Nechifor: „Expertiza germana ne-a folosit foarte mult in demersul de reformare a institutiilor sociale”


Intră acum și în grupul de

reichert si nechifor

Conferinta de presa

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Am avut azi un moment de trecere in revista a celor 17 ani de parteneriat. In viata de zi cu zi uitam ceea ce am facut si e important sa ne aducem aminte impreuna. Pentru Suceava, relatia privilegiata cu Schwaben a schimbat cateva domenii importante. Pot spune foarte apasat pentru ca am avut ocazia sa vad cuochii mei asta. Expertiza germana ne-a folosit foarte mult in demersul de reformare a institutiilor sociale.

Ne dorim foarte mult ca situatia politica si sociala in Ucraina sa fie stabila astfel incat ce am construit pana acum impreuna sa poata merge mai departe. Atat Germania cat si Romania au avut pozitii clare referitoare la Ucraina si ce facem noi aici cred ajuta la bunastarea europeana.”

Jurgen Reichert, presedintele Consiliului Regiunii Schwaben:

„Sunt de aceeasi parere cu dl Nechifor, ca e important sa ne gandim din cand in cand la ce facem. Trebuie sa evaluam si sa vedem ce e bine si ce ne ajuta. Sunt multumit cand vad ce se intampla. Privesc lucrurile de aici cu respect. Poate as putea aminti ca oaspetii care vin aici vad lucrurile altfel decat cei de aici. Pentru mine e important ca ce facem sa fie benefic pentru oameni. Pe de o parte, am auzit ca e vorba de o dezvoltare economica, dar nu trebuie sa uitam situatia sociala. Bunastarea e o situatie care ofera siguranta si stabilitate.

Situatia in Ucraina e dificila si ei au mult mai multe greutati decat romanii in procesul de transformare. Sigur ca maine, la Cernauti, ii voi transmite colegului meu cat de mare e interesul regiunilor partenere intr-o anumita stabilitate politica.

Vrem sa facem si un sprijin de primari in perioada viitoare. Problemele sunt asemanatoare cu ale dvs. in privinta demografiei, a copiilor. Avem ce discuta in comun. Avem o criza de oameni profesionisti. Avem teme comune in care trebuie sa gasim iesiri. Noi ne dorim sa oferim un sistem bun de pregatire profesionala.

Avem nevoie de un echilibru intre profesional si celelalte conditii ca oamenii sa ramana la noi si sa nu doreasca sa plece in alte parti. Avem interes ca oamenii bine pregatiti sa ramana la noi si nu in alte regiuni, iar regiunea sa devina atractiva si din alte puncte de vedere. E buna o structura economica de IMM, unde oamenii sa traiasca cu placere. Noua nu ne trebuie primari care sunt doar buni administratori, ci primari care stiu ce vor ca dezvoltare pentru orasul sau comuna lor pe termen mediu si lung.

Asteptarea mea personala de la Cernauti e sa aud o parere oficiala, dar ma intereseaza cum gandesc oamenii acolo. Cunosc multi oameni acolo cu care voi sta de vorba. Ma intereseaza parerea oamenilor si de pe strada. Nu merg sa dau sfaturi.

Cred ca situatia din Ucraina nu e periculoasa in sensul unui incident mai mare. Dar ne arunca inapoi in dezvoltare. Ne arunca in situatii pe care am crezut ca le-am depasit. Trebuie sa ne gandim la situatia asta.”


Intră acum și în grupul de