Guvernul sprijina participarea firmelor la tirguri si expozitii internationale


Intră acum și în grupul de

Cheltuielile legate de organizarea standului, de transport, formalitati si taxe vamale, manipulari si depozitare pentru mostrele expediate in regim de export temporar sunt suportate integral de la bugetul de stat prin fondul destinat promovarii exporturilor romanesti. De asemenea, pentru un delegat din partea fiecarei firmei participante cheltuielile de transport si cazare pe perioada targului vor fi asigurate in proportie de 50%.

Firmele interesate pot depune cererile de participare in perioada urmatoare la sediul Ministerului Economiei si Comertului. Conditiile de participare sunt cele stipulate in Hotararea de Guvern nr. 2100/2004 pentru programul de promovare a exporturilor prin instrumentul participare la targuri si expozitii internationale, si anume: au in obiectul de activitate operatiuni de export; nomenclatorul de export corespunde cu profilul targului la care se solicita participarea; produsele sunt de conceptie proprie, de calitate si cu valoare adaugata mare; au realizari la export in anii anteriori, cu exceptia firmelor nou-infiintate; au rezultate pozitive privind eficienta participarii la targuri si expozitii cu sprijin de la bugetul de stat, in cazul prezentei la astfel de actiuni in anii anteriori.

„Avand in vedere contextul economic global, concurenta tot mai acerba si apropierea momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, trebuie sa acordam o atentie sporita construirii brand-ului de tara, iar agentii economici trebuie sa investeasca in promovarea imaginii produselor pe care doresc sa le exporte. Fondurile pe care noi le asiguram pentru participarea la expozitii si targuri internationale, organizarea de misiuni economice sau elaborarea de materiele publicitare sunt menite sa completeze actiunile concrete ale agentilor economici de promovare a propriilor produse si imbunatatirea imaginii acestora ”, a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert.

Pentru anul urmator, MEC a propus suplimentarea fondurilor pentru promovarea exporturilor de la 18,4 milioane RON (valoarea fondurilor pentru anul 2005) la 25,0 milioane RON.

Principalele activitati ale „Programului de sustinere si promovare a exporturilor” constau in: participarea la targuri si expozitii internationale, elaborarea unor studii de piata, a unor cataloage si a unor buletine de export precum si organizarea unor misiuni economice.


Intră acum și în grupul de