Bărbatul care și-a dat bătut copilul de nouă luni până a murit, trimis în judecată. Ancheta a stabilit că bebelușul era lovit cu capul de perete sau bătut cu varga pentru că plângea în momente nepotrivite

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată a lui Claudiu Ilie Rădi din localitatea sucevenă Slobozia, în stare de arest preventiv, pentru  „loviri sau vătămări cauzatoare de moarte” după ce și-a bătut copilul de nouă luni până când acesta a murit.

arest retinere

În rechizitoriu se arată că Rădi, cu domiciliul pe raza localităţii Slobozia, locuia începând cu luna martie 2016 , împreună cu concubina sa. şi fiul acesteia, în vârstă de 9 luni, în satul Sf. Ilie, unde lucra la o stână situată pe raza localităţii.

În luna aprilie 2016 unul dintre martorii în cauză a sesizat că bebelușul are o vânătaie pe obrazul stâng precum şi urme de zgârieturi. La momentul respectiv mama copilului a relatat că Rădi l-a lovit pe fiul ei deoarece i-ar fi deteriorat telefonul mobil. Din cercetări a rezultat că şi anterior acelei date, dar şi ulterior, concubinul său, Rădi Claudiu-Ilie, îl lovea de mai multe ori pe copil.

Astfel, bărbatul îl lovea cu palmele peste faţă, îl lovea cu o vargă, îl izbea de pat ori de perete, i-a aplicat chiar şi o lovitură cu pumnul în burtă, toate aceste violenţe fiind „determinate” de faptul că victima îşi îngăduia să plângă în momente nepotrivite pentru inculpat.

În dimineaţa zilei de 18 aprilie 2016 mama copilului i-a dat acestuia să bea lapte şi apoi a vrut să-l ia în braţe, însă bărbatul i-a solicitat pe un ton imperios să nu mai ţină copilul în braţe, după care a trimis-o afară în curte să taie lemne. Timorată de tonul acestuia şi totodată temându-se să nu fie agresată (aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii), ea a părăsit camera şi a revenit după câteva minute deoarece a auzit copilul plângând, observându-l atunci pe concubin că a apucat copilul cu ambele mâini de mijloc şi a început să-l lovească cu spatele de perete de circa 3-4 ori, ocazie cu care fiul său s-a lovit şi cu capul de perete, după care bărbatul a luat copilul în braţe şi a început să îl trântească de pat de mai multe ori.

În dimineaţa zilei de 21 aprilie 2016 s-a petrecut un nou incident violent după ce bărbatul i-a cerut femeii să iasă în curte pentru a-i pregăti cafeaua. Aceasta  s-a conformat, însă după câteva minute bărbatul a ieşit afară cu copilul în braţe spunându-i că aceasta plânge şi nu se mai opreşte chiar dacă i-a şi aplicat câteva lovituri cu varga peste picioare. Totodată el i-a spus că băieţelul a dat ochii peste cap şi este posibil să-şi înghită limba.

Constatând starea gravă în care se afla copilul, s-a solicitat telefonic prezenţa unei ambulanţe care a transportat-o pe femeie și copil la Spitalul judeţean de urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. La această unitate personalul medical a constatat imediat că minorul prezintă urme de agresiune, iar mama a fost informată că trebuie să rămână internată în spital, fiind sesizaţi şi lucrătorii de poliţie.

În urma unei discuţii telefonice pe care Rădi Claudiu-Ilie a avut-o cu concubina, acesta a ameninţat-o că îşi va creşte singură copilul. Timorată de aceste ameninţări, ea a declarat în faţa lucrătorilor de poliţie judiciară care s-au deplasat la spital, că minorul a căzut din pat, iar la orele 12:30 a refuzat internarea în spital şi a părăsit apoi unitatea medicală împreună cu copilul său minor.

Ea a mers în localitatea Slobozia, unde ulterior s-a mutat şi Rădi Claudiu-Ilie.

În ziua de 04 mai 2016 bărbatul a plecat de dimineaţă să muncească la o altă persoană, revenind la domiciliu în cursul serii, cu aproximaţie ora 17:00-18:00. Din probele administrate a rezultat că imediat după ce a ajuns la domiciliu i-a solicitat concubinei sale să plece la un magazin din sat pentru a cumpăra diverse alimente.

Femeia a lăsat în cameră copilul dormind şi a plecat spre magazin, însă imediat ce a ieşit din curte a auzit că acesta s-a trezit şi a început să plângă.

Bărbatul se afla la momentul respectiv aproape de intrarea în casă, i-a strigat concubinei să plece spre magazin, iar el a pătruns în casă pentru a vedea de ce plânge copilul.

După puţin timp el a ieşit din casă cu copilul în braţe şi a strigat la concubina sa să se întoarcă deoarece copilul a căzut de pe pat pe podea şi „îşi dă ochii peste cap”.

Femeia s-a apropiat de copilul său şi constatând starea gravă în care se află acesta, a solicitat telefonic prezenţa unui echipaj medical. Ajuns la faţa locului, echipajul medical a efectuat toate manevrele pentru resuscitarea victimei, însă în pofida eforturilor depuse, personalul medical a constatat decesul victimei.

Conform concluziilor cuprinse în raportul medico-legal, moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute consecinţa unui traumatism cranio-cerebral obiectivat prin factură de bază craniană, hemoragie subarahnoidiană cerebrală difuză, fină lamă de hematom subdural şi edem cerebral marcat. Între leziunile constatate şi deces există legătură directă de cauzalitate.(N.B.)