Prefectura Suceava: Poluarea accidentală de pe râul Bistriţa nu a afectat viaţa oamenilor, fauna sau vegetaţia


Intră acum și în grupul de

În cursul după-amiezii de miercuri, 26 august a.c., a fost semnalată o poluare accidentală produsă în fosta exploatare minieră Isipoaia, aflată pe raza oraşului Broşteni. Fenomenul s-a produs datorită acumulării în subteran a apelor de mină, care s-au descărcat în râul Bistriţa.

Mina Isipoaia

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, la faţa locului s-au deplasat reprezentanţii ISU Suceava, SGA Suceava şi Gărzii de Mediu – Comisariatul Suceava care au constatat că se înregistrează un debit mărit de aproximativ zece ori al apelor din mină, având un aspect portocaliu.

„S-au prelevat probe de apă din evacuarea minei Isipoaia şi totodată din amonte şi aval, de pe râul Bistriţa la orele 15.45 şi 16.25”, se arată în comunicat.

Ca urmare a probelor de laborator, s-a constatat o creştere a fierului din apă, dar și a manganului, motiv pentru care au fost alertate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, ISU Neamţ şi SGA Neamţ, care au monitorizat calitatea apei în aval de locul producerii incidentului.

Sursa citată a mai arătat că nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă şi nici nu a fost afectată vegetaţia din zonă. Ulterior, în jurul orei 18.30, debitul a scăzut, apa evacuată înregistrând limite normale.

Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, s-a deplasat joi dimineața, la Broșteni, unde s-a întâlnit cu reprezenţanţii ISU Suceava, SGA Suceava, Conversmin Vatra Dornei, MinBucovina şi ai Primăriei Broşteni.

În urma vizitei efectuate, Harasim  a constatat că evacuarea apelor din mina Isipoaia are loc în condiţii  normale, prin cele două conducte de evacuare existente.

„Poluarea accidentală produsă nu a afectat viaţa oamenilor, fauna sau vegetaţia, în prezent apa evacuată încadrându-se în limitele normale din punct de vedere al calităţii şi al debitului de evacuare”, se mai arată în comunicatul Prefecturii.

Zona este în continuare monitorizată, SGA Suceava și ACET Suceava urmând să mai efectueze analize de apă, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ să monitorizeze situaţia din aval pe râul Bistriţa.


Intră acum și în grupul de