Preşedintele CJ Suceava: Târgul de zootehnie de la Dorna Candrenilor, după modelul austriac, în special pentru fermierii din zona de munte din nordul ţării


Intră acum și în grupul de

Şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că îşi doreşte reconfigurarea zonei de zootehnie astfel încât să existe posibilitatea ca viaţa în zona de munte să fie mai bună.

Într-o conferinţă de presă, el a arătat că foarte mulţi producători şi fermieri au dificultăţi în a-şi valorifica producţia de lapte, mai ales în condiţiile în care preţul de achiziţie a scăzut şi au crescut importurile de lapte.

„Există riscul ca producătorii din zootehnie să nu mai poată face afaceri ca în anii trecuţi”, a spus Nechifor, care a arătat că încă de anul trecut autorităţile sucevene au căutat să găsească soluţii care să fie aplicate şi de fermierii din Suceava şi judeţele învecinate.

nechifor (3)

Astfel, potrivit preşedintelui CJ Suceava,  în urma unei vizite în Austria pentru a prelua din experienţa fermierilor austrieci s-a decis organizarea Târgului de zootehnie la Dorna Candrenilor, fiind o localitate suceveană aflată apropiată de Maramureş, Cluj şi Bistriţa Năsăud, bazin care deţine 40 la sută din producţia zootehnică a României.

Nechifor a spus că sistemul austriac de succes pentru lapte şi produse lactate poate fi un model pentru Bucovina, mai ales că există şi un trecut istoric comun, iar târgul organizat la Dorna Candrenilor este un duplicat al unui târg similar din Austria.

„Îmi doresc ca ora exactă în zootehnie să fie dată de la Dorna Candrenilor”, a spus şeful administraţiei judeţene sucevene.

El a arătat că îşi doreşte reconfigurarea zonei de zootehnie astfel încât să existe posibilitatea ca viaţa în zona de munte să fie mai bună.

Nechifor a explicat că în industria lemnului concurenţa este foarte mare, turismul se dezvoltă, dar nu are capacitatea de a organiza cazare în fiecare gospodărie, iar mineritul este în declin în toată Europa, singura activitate care se poate dezvolta fiind cea a zootehniei.

„Modelul austriac produce efecte benefice, chiar dacă e greu la început. Sperăm ca în timp să fie un succes”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Târgul Zootehnic al României, Expoziția Internațională de Animale de Rasă și Echipamente pentru Zootehnie(ZEFA), primul eveniment  expozițional al României dedicat exclusiv sectorului zootehnic este organizat de vineri până luni pe aerodromul Floreni din Dorna Candrenilor care este granița a două regiuni importante pentru zootehnia românească Moldova și Transilvania.

Vezi AICI mai multe despre acest eveniment


Intră acum și în grupul de