Adio, dar rămân cu tine! Falimentara Termica le va mai oferi sucevenilor apă caldă 90 de zile


Intră acum și în grupul de

Termica va mai furniza apă caldă sucevenilor încă 90 de zile, după care un alt operator va prelua transportul și distribuția agentului termic.

consiliul local suceava

Cu toate că falimentul Termica a fost decis în cursul zilei de marți, 30 iunie, la Tribunalul Suceava, societatea va mai furniza agent termic municipalității încă 90 de zile, printr-o decizie luată în Consiliul Local, într-o ședință de îndată.

Convocați de primarul Sucevei, Ion Lungu, miercuri, 1 iulie, consilierii locali au votat proiectul supus dezbaterilor și au hotărât prelungirea termenului referitor la prestarea serviciului public de transport și distribuție a energiei termice până la desemnarea unui alt operator. Proiectul a trecut cu 15 voturi pentru și două abțineri.

„Ceea ce s-a întâmplat (n.r. – falimentul Termica), nu se putea evita. O societate care funcționa cinci luni pe an, care mergea cu zece la sută din capacitate, nu avea nicio șansă să termine altfel”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

El a explicat că a avut o întâlnire cu creditorii de la Termica și a convenit, în conformitate cu legislația în vigoare, să existe continuitate timp de 90 de zile, iar servicul de transport și distribuție a energiei termice să fie asigurat în municipiul Suceava.

De asemenea, Lungu a explicat faptul că pentru cele 90 de zile primăria va suporta pierderile reale din rețea, care sunt de maximum 40%, dar și că în acest timp vor fi făcute procedurile de desemnare a unui alt operator.

„În cele 90 de zile pentru care noi încheiem acest parteneriat cu Termica să ne furnizeze agentul termic sunt toate șansele să avem un nou operator, pe care eu îl văd până pe 15 august desemnat”, a mai spus Ion Lungu.

În cadrul ședinței de îndată, unul dintre consilierii locali, Viorel Seredenciuc, a sesizat faptul că atât decizia de intrare în faliment a societății Termica, cât și licitațiile de atribuire a serviciului de transport și distribuție a agentului termic, ridică mari semne de întrebare. Seredenciuc a explicat că instanța și-a decalat pronunțarea în cazul falimentului Termica la o zi după procedura de licitație, iar participarea la licitație a firmei Thermonet în asociere cu Servicii Comunale, cu toate că nu îndeplinea caietul de sarcini, a fost în mod intenționat.

„Oricine care participă la o licitație citește un caiet de sarcini. Cei de la Servicii Comunale nu au citit caietul de sarcini? Trebuie licență cu gradul doi și participi cu gradul trei, pentru mine semnul de întrebare este cât casa”, a spus Seredenciuc.

Ion Lungu a venit cu lămuriri și a arătat că sunt niște strategii ale unor firme, care se fac într-un cadru legal.

„Este clar că este o strategie a unor firme private, nu putem noi să le influențăm. Probabil că a fost o strategie având în vedere că Thermonet și-a asigurat participarea la negocierea directă din prima licitație, când a fost desemnat eligibil. Clar că sunt niște strategii, dar care sunt într-un cadru legal”, a concluzionat Ion Lungu.

 

 


Intră acum și în grupul de