Undă verde pentru Thermonet să dea căldură și apă caldă sucevenilor de joi dimineața. PSD vrea să se cerceteze legalitatea atribuirii contractului


Intră acum și în grupul de

După lungi și aprigi discuții, după o ședință extraordinară și una de îndată a Consiliului Local Suceava, deliberativul a dat undă verde firmei Thermonet să ia locul falimentarei Termica în ceea ce privește transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice.

consiliul local

Începând de joi, 15 octombrie, caloriferele sucevenilor racordați la sistemul centralizat vor fi din nou calde, după ce Consiliul Local Suceava a aprobat atribuirea contractului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice firmei Thermonet. Astfel, în următorii 20 de ani Thermonet va asigura căldura și apa caldă în locuințele sucevenilor, în locul Termica SA, firmă a municipalităţii intrată în faliment.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, i-a convocat pe aleșii locali miercuri, 14 octombrie, la o ședință extraordinară pentru a vota raportul de evaluare al negocierii directe, atribuirea contractului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice firmei Thermonet, precum și închirierea bunurilor din patrimoniul Termica.

Însă, lucrurile nu au stat așa cum și-a propus primarul întrucât consilierii locali ai PSD s-au abținut de la votarea proiectului privind atribuirea contractului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice.

Acest proiect a picat 12 voturi pentru, 7 abţineri şi unul împotrivă, fiind necesare 16 voturi pentru, cu toate că raportul de evaluare al negocierii pentru atribuirea contractului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice a fost aprobat cu același număr de voturi.

ion lungu psd

Pentru că sucevenii riscau să rămână fără căldură și apă caldă de la miezul nopții, primarul Ion Lungu a convocat o ședință de îndată în care să se supună din nou la vot proiectul de atribuire a contractului firmei Thermonet.

De această dată, ședința a fost una cu noroc pentru municipalitate, consilierii PSD răzgândindu-se și dând un vot pozitiv furnizării agentului termic în Suceava.

Totodată, și proiectul de închiriere a bunurilor din patrimoniul Termica a fost votat în unanimitate.

În ceea ce privește votul consilierilor PSD, preşedintele organizaţiei municipale PSD Suceava, senatorul Ovidiu Donţu, a declarat că nu este de acord cu licitaţia organizată de Primăria Suceava prin care Thermonet a obţinut operarea transportului şi distribuţiei energiei termice şi că vor fi sesizate mai multe instituţii, printre care ANRMAP, Prefectura şi Corpul de Control al Guvernului.

„Noi considerăm că societatea municipiului, Transagent, a fost folosită în licitaţie ca iepuraş pentru societatea privată ceea ce duce la costuri suplimentare de 1,2 milioane de euro pe an”, a spus Donţu.

El a precizat că din acest motiv consilierii locali PSD nu au votat raportul comisiei de licitaţie.

Donțu a mai spus că va sesiza ANRMAP pentru a face un control amănunţit asupra procedurii de licitaţie, inclusiv a caietului de sarcini şi a condiţiilor specifice de acordare a punctajului, mai ales că firma municipalităţii a fost depunctată.

Senatorul a mai punctat că va sesiza și Prefectura Suceava pentru a supune controlului de legalitate hotărârea prin care Consiliul Local Suceava a aprobat raportul de evaluare, dar şi Corpul de Control al Guvernului pentru a face o analiză şi pentru a identifica eventuale încălcări ale legii penale, iar în astfel de cazuri să fie sesizate instituţiile abilitate.

Mai mult, după cum a arătat preşedintele organizaţiei municipale PSD Suceava, reţeaua de conducte de termoficare aparţine municipalităţii, fiind domeniu public şi că în ceea ce priveşte reabilitarea sistemului centralizat cu fonduri europene sunt eligibile doar firmele publice şi nu cele private.

Ovidiu Donțu a mai explicat că aleşii locali suceveni social-democraţi au votat pentru încheierea contractului cu Thermonet cu menţiunea că în cazul în care se găsesc ilegalităţi în procedura de atribuire, contractul va fi denunţat.

 


Intră acum și în grupul de