Atanasiu-Eliminarea stagiului militar obligatoriu-victorie a tinerilor liberali


Intră acum și în grupul de

Proiectul de lege privind renuntarea la armata obligatorie a fost initiat de TNL in 2001, iar principiile sale au fost cuprinse in programul de guvernare al Aliantei PNL-PD, a mai spus ministrul Apararii.

“Anual se prezinta la centrele judetene de recrutare mai multi tineri decat are nevoie armata romana si de aceea cred ca nu vor exista probleme privind voluntarii care doresc sa urmeze stagiul militar si sa se angajeze apoi”, a mai apreciat ministrul Apararii.

Atanasiu i-a anuntat pe tinerii liberali ca proiectul lor a fost adoptat de Guvern si va fi votat in aceasta toamna de catre Parlament. Ministrul Apararii a precizat ca, plecand de la proiectul tinerilor liberali, se va ajunge la o armata moderna, formata din profesionisti. Si asta pentru ca personalul angajat pe baza de voluntariat, va fi instruit si va activa in cadrul armatei cel putin 5 ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului cu inca 3 ani.

Astfel se elimina instructia anuala a militarilor in termen, extrem de costisitoare si uneori insuficienta. De altfel, nu vor fi cheltuieli suplimentare pentru profesionalizarea armatei, care va costa probabil cat costa in prezent instruirea, cazarea si masa militarilor incorporati obligatoriu.

Teodor Atanasiu le-a mai spus tinerilor ca legea lor este parte din procesul de restructurare si ca la sfarsitul anului 2007 armata va avea 75 de mii de angajati militari si 15 mii civili, spre deosebire de 1990 cand erau inrolati 400 000 de ofiteri si soldati.

Ministrul Apararii a mai precizat ca se va lupta ca MapN sa primeasca anul viitor cel putin 2,38% din PIB, asa cum a fost stipulat in programul de guvernare. Numai astfel poate fi modernizata armata la nivelul standardelor NATO, a apreciat Atanasiu.

Teodor Atanasiu a explicat tinerilor liberali cum vor fi depasite problemele care vor aparea prin profesionalizarea armatei. Este vorba de o lege a gradatilor si de un program de reconversie profesionala a militarilor, inca din timpul exercitarii acestei profesii. Ele se adreseaza celor care vor parasi armata dupa un anumit timp si care trebuie sa se integreze profesional si social dupa ce devin civili.


Intră acum și în grupul de