FOTO Acţiunea “Aducem satul în parc”, organizată de studenţii suceveni, a ajuns la a IV-a ediţie


Intră acum și în grupul de

Cea de a patra ediţie a acţiunii “Aducem satul în parc” organizată, vineri, de studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul USV a oferit posibilitatea sucevenilor de a afla mai multe informaţii despre casele tradiţionale bucovinene şi obiceiurile din zonele etnografice ale judeţului Suceava.salvati satul bucovinean (17)

Coordonatorul proiectului “Salvează satul bucovinean! Adoptă o casă”, conf.univ.dr. Carmen Chaşovschi, a declarat, vineri, că proiectul a fost început în anul 2011 împreună cu studenţii de la specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor din cadrul USV.

Ea a spus că acţiunea organizată, vineri, în Parcul Universităţii sucevene este o continuitate a celei începute în anul 2012 şi face parte din proiectul “Salvaţi satul bucovinean! Adoptă o casă!”

“Prin această acţiune încercăm  să promovăm ideea că aceste case tradiţionale specifice Bucovinei trebuie păstrate. Peisajul cultural este parte a produsului turistic Bucovina, iar dacă acest peisaj cultural dispare, produsul turistic Bucovina îşi va schimba cu totul caracterul şi turiştii care vin an de an s-ar putea să se îndrepte către alte destinaţii mai autentice. Observăm ce se întâmplă, spre exemplu, în Transilvania, unde ştiu să valorifice acest potenţial”, a subliniat Chaşovschi.

Ea a spus că acţiunea este organizată în parc pentru că aici vin foarte mulţi copii şi tineri şi aceştia sunt viitorii locuitori ai Bucovinei care trebuie să înveţe şi să preţuiască aceste case tradiţionale şi estetica lor.

La rândul său, Andreea Hâncu, studentă în anul II la specializarea Economie generală şi comunicare economică din cadrul FSEAP a declarat că evenimentul “Aducem satul în parc” are ca obiectiv păstrarea tradiţiilor, a caselor tradiţionale arătând că prin apariţia noilor clădiri colorate strident şi cu linia arhitecturală care nu este specifică zonei, casele vechi, tradiţionale, sunt marginalizate.

“Obiectivul nostru este să sensibilizăm copiii, deoarece ei sunt viitorii locuitori ai Bucovinei, şi pentru aceştia şi pentru noi, că suntem tineri, studenţi, să păstrăm casele aşa cum erau, să păstrăm portul popular şi patrimoniul cultural şi turistic al zonei”, a explicat Andreea Hâncu.

Ea a spus că în cadrul acţiunii sunt prezentate case din diferite zone etnografice ale judeţului, respectiv din zona Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Gura Humorului.

Ca şi la ediţiile precedente, printre vizitatorii atelierelor s-au numărat foarte mulţi copii.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de