a înfruntat o viitoare adversară de la barajul de promovare. Spre lauda lor sucevenii i-au învins pe bucureşteni chiar la ei acasă cu 2-0 la partide, 3-2 şi 3-0. În pofida succesului, tehnicianul sucevean Victor Pancu a avertizat că gruparea din capitală are resurse şi va veni cu o cu totul altă echipă la barajul de promovare, lucru care s-a şi întâmplat.

Cu moral bun şi cu mare dorinţă de victorie, echipa CSMU LPS Suceava s-a aliniat la turneul de baraj pentru promovarea în Divizia A1 după 14 ani de pauză alături de formaţiile CSM Bucureşti, U Timişoara şi Rapid Bucureşti.

În primul meci din sala „Elisabeta Lipă” din Botoşani, sucevenii au dat piept cu cel mai dificil adversar, CSM Bucureşti. Puţinii susţinători suceveni veniţi la acest meci au răguşit degeaba pentru că elevii profesorului Victor Pancu au jucat cu trac în faţa unei formaţii mult mai bine articulate şi mai montate. În ciuda înfrângerii, a doua zi CSMU LPS Suceava a depăşit gruparea U Timişoara, grupare venită într-un fel de excursie la Botoşani.

În meciul decisiv pentru promovare, sucevenii s-au mobilizat exemplar şi au depăşit cu 3-1 pe Rapid Bucureşti, aceeaşi puţini suporteri suceveni răguşind de bucurie de această dată.

La finalul turneului de promovare antrenorul Victor Pancu avertiza:
“Greul abia acum începe şi pentru a rezista în primul eşalon valoric al voleiului românesc ne mai trebuie 2-3 jucători de valoare. Am ochit deja trei sportivi şi sper să reuşesc să-i conving să vină să joace la Suceava”.

La fel ca şi tehnicianul sucevean, managerul Traian Căldare spunea
“Sunt fericit că anul acesta, când se împlinesc 52 de ani de când am venit în Suceava, am reuşit să promovez pentru a patra oară cu formaţia de volei. Sper să rezistăm primul an fiindcă acesta este cel mai greu”.

Voleibaliştii suceveni au primit diplome de excelenţă cu prilejul Zilelor Sucevei

Componenţii echipei de volei masculin CSMU LPS Suceava, care au reuşit la finele sezonului competiţional 2009-2010 să promoveze în primul eşalon valoric, au fost recompensaţi cu prilejul Zilelor Sucevei. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, le-a acordat sportivilor pregătiţi de profesorul Victor Pancu diplome de excelenţă pentru intrarea în Divizia A1.

Dacă în urmă cu un an, handbaliştilor de la CS Universitatea li s-au recunoscut meritele deosebite în promovarea sportului sucevean, acum a fost rândul celor de la volei să primească distincţii din partea municipalităţii. Alături de jucători, la eveniment au fost prezenţi antrenorul Victor Pancu, directorul CSM Suceava, Valerică Gherasim, managerul Traian Căldare, cei care şi-au adus şi ei din plin contribuţia la promovarea în Divizia A1.

“Trebuie să mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit în încercarea noastră reuşită de a reveni printre cele mai bune echipe din ţară, acolo unde am mai fost ani de-a rândul. În mod cert, greul de-acum începe şi va trebui să găsim soluţii atât pentru menţinerea jucătorilor noştri, dar şi pentru aducerea a încă doi-trei sportivi de talent pentru a ne putea menţine în primul eşalon valoric al voleiului masculin românesc”, declara antrenorul echipei CSMU LPS Suceava, Victor Pancu.
Cei care au reuşit performanţa de a readuce voleiului sucevean în primul eşalon valoric sunt: Sasu, Huţuleac, Orăşanu, Giurcă, Someşan, Suson, Ursachi, Bocancea, Soveja, Prodan, Cosovanu.

Divizia A1, prea „tare”, deocamdată, pentru CSMU LPS Suceava

Aşa cum anticipaseră cunoscătorii voleiului sucevean, campionatul Diviziei A1 nici nu se putea compara cu Divizia A2 şi echipa CSMU LPS Suceava avea nevoie de întăriri. În prima fază, după promovare, gruparea suceveană i-a pierdut pe Suson, revenit la formaţia sa Unirea Dej şi Someşan, operat la genunchi după accidentarea gravă de la barajul de promovare.

Fără să fie susţinuţi aşa cum s-a promis, proaspăt promovata în Divizia A1 de volei masculin i-a achiziţionat doar pe Răzvan Olteanu şi Robert Pietraru, jucători buni cu care totuşi formaţia suceveană era mai „subţire” decât la barajul de promovare. În principiu nu s-a înţeles un lucru destul de simplu şi anume acela că altfel gândeşti să cheltuieşti la 20 de ani şi pe alte chestii şi altfel faci acest lucru la 50 de ani de exemplu. Am vrut să spunem că fondurile erau bune la început de campionat atunci când se puteau transfera câţiva jucători de calibru, lucru relativ inutil la final de tur atunci când deja sucevenii au pierdut toate jocurile.

Oricum, CSMU LPS Suceava cu sprijinul Primăriei Suceava a realizat un stagiu de pregătire centralizată la Poiana Negri, lucru extrem de folositor în perspectiva debutului din campionat. Mai mult chiar, formaţia suceveană a făcut şi câteva meciuri amicale pentru ca în cadrul Cupei României să poată să urmărească la lucru toate componentele Diviziei A1.

Îngrijoraţi de ceea ce au văzut voleibaliştii suceveni încercat să se monteze singuri pentru un debut de sezon competiţional extrem de dificil.

Prima partidă a sezonului competiţional 2010-2011 a fost cel cu Steaua, în deplasare, înfrângerea cu 3-0 fiind relativ previzibilă. A urmat apoi jocul cu CSM Bucureşti. Aşa cum era de aşteptat, gruparea din capitală a venit la Suceava cu un lot extrem de puternic cu care s-a impus fără mari probleme. Trebuie de menţionat totuşi faptul că în setul secund sucevenii i-au avut în mână pe bucureşteni, dar lipsa lor de experienţă la nivel de Divizie A1 şi-a spus cuvântul.
Până la etapa a VIII-a CSMU LPS Suceava nu a câştigat niciun set, în rândul componenţilor echipei instalându-se o stare de blazare şi o tensiune care nu prevestea nimic bun. A urmat apoi primul punct din campionat şi primele două seturi câştigate în faţa unei formaţii cu nume, Explorări Baia Mare. În acest joc sucevenii au demonstrat că au resurse, pot să se automotiveze şi să se „bată” de la egal la egal cu sportivi de valoare certă care fac parte din loturile naţionale ale României.

Din păcate, după meciul bun făcut în compania băimărenilor, voleibaliştii de la CSMU LPS Suceava nu au putut depăşi cealaltă formaţie din „coada” clasamentului, Torpi Târgu Mureş, cedând pe teren propriu cu 2-3.

Sportivii suceveni au păcătuit în acest tur, încheiat pe ultimul loc în clasament cu doar două puncte, prin lipsă de concentrare şi prin absenţa unei „răutăţi pozitive”, extrem de necesare pentru un moral bun. Sucevenii au ratat nenumărate servicii şi au greşit preluări simple pentru ca apoi să nu reuşească decât foarte rar să se „ambaleze” pentru ale recupera.

Turul de campionat în Divizia A1 a fost o adevărată experienţă pentru voleibaliştii suceveni şi în partea a doua a campionatului se pare că vor şti exact cum stau lucrurile în primul eşalon valoric.

Anul 2010 a avut încă un moment frumos, după promovare, omagierea profesorului Victor Pancu pentru 40 de ani în slujba voleiului sucevean.

Antrenorul echipei CSMU LPS Suceava a primit din partea MTS o diplomă de excelenţă pentru 40 de ani în slujba voleiului sucevean

Sediul Clubului Municipal Suceava a fost gazda festivităţii de înmânare a diplomei de excelenţă pentru 40 de ani de activitate voleibalistică profesorului Victor Pancu. Diploma a fost trimisă de Ministerul Tineretului şi Sportului şi a fost semnată de ministrul secretar de stat Doina Melinte şi ea fostă componentă a CSM Suceava.
„Vreau să-l felicit pe profesorul Victor Pancu pentru îndelungata sa activitate în slujba voleiului sucevean. Profesorul Victor Pancu este unul dintre cei mai vechi componenţi ai Clubului Sportiv Municipal Suceava şi are meritul de a fi fost consecvent în cariera sa. Diploma este o recunoaştere a muncii depuse în patru decenii şi este semnată de ministrul secretar de stat Doina Melinte, fostă componentă a clubului nostru”, declara directorul CSM Suceava, Valerică Gherasim.

„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături de-a lungul anilor şi, în special, doctorului Traian Căldare. Mulţumesc de asemenea primarului Ion Lungu, viceprimarului Viorel Seredenciuc şi celor care au susţinut şi susţin sportul sucevean.

Sunt puţin emoţionat, dar şi mulţumit că mi s-a făcut cinstea recunoaşterii contribuţiei mele modeste la promovarea voleiului sucevean”, spunea profesorul Victor Pancu.

La final de an 2010, unul extrem de bogat în evenimente voleibalistice, se poate concluziona faptul că Suceava are tradiţie în volei, potenţial uman şi merită să aibă o echipă printre cele mai bune din România.


Intră acum și în grupul de