Depozitul de deseuri de la Pojorata, subiect de prima pagina in presa nationala


Intră acum și în grupul de

Depozitul de deşeuri de la Pojorâta a ajuns pe prima pagină în presa naţională, jurnaliştii de la Gândul arătând că această investiţie care se construieşte prin POS Mediu în Pasul Meştecăniş, din comuna suceveană Pojorâta afectează peisajul şi va avea repercusiuni asupra turismului.

Ei atrag atenţia că „inima Bucovinei”, care anual atrage peste două milioane de turişti, va fi distrusă prin amplasarea unei gropi de gunoi în vârful muntelui.

groapa gunoi pojorataPotrivit sursei citate, „o groapă de gunoi ecologică este în curs de amenajare într-unul dintre cele mai frumoase locuri din România, Pasul Mestecăniş, care face legătura între staţiunile turistice Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc. Groapa, căreia autorităţile ne-au cerut să îi spunem depozit ecologic, va fi amplasată la o altitudine de circa 1100 m, fiind unică în Europa, având în vedere amplasamentul, în vârful muntelui”.

În materialul realizat, jurnaliştii de la Gândul încearcă să găsească un răspuns la întrebarea „Cum a ajuns să se construiască groapa de gunoi tocmai în vârful muntelui?”.

Ei arată că în judeţul Suceava, pe o suprafaţă de 4,4 hectare, la o altitudine de 1.086m, în Pasul Mestecăniş, buldoexcavatoarele lucrează de zor la amenajarea unui depozit ecologic chiar aproape de vârful muntelui şi deasupra a patru localităţi – Valea Putnei, Pojorâta, Mestecăniş şi Fundu Moldovei. Va fi, mai exact, o groapă de gunoi ecologică care începe chiar de pe marginea drumului european 576, ce leagă staţiunile Vatra Dornei de Câmpulung Moldovenesc.

Termenul de finalizare al noii gropi în care va fi depozitat gunoiul din toată zona de munte a judeţului Suceava este noiembrie 2014, însă stadiul lucrărilor nu au ajuns nici la jumătate. Groapa de gunoi este amplasată chiar în apropiere de vârful muntelui şi este denumită „depozitul de deşeuri de la Pojorâta”. Groapa face parte din  Proiectului  „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, proiect finanţat din bani europeni şi care prevede amenajarea a două depozite ecologice, una în Pasul Mestecăniş, în comuna Pojorâta, situată la circa 15 kilometri de municipiul Vatra Dornei, şi cealaltă în comuna Moara, la opt kilometri de Suceava. În cele două „depozite ecologice” va ajunge, începând de anul viitor, tot gunoiul menajer din judeţul Suceava.

Pentru amenajarea gropii din Pasul Mestecăniş s-au făcut defrişări pe munte, fiind urmate de excavări masive, care au dat peisajului pitoresc un aspect dezolant. Contractul pentru amenajarea gropii a fost semnat în ianuarie 2013 de către preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, cu firma germană Bilfinger Baugesellschaft mbH şi compania românească SC Concret Construct AG SR. Valoarea totală a contractului este de 27,6 milioane de lei, fără TVA. Potrivit contractului, groapa va funcţiona până în 2037, având o capacitate totală de depozitare de 350.000 de tone de gunoi menajer.

Sursa citată precizează că reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava, precum şi cei ai primăriei Pojorâta, pe teritoriul căreia va fi amplasată groapa, nu văd nimic neobişnuit în faptul că „depozitul ecologic”, care va dispune şi de o staţie de colectare şi tratare a levigatului (lichid rezultat după infiltrarea apei în masa de deşeuri şi prin procesul natural de descompunere a substanţelor organice din deşeuri), este amplasat în vârful Pasului Mestecăniş, un drum pe unde trec majoritatea turiştilor care vizitează Bucovina.

În judeţul Suceava, se construiesc, prin POS Mediu, două depozite ecologice, unul în comuna Moara, lângă Suceava, care deserveşte zona de şes a judeţului şi unul în comuna Pojorâta, care va deservi zona de munte, iar cele două depozite ar trebui să fie funcţionale la sfârşitul anului 2014.

 Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, finanţat prin POS Mediu, prevede înfiinţarea a 1.300 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer, dar şi închiderea vechilor gropi de gunoi.


Intră acum și în grupul de