Profilul romanului care foloseste pasaport falsificat- tinar,dornic de inavutire

varsta medie: 25-40 ani; cu intentia de a insela autoritatile straine pentru nu a primi interdictie de intrare, datorita depasirii termenului legal de sedere (romanii depistati la intrarea in tara cu documente false); au suspendat dreptul de folosinta al propriului pasaport, ca urmare a returnarii din strainatate sau incearca sa se sustraga urmaririi penale, pentru fapte comise in tara; doresc sa ajunga in strainatate pentru a obtine bani “frumosi”, atat prin practicarea muncii la negru cat si a prostitutiei; sex: atat barbati, cat si femei, acestea din urma fiind posibile victime ale traficantilor de carne vie; metode folosite : in general, romanii se legitimeaza in frontiera cu pasapoarte romanesti falsificate pentru care “platesc” sume cuprinse intre 100 si 2.000 Euro (in functie de calitatea falsului).
Potrivit MAI, in perioada 1 ianuarie – 31 iulie a.c., politistii de frontiera au depistat 571 persoane care s-au prezentat, la control, cu documente de calatorie/vize false ori falsificate. Intre acestea, 134 persoane au fost cetateni straini si 437 cetateni romani.
Comparativ cu aceiasi perioada a anului 2003, se constata o crestere cu 13% a numarului persoanelor care s-au legitimat, cu pasapoarte/vize false, crestere inregistrata in special la categoria “cetateni romani”.
Analizand acest fenomen pe categorii de cetatenii si metode folosite, se constata ca in topul cetatenilor care “practica” aceasta metoda de trecere ilegala a frontierei sunt