Regenerarea zonelor despadurite-prioritatea DS Suceava


Intră acum și în grupul de

Directorul DS Suceava, Nichifor Tofan a declarat ca o suprafata de 3126 de teren forestier a fost afectata de vintul puternic inregistrat in anumite zone ale judetului in anii 2002-2003, iar cantitatea de masa lemnoasa rezultata din doborituri a fost de 5,4 milioane de metri cubi.

“Anul 2004 nu se compara nici cu anul 2003 si nici cu anul 2002, pentru ca prioritatile au fost altele: sa facem curatenie in paduri, sa exploatam tot ce a ramas productie accidentala, in urma doboriturilor din 2002 si 2003, sa curatam parchetele si sa luam toate masurile necesare pentru a preveni si a combate atacurile de insecte daunatoare”, a declarat Tofan in cadrul unei vizite de documentare a ziaristilor suceveni la Ocolul Silvic Tomnatec.

El a spus ca in primele sase luni ale anului 2004 a fost exploatata o cantitate de 621 000 de metri cubi , reusindu-se si asigurarea starii fitosanitare corespunzatoare arboretelor .

Tofan a spus ca suprafetele curatate de doborituri vor fi impadurite, esalonat, astfel incit pina la sfirsitul anului 2004- pe o suprafata de 800 de hectare vor fi plantati puieti de molid, brad si larice din care 630 de hectare in fond forestier de stat si 170 de hectare in fond forestier administrat. In anul 2005 , alte 1385 de hectare vor fi impadurite , iar in 2006- 931 hectare, valoarea totala a cheltuielior pentru realizarea activitatilor legate de impadurire fiind estimata la peste 100 de miliarde lei.

Directorul DS Suceava a mai spus ca o suma de 22 de miliarde de lei au fost alocate pentru obtinerea unor puieti vor fi plantati incepind de anul viitor. O alta prioritate a DS Suceava a fost aplicarea unor masuri de combatere a daunatorilor, care sint duble fata de anul trecut, investitiile in acest domeniu crescind de la 8, 4 miliarde de lei in 2003, la 19,5 miliarde de lei in 2004.

„Daca nu s-ar fi luat aceste masuri de protectie, in anul 2004 ne-am fi putut astepta la un atac in masa al ipidae-lor, adica al daunatorilor, cu aproximativ 2 milioane de arbori afectati”, a spus Nichifor Tofan.

El a precizat ca DS Suceava a achizitionat un numar de 16.657 de curse feromonale cu aripi tip “Cluj “ in valoare de 5 miliarde de lei care au fost amplasate in apropierea lizierelor , in zonele cu doborituri, fapt ce a condus la evitarea sacrificarii unui numar de peste 100 000 de arbori –cursa . Aceasta metoda este testata pentru prima data la scara larga, in judetul Suceava, dovedindu-se a fi deosebit de eficienta in conditiile in care la fiecare cursa s-au capturat, in medie, 21 000 de gindaci de scoarta.

Zonele cele mai expuse la riscul atacului daunatorilor erau cele din bazinul Deaca de pe raza OS Iacobeni si cel din Piriul Morii din OS Tomnatec.

La OS Tomnatec, preluat de DS Suceava in decembrie 2003, s-au exploatat , in numai 6 luni, 193 000 de metri cubi de material lemnos provenit din doborituri.

Seful OS Tomnatic, inginerul Constantin Turcanu, a declarat cã mãsurile de protectie luate au vizat, intre altele, amplasarea unui numãr de 1558 de curse feronomale cu aripi tip Cluj. Bazinetele cele mai afectate de rupturile si doboriturile din martie 2003 au fost Ursulova si Piriiul Morii si aici DS si OS Tomnatic au luat mãsuri de protectie deosebitã, ceea ce a condus la preintimpinarea unui atacuri in masã a insectelor de scoartã. Pentru reinstalarea vegetatiei forestiere prin impãdurire, la OS Tomnatec sint necesari peste 2, 5 milioane de puieti, care vor fi plantati in urmãtorii 3 ani, insumind peste 15 miliarde de lei.


Intră acum și în grupul de