Intră acum și în grupul de
Întrucât a început sezonul sacrificarii porcinelor pentru sarbatorile de Craciun, conducerea Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Suceava (DSVSA) atrage atentia sucevenilor ca sunt pasibili de amenzi de pâna la 30.000 lei daca nu asomeaza mai întâi animalele. Seful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru a declarat marti, în cadrul unei conferinte de presa ca porcii trebuie amortiti înainte de sacrificare, prin folosirea celor mai moderne metode, pentru ca durerea sa fie simtita cât mai putin. „Potrivit normelor europene, animalele trebuie sacrificate când au cunostinta pierduta. Este bine cunoscut ca la noi sacrificarea porcilor se face conform traditiei de sute de ani, prin înjunghiere în inima sau taierea jugularei. Asemenea mod de sacrificare nu este permis în UE, ca sa nu mai vorbim de faptul ca se stie ca la noi, la asemenea evenimente se mai serveste un paharel, si nu de putine ori sacrificarile au esuat animalele fiind chinuite. Este o problema de umanitate.” a precizat Petrea Dulgheru.
Întrucât se vehicula ideea ca de asomare sa se ocupe medicii veterinari, reprezentantii Directiilor Veterinare s-au întrunit la Bucuresti unde au decis ca acest lucru sa nu fie realizat de ei ci de proprietarii acestora – cei care se ocupa de sacrificare. „Noi la absolvirea facultatii am depus un juramânt prin care avem obligatia de a salva animalele, de a le proteja, de a aplica sanctiuni si de a nu le chinui” a spus seful DSVSA Suceava. Acesta a precizat ca asomarea porcilor se face prin doua metode: cu pistol cu glont captiv, a carui valoare este de aproximativ 4 milioane de lei vechi, si pentru detinerea caruia trebuie autorizatie de port arma de la Politie iar cea de-a doua metoda este electronarcoza – transmiterea de curent electric spre creierul animalului prin doi electrozi. Potrivit sefului DSVSA Suceava, în judetul Suceava toate cele 14 abatoare sunt dotate cu pistoale cu glont captiv, însa asa ceva trebuie sa detina toate persoanele care vor sa obtina autorizatie pentru prestarea acestui serviciu de la primariile de domiciliu.
„Medicii nostri au informat primariile ca eliberarea de asemenea autorizatii trebuie sa fie conditionata de detinerea de mijloace de asomare” a spus Petrea Dulgheru, care a mai adaugat ca este constient ca nu toata lumea îsi va lua asomatoare, de aceea îi avertizeaza ca sunt pasibili de amenzi. „Înainte asemenea pistoale nici nu se gaseau în tara si pe deasupra erau foarte scumpe, dar acum se gasesc si nu costa mult, vreo 4 milioane lei , iar pentru sacrificarea unui porc se ia 6-700.000 lei vechi, deci investitia se amortizeaza repede” a mai mentionat Petrea Dulgheru.
Intră acum și în grupul de