Epopeea micilor handbalisti suceveni


Intră acum și în grupul de

Prima parte a vacanţei de vară a oferit prilej de bucurie, satisfacţii dar şi mare responsabilitate însoţită de emoţiile unui debut sportiv. O parte din minihandbaliştii lotului sucevean (7 jucători delegaţi de la Şcoala Nr. 3 Suceava şi 5 de la Şcoala Ipoteşti) au reprezentat judeţul pentru prima oară în istoricul participării la Festivalul Naţional de Minihandbal – ediţia a XVI-a de la Piatra Neamţ.

Organizatorii competiţiei sunt Federaţia Română „Sportul pentru Toţi”, DJST, AJSPT, AJH, Primăria Municipiului Piatra Neamţ precum şi partenerul instituţional Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din localitate.

Tradiţionalul eveniment nemţean se încadrează în spiritul sportului pentru toţi şi are ca scop petrecerea timpului liber în cadru organizat. Copiii cu vârste între 7 şi 11 ani participă la un festival de mişcare în care handbalul este atracţia principală.

Cele 17 echipe aliniate la startul întrecerilor au aparţinut judeţelor Constanţa, Galaţi, Suceava şi Neamţ. Regulamentul concursului cerea obligatoriu componenţa mixtă (4+1 – cel puţin o fată în echipa de băieţi şi invers) într-un efectiv de 8 copii de vârsta şcolii primare.

Jocurile s-au desfăşurat pe grupe, sistem turneu conform tabelei Berger, partida cu două reprize a 15 minute. Rezultatele fiind doar orientative, informative, neântocmindu-se niciun clasament final. Deviza competiţiei a fost „Toţi jucăm, toţi câştigăm!!!” şi a fost respectată tacit şi cu înţelepciune în special de către copii. Timp de patru zile toţi participanţii au trăit intens frumoasa sărbătoare a pasiunii lor: jocul cu mingea mică a handbalului.

S-a jucat pe două terenuri reduse ca dimensiuni (cam o treime din terenul standard), precum şi în sala campusului şcolar gazdă. Zona de poartă cuprindea un semicerc cu raza de 5 m, poarta de handbal fiind adaptată, mult mai mică decât cea obişnuită. Aceste dimensiuni, noi pentru ei, le-au creat unor jucători dificultăţi de orientare şi marcare.

Canicula şi oboseala primelor jocuri n-au tăiat elanul jucătorilor, ei susţinând meciuri palpitante în toate condiţiile vremii capricioase din perioada acţiunii: soare, ploaie, vânt puternic şi răcoros. Partidele au fost spectaculoase şi disputate într-o luptă comună a echipei, ambiţiile micuţilor handbalişti fiind invers proporţionale cu vârsta lor.

Pentru suceveni a fost o deplasare cu adevărat specială şi deosebită prin conţinut şi misiune. Deşi cu câteva ore înaintea plecării au avut de depăşit o cumpănă organizatorică financiară, au reuşit să se adune în formaţia gândită minimă şi completă. Se poate spune că festivalul s-a deschis şi încheiat tot cu ei, de la la momentul cazării până la jocurile programate. În zile cu aceeaşi mare sărbătoare pentru oraşele Suceava şi Piatra Neamţ, reprezentanţii noştri au simţit cu convingere că anume ei au fost meniţi să trăiască extraordinara experienţă sportivă.

Partida de onoare a fost meciul cu echipa Piatra Neamţ 2. Sucevenii au intrat motivaţi şi hotărâţi să joace, nu să câştige cu orice preţ ci, să-şi apere blazonul de campioni naţionali. Prima repriză au dominat-o integral, scor 10 la 8 puncte. Acţiunea din partea a doua a întâlnirii nu s-a mai legat atât de bine. Portarul sucevean resimţindu-se clar după o intervenţie delicată a primei reprize a rămas descoperit pe fondul aruncărilor repetate dar nefructificate ale coechipierilor. Şi-au revenit treptat făcând front comun cu o bună apărare, scorul final 16 la 13 pentru nemţeni. După această partidă jucătorii noştri s-au simţit mândri şi mulţumiţi: au avut meciul festivalului, repriza lor de glorie, jocul de evaluare şi autoevaluare a muncii lor de aproape un an. S-au întâlnit totuşi cu adversari cu pregătire de trei ani. Atmosfera a fost incendiară, în spirit de olimpiadă şi campionat naţional, cu un arbitraj curat, adevărată lecţie de sportivitate oferită celorlalte echipe şi numerosului public prezent.

Sucevenii s-au confruntat în meci direct şi cu colegii lor, prietenii din Ipoteşti. În urma jocului susţinut s-a demonstrat fără drept de apel, evoluţia ascendentă a celor 4 campioni suceveni faţă de doar unul din echipa adversă, rolul hotărâtor al pregătirii constante efectuate în colaborare cu antrenorul de specialitate al LPS Suceava.

Prin ultimul joc din cadrul festivalului, unul la înţelegere, ambele echipe sucevene şi-au luat revanşa cu brio în faţa gălăţenilor, luptând împreună, fiecare câte o repriză. După scorul dominant al celor de la Şcoala nr. 3 Suceava de 5-3, în repriza a doua jucătorii de la Ipoteşti au preluat ştafeta încheind meciul cu 8-5 în favoarea sucevenilor. Au fost priviţi cu admiraţie şi fairplay încă din meciurile directe, dovedind că sunt o delegaţie unită şi competitivă. Meciurile celor 12 „apostoli minihandbalişti” au avut parte de galeria entuziastă a jucătorilor nemţeni ce i-au susţinut cu simpatie şi sportivitate.

Încă de acasă, jucătorii delegaţi ai Sucevei au simţit că merg aproape la sigur pentru adjudecarea celui mai râvnit titlu special, cel al portarului competiţiei. Aveau marele as: Denis Caunic, campion naţional. Coordonatoarea delegaţiei îl supranumeşte „micuţul Pralea” pe bună dreptate. În formă maximă, portarul sucevean a uimit prin intervenţiile spectaculoase, dificile şi paradele repetate de 7(5) m. S-a evidenţiat şi ca jucător pe extremă, marcând puncte preţioase dintre care trei goluri senzaţionale: unul dintr-o inspirată combinaţie iniţiată de Emi Muntean şi două din acţiune proprie în mare viteză.

Monitorizate de profesorii antrenori, jocurile au fost urmărite şi vegheate pentru respectarea regulilor şi de cei 7 cavaleri ai fluierului. Elevi ai LPS Piatra Neamţ, aceştia au asigurat cu succes arbitrajul. Merită menţionate cele mai eficiente cupluri de arbitri: Sebastian Stelea – Ioana Popescu şi Nend Al-Janadi – Laura Versescu. Şi, ca gloria sucevenilor să fie deplină, copiii s-au mândrit cu arbitrul federal Cristian Meliş (18 ani, L.P.S. Suceava). Acesta şi-a exercitat funcţia proaspăt atestată de către forul abilitat în urma examenului practic din cadrul Campionatului Naţional de minihandbal. Anterior evenimentului, palmaresul său cuprinde şi arbitrajul de la Juniori IV. Prestaţia sa în cadrul festivalului s-a dovedit un model pentru mai tinerii săi omologi nemţeni, un exemplu de fermitate, încredere şi profesionalism în lucrul direct cu copiii.

Pentru acest tânăr sucevean, zilele festivalului au reprezentat un debut pe mai multe roluri asumate cu seriozitate alături de profesorii delegaţi: supraveghetor, tehnician, chiar şi „dădacă”, mai în glumă spunându-şi sine însuşi. Autoritatea în faţa copiilor şi-a câştigat-o prin puterea bunului exemplu. „Domnule profesor”, ca formulă de adresare a acestora exprimă totul.

„ O experienţă nemaipomenită! Mi-a plăcut foarte mult să mă implic nu doar să particip la acest festival. Copiii s-au dovedit foarte cuminţi şi ascultători. Şi-au pus în valoare tot ce-au învăţat reprezentându-ne pe noi: profesorii antrenori Iulian Dugan, Răzvan Bernicu, prof. Cătălina Loghin şi în ultimul rând pe mine, Cristian Meliş. Am trăit cu plăcere alături de ei, bucurându-mă pentru victoriile binemeritate şi încurajându-i pentru înfrângerile provocatoare. Nu exagerez implicarea şi interesul pe care l-am avut dar, pot spune sigur că această perioadă are echivalentul cel puţin al unei luni de antrenament cu juniorii I. Nu-mi pare rău şi deja îmi doresc să mai particip la evenimente asemănătoare. Experienţa a fost deplină, practică şi frumoasă, lăsând deoparte unele mici probleme, starea fizică
şi psihică intens solicitate şi resimţite la finalul festivalului.”

*Componenţa delegaţiei sucevene împreună cu evidenţierile din
cadrul festivalului naţional:*

Şcoala Nr. 3 Suceava, prof. Cătălina Loghin

Paul Denis Caunic – premiul şi titlul special „cel mai bun portar al festivalului”
Ioan Muntean – „cel mai bun coordonator de joc-centru” (la egalitate de voturi ale comisiei tehnice cu câştigătorul nemţean Vlad Forman)
Vlad Niculică – „golgheterul delegaţiei”
Emanuel Tudor Muntean – „cel mai popular sportiv jucător al echipei”
Albert Iulian Vizitiu – „portarul echipei” (prestaţia sa fiind o
revelaţie pentru coechipieri)
Isabela Matei – „cea mai bună jucătoare extremă stângă”
Paula Lăcrămioara Văleanu – „cea mai bună jucătoare inter
stânga” a echipei

Şcoala Gen. Ipoteşti, prof. Adrian Blezneac

Alexandru Mihăiţă Gulei – „golgheterul echipei”
Eduard Emanuel Dura – „cel mai popular sportiv jucător al delegaţiei”
Ionuţ Alexandru Stan – „coordonatorul echipei”
Teodor Onofrei – „portarul echipei”
Ioan Dan Petraru – „cel mai bun inter”

Momentul festiv al premierii a răsplătit echipele participante, în ordinea alfabetică a judeţului, fiecare delegaţie primind premiile şi aprecierile. Toţi copiii au fost declaraţi câştigători, primind fiecare câte o medalie, diplomă şi dulciuri. Împreună cu jucătorii suceveni, toate cadrele didactice delegate au primit frumosul ecuson personalizat al festivalului prin efortul direct al formatorului judeţean sportul pentru toţi, prof. Cătălina Loghin.

Cheltuielile de cazare, masă şi transport au fost în sarcina participanţilor. Minihandbaliştii suceveni sunt recunoscători în primul rând părinţilor pentru care au trăit la cote calitative maxime fiecare moment al manifestării. „Părinţii mei au făcut un sacrificiu financiar ca eu să pot fi prezent alături de fratele meu la această competiţie naţională. Sunt fericit şi bucuros de evoluţia mea şi mai ales încântat de cum am jucat împreună cu colegii mei. Ne-am simţit excelent, condiţiile de cazare şi masă fiind foarte bune. Toate echipele au fost puternice din punct de vedere fizic şi tehnic. Totuşi, noi parcă am avut ceva special prin felul în care ne-am prezentat în jocuri şi comportat pe tot parcursul şederii în campus. Alături de prietenii noştri din Ipoteşti am arătat că suntem o delegaţie frumoasă ce ştie să câştige respectul şi admiraţia celorlalţi copii din ţară” a declarat căpitanul echipei, Ionuţ Muntean.

„Fetiţei mele i-a insuflat dragostea pentru jocul de handbal profesoara de educaţie fizică şi sport. La finalizarea şcolii primare a fost desemnată cea mai bună jucătoare. Perspectiva participării la acest mare festival reprezenta prilejul reconfirmării sale şi motivaţia de-a merge mai departe cu pregătirea. Am avut emoţii mari şi durere în suflet când m-am văzut în ipostaza de a nu-i putea oferi acest lucru din cauza lipsurilor financiare. Era totuşi prima selecţionată pentru a reprezenta judeţul. Totul e bine când se termină cu bucuria şi reuşita copilului. Mulţumesc profesorilor delegaţi care s-au zbătut aproape cu imposibilul pentru a-i avea uniţi pe copiii noştri la această activitate sportivă naţională. Recunoştinţa personală trebuie s-o adresez şi domnului primar Ioan Lungu care s-a implicat pentru ca echipa să fie completă cu rezultatele depline” a menţionat părintele Alexandru Văleanu.

„Jucătorii noştri s-au întors acasă sub scut, fericiţi şi cu planuri mari de viitor în ce priveşte pregătirea lor în handbal. Finaliştii din campionatul naţional şi-au confirmat valoarea titlului. Îi aşteptăm pe toţi la antrenamente începând cu 11 iulie. Activitatea lor constituie un bun exemplu pentru mai micii lor colegi din lotul sucevean precum şi-o motivaţie pentru practicarea acestui atractiv joc de către copiii din toate şcolile sucevene”, a precizat profesorul antrenor Răzvan Bernicu de la LPS Suceava.

„Prezenţa delegaţiei sucevene ne-a adus un plus de lumină şi dinamism. Au contribuit din plin la atmosfera tonică a stării de bine generale. Calitatea şi nivelul tehnic al jocurilor cu siguranţă au fost impulsionate. Cinste şi mândrie pentru cei care contribuie la formarea lor. Copiii au calea deschisă spre performanţa jocului de handbal. S-au implicat cu dăruire şi dorinţă de afirmare. Au stârnit curiozitatea şi interesul presei şi televiziunii pentru cei nou veniţi în festival, astfel îmbunătăţindu-se mult şi mediatizarea evenimentului. Sperăm ca bugetul anului viitor să continue şi de ce nu, mai generos să fie pentru că aceşti copii minunaţi merită toate eforturile. Ca organizatori ne dorim putere, sănătate şi încrederea celor care vor fi prezenţi şi la ediţiile viitoare”, a declarat secretarul general al AJSPT, prof. Lenuţa Dabija (DJST Neamţ).

Ca mulţumirea şi satisfacţiile sucevenilor să fie maxime ne-au împărtăşit cu mândrie că au fost felicitaţi telefonic de chiar un reprezentant al FRH, domnul Marian Ungureanu, bun cunoscător al pepinierei minihandbalistice şi al performanţelor sportive locale.

„Totul a fost minunat. Sărbătoarea festivalului echivalează cu o regală minihandbalistică la care merită să ajungă cât mai multe echipe din ţară. Chiar dacă nu s-a stabilit un clasament general oficial, tot timpul am căutat să ne identificăm poziţia valorică prin calitatea jocurilor susţinute. Ne-am indeplinit misiunea avută: aceea să promovăm o dată în plus munca profesorilor antrenori şi pasiunea copiilor din judeţul nostru pentru acest desăvârşit joc de echipă. Vom aştepta cu nerăbdare an de an, aliniind la startul competiţiei generaţie după generaţie, cultivând spiritul sublim al manifestării. Activitatea integrează perfect nevoia de joc a elevilor noştri cu ingredientele plăcerii, bucuriei şi aventurii. Vor avea parte de peripeţii, prietenii noi, emulaţie şi socializare, victorii curate, muncite şi apreciate corect.

Totodată, festivalul are o puternică orientare spre metodologia şi didactica educaţiei fizice şi sportive la vârsta şcolii primare. E un prilej unic de valorificare şi încununare a activităţii sportive şcolare şi extraşcolare de peste anul şcolar, de reconfirmare a rezultatelor olimpiadei şi campionatului naţional. Atragerea spre mişcare şi angajarea celor mai mici elevi ai noştri în jocul de handbal îşi vor arăta roadele în marii campioni seniori ai ţării”, a declarat profesoara Cătălina Loghin.


Intră acum și în grupul de