Scolile nu apeleaza la jandarmi desi intampina probleme


Intră acum și în grupul de

Prezent la reuniunea anuala a directorilor din scolile sucevene, reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi, maior Iulian Iacob, si-a aratat nedumerirea asupra faptului ca, desi a recomandat scolilor sa sune la numarul 956 în cazul în care sunt probleme în scoala si în preajma ei si este nevoie de interventia jandarmilor, nimeni n-a apelat acest numar. „În 3 luni de când am lansat apelul catre scoli n-a sunat nimeni la 956, desi tot timpul se spune ca sunt probleme în jurul scolilor.

Apelati 956 atunci când aveti nevoie de noi. Inspectoratul de Jandarmi, si Politia sunt institutii de care trebuie sa profitati”, a declarat maior Iacob. Acesta a mai spus ca inspectoratul desfasoara mai multe activitati de prevenire a infractiunilor din scoli si din jurul lor, precum informari cu privire la faptele antisociale si riscul la care se expun elevii daca le practica, precum si actiuni de culegere de informatii din scoli referitoare la „fenomene care pot degenera în evenimente mai grave si pot cauza crize în învatamânt”. Maiorul Iacob a mai precizat ca pentru a fi pastrat un climat corespunzator printre elevi, jandarmii efectueaza si multe patrulari pedestre în preajma scolilor.  

La rândul sau subinspectorul Ileana Iacob, reprezentanta Compartimentului de analiza si prevenire a criminalitatii de la IPJ Suceava, a precizat ca, având în vedere ca sunt foarte multe situatii „nefericite”, si anume  accidente rutiere grave, în care sunt implicati minori-pietoni sau care circula cu bicicleta, în perioada 22-30 noiembrie se va desfasura o campanie de prevenire a acestor cazuri. „Cu sprijinul dvs. vrem sa punem accentul pe educatia rutiera prezentând principalele aspecte si reglementari, cum sa circule corect si cum sa nu fie victime”.

La aceeasi reuniune a mai participat si col. Cristian Hociung, de la ISU, care a informat ca, în cadrul unui protocol încheiat anul acesta între MECT si MAI, vor avea loc în gradinite, scoli si la universitate actiuni de pregatire a copiilor, elevilor si studentilor pentru situatii de urgenta. Col. Hociung a mai spus ca în scoli, semestrial vor avea loc antrenamente cu elevii, prilej cu care  vor fi  simulate situatii de dezastru, având în vedere ca în fiecare an în tara sunt astfel de probleme, cum ar fi inundatii, seceta. 


Intră acum și în grupul de