Alianța Franceză Suceava începe seria evenimentelor dedicate Jocurilor Olimpice din Franța cu vernisajul expoziției itinerante „Les Elles des Jeux” la Liceul cu Program Sportiv Suceava


Intră acum și în grupul de

Liceul cu Program Sportiv Suceava (LPS) și Alianța Franceză din Suceava (AFS) vor inaugura, luni, la ora 10:00 expoziția itinerantă „#LesEllesdesJeux”, dedicată celebrării contribuției femeilor în sport și în mișcarea olimpică. Evenimentul, organizat cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, reprezintă o inițiativă a Muzeului Național al Sportului din Nisa, Franța.

Expoziția face parte din programul cultural „Paris 2024” și urmărește evoluția sportului feminin de-a lungul a 130 de ani, începând cu primele Jocuri Olimpice moderne. Cele 14 afișe expuse spun povestea unor femei remarcabile care au influențat istoria sportului de performanță. Printre acestea se numără Marguerite Broquedis, prima campioană olimpică franceză la tenis în 1912, și Alisson Felix, deținătoare a 14 titluri mondiale la atletism. De asemenea, sunt omagiate personalități ca Alice Milliat, inițiatoarea Jocurilor feminine de la Paris din 1922, și Murielle Bobcock, prima ziaristă care a prezentat un eveniment sportiv major la Jocurile Olimpice din 1932.

La vernisaj vor participa personalități locale și sportive de renume, printre care prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, Președinta de onoare a Alianței Franceze din Suceava, și atletele olimpice Cristina Casandra și Iuliana Pantilimon. Evenimentul va fi moderat de Adina Vrabie, profesor de limba franceză la LPS Suceava.

Aceasta expoziție marchează începutul unei serii de evenimente organizate de Alianța Franceză din Suceava în acest an, sub egida Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Următoarele activități includ Cupa Alianței Franceze la Înot, în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, programată pentru 25 mai, și competiția sportivă în aer liber Mini-jeux Olympiques Suceava-Paris 2024, care va avea loc pe 1 iunie.

Expoziția va fi disponibilă publicului în mai multe orașe din România, inclusiv Ploiești, Iași, Cluj-Napoca și București, promovând astfel valorile olimpice și importanța sportului feminin.


Intră acum și în grupul de