Intră acum și în grupul de
La intalnire au mai fost prezenti Calin Popescu Tariceanu, nominalizat pentru functia de prim-ministru, Ionut Popescu, purtator de cuvant si candidat la Senat pe listele din Bucuresti, Varujan Vosganian, candidat la Senat pe listele Aliantei din judetul Iasi, Adriean Videanu, candidat la Camera Deputatilor in judetul Teleorman, Cristian Boureanu, membru in Biroul Executiv al PNL si candidat la Camera Deputatilor pe listele din judetul Arges.
Membrii Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii au prezentat reprezentantilor Aliantei «Dreptate si Adevar» PNL-PD rezultatele unui studiu efectuat in randul agentilor economici. Principalele dificultati cu care se confrunta IMM-urile sunt: fiscalitatea excesiva, accesul dificil la credite si dobanzile ridicate, birocratia, scaderea cererii interne, interzieri la plata facturilor, controalele excesive.
Candidatul Aliantei D.A. PNL-PD la Presedintia Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca nu crede in varianta reducerii treptate a fiscalitatii si ca, prin aplicare unor solutii relativ radicale, Alianta si-a propus doua tinte: consolidarea si pregatirea agentilor economici pentru momentul ianuarie 2007 si scoaterea economiei subterane la suprafata. «Vom face din evaziunea fiscala o crima economica. Evaziunea se va incadra in Codul Penal. Vizam o curatare a economiei de agenti economici necompetitivi. 2007 nu ne poate gasi cu o economie infestata, aceasta trebuie curatata cat mai repede.»
Traian Basescu s-a pronuntat pentru renuntarea la statul paternalist, «un stat care umileste societatea si care ne transforma in asistati social. Statul paternalist nu poate genera mobilizare sociala. Vom sustine cu ajutoare sociale categoriile defavorizate, pensionarii, somerii, persoane cu dezabilitati, dar pastrand demnitatea fiecaruia.»
Liderul Aliantei D.A. PNL-PD a afirmat ca « factura integrarii europene cu o economie nepregatita este atat de mare incat merita sa faci toate sacrificiile inainte de acest moment decat sa o lasi sa o pregateasca realitatea socului din economia Uniunii Europene.» Traian Basescu a fost de acord cu membrii CNIMM care au aratat ca agentii economici romani nu sunt pregatiti sa faca fata competitivitatii de pe piata europeana.
In ceea ce priveste agricultura, candidatul Aliantei la functia suprema in stat a sustinut «necesitatea valorificarii potentialului agricol in productie industriala. Vom dirija cea mai mare parte a resursei financiare destinate IMM-urilor catre mediul rural pentru valorificarea productiei agricole din gospodarii. Numai astfel vom putea scoate mediul rural din saracie.»
Co-presedintele Calin Popescu Tariceanu, prim-ministrul desemnat din partea Aliantei D.A. PNL-PD, a prezentat prioritatile programului de guvernare al acestei formatiuni politice, printre care: reducerea cotei impozitului pe profit de la 25% la 16%, o cota unica a impozitului pe venitul global, reducerea contributiei sociale. «Am aratat, in programul nostru de guvernare, de unde poate pleca bunastarea: de la imbunatatirea mediului de afaceri. Avem nevoie de o crestere economica reala, avem nevoie de venituri la bugetul de stat pentru a pune in aplicare politicile sociale. Pachetul de reforma fiscala va fi insotit de un pachet de masuri administrative si juridice », a precizat Calin Popescu Tariceanu. El s-a referit si la situatia actuala din economia romaneasca, pe care a caracterizat-o ca fiind « cosmetizata – da o imagine aparent buna, dar in realitate economia romaneasca nu s-a insanatosit. Nu exista cresteri de productivitate in urma investatiilor facute », a argumentat viitorul premier al Aliantei.
Referitor la cota unica pe impozitul global, Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca acesta «va permite o administratie mai simpla, mai putin birocratica. De aesemnea, va stimula oamenii sa munceasca. Merita sa le oferim o sansa romanilor sa munceasca, sa nu ii tinem dependenti de stat intr-o situatie care lezeaza demnitatea umana. Cota unica de impozitate are menirea sa ii stimuleze pe cei ce vor sa isi ia o a doua slujba, dar si pe cei care au fost pensionati fortat si care vor dori sa reintre in categoria persoanelor active », a mai adaugat Calin Popescu Tariceanu.
Membrii CNIMM au fost informati ca, pentru prima oara in politica economica romaneasca, s-a folosit un model de simulare de politici, cu peste 260 de scenarii de simulare. Acest model este similar cu cel folosit de Banca Mondiala si Fondul Monetar International, dar adaptat la conditiile din Romania. Concluzia acestui model, pe baza caruia s-a redactat strategia economica a Aliantei D.A. PNL-PD, este ca „Romania are resurse, are posibilitatea sa le scoata la suprafata, dar numai printr-o relaxare fiscala de tip soc, corelata cu catalogarea evaziunii fiscale drept criminalitate economica”.
In cadrul dialogul purtat, Adriean Videanu a declarat ca Alianta a evaluat riscurile pe care le propune prin aceasta politica de relaxare fiscala, dar ca acestea sunt mai mici decat scutirile pe care ministrul de finante le-a acordat clientelei PSD. Alianta propune un „dialog permanent si un parteneriat cu patronatul, pentru ca impreuna sa se gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta societatea”. Adriean Videanu a subliniat, de asemenea, angajamentul Aliantei in ceea ce priveste reducerea birocratiei prin crearea unei „legislatii simple, clare, stabile”.
Varujan Vosganian, candidat la Senat pe listele Aliantei din judetul Iasi, a sustinut in fata reprezentantilor CNIMM „importanta crearii unei clase de capitalisti romani”. Domnia sa a argumentat faptul ca viziunea economica a Aliantei diferita in doua puncte esentiale fata de cea a PSD pentru ca „Alianta nu are constrangeri de natura oligarhica si pentru ca intregul program de guvernare este construit pe combaterea saraciei, a coruptiei si pe introducerea eticii in economie”.
Raspunzand unora dintre intrebarile membrilor CNIMM, Cristian Boureanu, candidat la Camera Deputatilor pe listele din judetul Arges, a reamintit necesitatea introducerii votului nominal pentru asanarea clasei politice romanesti. El s-a referit totodata si la sustinerea sectorul ONG, apropiat IMM-urilor, care este inclusa in programul de guvernare al Aliantei. Cristian Boureanu a declarat ca «legea 1%» din va fi modificata la 2%, in forma in care a fost sutinuta initial de doamna Mona Musca si toate organizatiile neguvernamentale.
Intră acum și în grupul de