Prima editie a Festivalului International a Filmului „Foarte Scurt” a debutat joi, la Suceava. Citeste aici cum se pot delecta iubitorii de francofonie in aceste zile (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Casa Prieteniei din Suceava, prin Biroul Francez, a reunit joi dupa-amiaza, zeci de iubitori ai francofoniei, odată cu debutul Festivalului Filmului „Foarte Scurt” (Très Courts), care se desfăşoară în perioada 3-5 mai, în municipiul reşedinţă de judeţ.

Acest eveniment cinematografic internațional de excepție este organizat în premieră absolută la Suceava, având în centrul atenţiei filmul de scurtmetraj, un gen cinematografic abordat din ce în ce mai des de către profesionişti, dar și de amatorii de pretutindeni.

Astfel, scurtmetrajele de pe cinci continente difuzate pe ecranele de la Paris la Ramallah, de la Brasilia la Belgrad, Singapore, Geneva, Cluj-Napoca şi Budapesta, au ajuns joi seară și la Suceava.

„Românii iubesc filmul, iar sucevenii sunt convinsă că au nostalgia filmului, lucru datorat faptului că în Suceava nu mai există deocamdată o sală de cinema, aşa cum am merita noi, iubitorii acestei arte. Dat fiind faptul că această ediţie este realizată în colaborare directă cu Consiliul Judeţean Suceava şi cu Primăria municipiului, salutul autorităţilor locale vine şi cu o promisiune care deja prinde contur prin Centrul Cultural Bucovina, construit pe locul fostului cinematograf din oraş, care va avea şi o sală polivalentă.

La Suceava, suntem într-un spaţiu al paradoxurilor. La Suceava, am organizat trei ediţii al unui concurs internaţional de canto, în condiţiile în care municipiul nostru nu are facultate sau instituţii de profil. Acum, la Suceava există numeroase companii teatrale, prima înfiinţată fiind Compania Teatrală Bucovina (…) Festivalul internaţional a Filmului << Foarte Scurt >> (Très Courts) este un festival care ne vine pe filieră francofonă, francofonia adunând săptămânal la Suceava în jurul ei sufletele şi spiritele pentru o deschidere culturală cât mai largă, odată cu serile de film francez organizate săptămânal de Biroul Francez din Casa Prieteniei”, a declarat prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, deputat PDL de Suceava.

Reamintim că difuzarea internațională a festivalului face din acest eveniment ceva inovator. Aceleaşi filme aflate în competiție sunt propuse simultan în toate orașele participante, contribuind astfel la crearea unor veritabile punți între culturi. Pe lângă selecția filmelor străine, organizatorii din România ai festivalului au creat o competiție de filme foarte scurte românești, care sunt difuzate într-o serie de orașe din România, permițând astfel promovarea talentelor locale. În urma apelului la participare lansat la începutul anului, Institutul Francez din Cluj-Napoca (coordonatorul manifestării pentru România) a primit 70 de filme foarte scurte, realizate, în general, de amatori sau de studenți în arte vizuale şi film, de la facultățile de profil din țară. Între acestea s-au aflat și două scurtmetraje realizate de membrii Clubului Video Art al Colegiului Național “Petru Rareș” din Suceava.

Potrivit lui Viorel Ieremie, profesor la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, unul dintre organizatorii evenimentului, juriul festivalului, format din reprezentanți ai organizatorilor, ai partenerilor și specialiști din domeniul audiovizual, a selecționat cele mai bune 18 filme foarte scurte (ficțiuni, animații, documentare sau filme realizate cu telefonul mobil), care formează selecția românească a festivalului.

„Inițiat în România în anul 2007, de către Institutul Francez din Cluj, când au fost antrenate un număr de 6 orașe din România, festivalul derulează în acest an ediția VI-a, cuprinzând 23 de orașe între care și Suceava. Evenimentul are loc la Suceava, la iniţiativa Biroului Francez din cadrul Casei Prieteniei, cu sprijinul logistic și financiar al Consiliului Județean Suceava şi al Cabinetului Parlamentar al doamnei deputat Sanda-Maria Ardeleanu. Colegiul Național << Petru Rareș >> din Suceava, prin elevii săi, asigură promovarea evenimentului printr-o campanie ce se va derula până în data de 5 mai.

Publicul spectator sucevean este invitat în zilele de 4 și 5 mai, la Biroul Francez din Casa Prieteniei, începând cu orele 17.00, să vizioneze și în același timp să voteze filmele prezentate în cadrul a cinci secțiuni: secțiunea internațională; secțiunea Paroles de Femmes (o selecție de filme despre condiția femeii în lume); secțiunea de filme foarte scurte românești; secțiunea inedită Monde d’avant, Monde d’après (care dovedeşte, în mini‐documentare şi ficțiuni, tulburările unei lumi în plină mutație) şi secțiunea tematică – familiale pentru copii peste 6 ani”, a arătat Viorel Ieremie.

Intrarea la acest eveniment este liberă, spectatorii neavând decât unica “obligație” de a avea asupra lor un instrument de scris, cu care vor completa buletinul de vot, desemnând astfel cele mai reuşite filme de scurt-metraj de la fiecare categorie.


Intră acum și în grupul de