Comunele sucevene au de platit un milion de euro dobinzi la credite SAPARD


Intră acum și în grupul de

Cel putin asa sustine vicepresedintele Consiliului Judetean, Stela Acatrinei, care a declarat ca cele 49 de proiecte SAPARD de modernizare a infrastructurii, derulate in judetul Suceava, sunt in valoare totala de 45,6 milioane de euro.

Potrivit reglementarilor SAPARD, pentru ca sumele alocate proiectelor sa fie acoperite in totalitate de Agentia SAPARD, autoritatile locale care au accesat astfel de proiecte trebuiau sa achite constructorului contravaloarea lucrarilor, iar pe etape, SAPARD deconta sumele cheltuite de localitati. Pentru a putea plati lucrarile, administratiile locale au folosit credite obtinute de la diverse banci, unul din scopurile Programului SAPARD fiind si de a obisnui autoritatile sa foloseasca diferite forme de creditare. Vicepresedintele CJ Suceava, Stela Acatrinei, a declarat, joi, ca sunt primarii din judet care sunt nevoite sa achite dobanzi care acum afecteaza toate celelalte activitati ale administratiei locale.

„Sunt Primarii in imposibilitate sa-si finanteze celelalte activitati deoarece toate fondurile sunt directionate pentru plata creditului”, a mai spus Acatrinei. Vicepresedintele CJ Suceava, a spus ca din diverse motive, in special lipsa de informatii sau a unui consilier pentru credite bancare, autoritatile locale sucevene au de platit dobanzi mari la creditele luate, in conditiile in care se putea ca dobanzile sa fie minime daca exista un program bine gandit de accesare a liniilor de credit deschise de banci. „Faptul ca s-au efectuat lucrarile, este un beneficiu pentru infrastructura judetului”, a spus Acatrinei care a apreciat ca totodata, autoritatile sucevene s-au acomodat cu programele cu finantare externa si cu modul in care se fac credite si costurile aferente. Ea a apreciat ca din lipsa de informatii sau consiliere in domeniul creditelor bancare, autoritatile locale sucevene nu au stiut sa foloseasca eficient creditele.

Acatrinei a mai spus ca in multe situatii in care, dupa ce a fost contractat creditul, cu mult inainte de data efectuarii platilor, administratia locala a facut imediat tragerea sumelor de bani ceea ce a determinat ca banca finantatoare sa perceapa dobanzi pe fondurile nefolosite. „Nu au stiut metodologia pentru programele cu finantare externa care impune termene de 60 pana la 90 de zile”, a spus Acatrinei.

Ea a mai aratat ca in alte localitati, executia lucrarilor nu a fost urmarita riguros, iar dupa ce lucrarea a fost finalizata, Agentia SAPARD a constatat ca nu au fost respectate proiectele de executie, fiind necesare remedieri care au determinat intarzieri in decontare si acumularea de dobanzi la creditele nerambursate.

„Sper ca autoritatile locale vor calcula mult mai bine cand vor contracta un credit si ce costuri impune”, a spus vicepresedintele CJ Suceava.


Intră acum și în grupul de