Manastirile din Bucovina, minuni ale Romaniei


Intră acum și în grupul de

Manastirile Bucovinei, vizitate si admirate de milioane de oameni din întreaga lume, ar putea deveni un simbol national, daca vor fi desemnate ca fiind una din “Cele 7 minuni ale României”.
Dupa ce, la nivel mondial, a fost luata decizia de desemnare a „celor 7 noi minuni ale lumii”, initiativa apartinându-i antropologului elvetiano-canadian Bernard Weber, iar peste 100 de milioane de oameni au votat, pe internet sau telefonic, pentru cele mai impresionante monumente ale lumii, un ziar central a luat decizia de a face un concurs national, pentru desemnarea “Celor 7 minuni ale României”. În urma unor chestionare completate în toata tara, de peste 1000 de oameni, a fost întocmita o lista cu peste 150 de posibile minuni ale României. Apoi, în baza voturilor date de persoanele chestionate, s-au întocmit clasamente pentru fiecare judet în parte, apoi un clasament national. Primele 25 de „minuni” din acest clasament, alese în functie de numarul de voturi obtinute, au intrat în finala campaniei de desemnare a minunilor României, printre acestea numarându-se manastirile si bisericile pictate din nordul Moldovei:

– Biserica Taierea capului Sfântului Ioan Botezatorul din Arbore, fost paraclis de curte al pârcalabului Luca Arbore. La scurta vreme dupa ridicarea monumentului (2 aprilie – 29 august 1503), ctitorul a fost executat din porunca domnitorului Stefanita. Pictura murala se remarca prin exceptionala durabilitate a pigmentului albastru.

– Biserica Adormirea Maicii Domnului a Manastirii Humor din Humor ridicata în 1530. Caracteristic pentru acest monument este pridvorul cu doua arcade frânte si pictura murala a „Fecioarei cu pruncul”. Domnitorul Vasile Lupu a ridicat în 1641 turnul-clopotnita.

– Biserica Buna Vestire a Manastirii Moldovita din comuna Vatra Moldovitei, ctitorita de domnitorul Petru Rares în 1532.

– Biserica Sfintei Cruci din Patrauti, prima ctitorie certa a domnitorului Stefan cel Mare, din 1487. E renumita pentru la pictura murala din pronaos, cu cavalcada Sfintei Cruci.

– Biserica Sfântul Nicolae a Manastirii Probota din comuna Dolhasca, ridicata de domnitorul Petru Rares în 1530. Nota distinctiva o da bolta pictata, care aminteste de bolta Capelei Sixtine de la Vatican.

– Biserica Sf. Ioan din Suceava – adaposteste moastele sfântului martirizat la Cetatea Alba.

– Biserica Sfântul Gheorghe a Manastirii Voronet din Voronet, ctitoria domnitorului Stefan cel Mare, din anul 1488. Biserica e faimoasa datorita „albastrului de Voronet”, culoare realizata cu un pigment necunoscut azi, extrem de rezistent în timp si scenei Judecatii de Apoi, de pe întreg peretele vestic.

Cele 7 noi minuni ale lumii:

1. Colosseumul din Roma (Italia), uriasul amfiteatru care putea primi pâna la 50.000 de oameni
2.Ruinele de la Machu Picchu (Peru), orasul incas din Anzii Cordilieri ridicat în secolul al XV-lea
3.Taj Mahal (India), mausoleu situat la nord de orasul indian Agra, ridicat in secolul al XVII-lea de împaratul Shan Jahan
4.Citadela mayasa Chichen Itza (Mexic), construita în anul 500 d.H. în nordul Peninsulei Yucatan
5.Marele Zid chinezesc (China), cea mai lunga constructie din lume, de 6.400 de kilometri
6. Statuia lui Iisus (Brazilia), care strajuieste orasul Rio de Janeiro de pe Muntele Corcovado
7. Orasul Petra (Iordania), „orasul rosu”, aflat la sud de Amman, daltuit în piatra în secolele 6-2 î.H.


Intră acum și în grupul de