CJ Suceava a aprobat să cheltuie 100.000 de lei pentru că subsolul Muzeului de Istorie a fost afectat de ploi, dar nu se exclude posibilitatea ca banii să fie recuperați de la Primărie

Consiliul Județean Suceava a aprobat, joi,  prelungirea până în data de 1 noiembrie finalizarea proiectului de modernizare și reabilitare a clădirii Muzeului de Istorie al Bucovinei și alocarea sumei de 100.000 de lei necesară pentru ca bunurile de patrimoniu ce nu pot fi încă mutate în sala tezaur să fie depozitate în continuare în actualele spații închiriate.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că a avut mai multe ședințe tehnice privind găsirea unor soluții la Muzeul de Istorie al Bucovinei arătând că ploile care au băltit au generat infiltrațiile de apă în sala tezaur unde ar urma să fie depozitate exponate în valoare de circa 50 de milioane de euro.

Flutur la prima conferinta de presa din mandatul 2016-2020 (2)

El a spus că a vorbit cu reprezentanți ai constructorului care lucrează la modernizarea străzii Ștefan cel Mare, dar și cu cei ai Primăriei să grăbească asfaltarea străzii respective.

„Sper să se întâmple cât mai repede”, a spus Flutur care a arătat că speră să se remedieze situația.

Consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir a arătat că suma de 100.000 de lei ar trebui imputată Primăriei și constructorului pentru că nu au finalizat lucrările în zonă.

„Să ne regresăm împotriva Primăriei și constructorului”, a spus Cușnir care a atras atenția că centrul municipiului Suceava este blocat.

Dan Ioan Cusnir ODP (3)

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat însă că mai important este să se rezolve problema și pe urmă se vor stabili condițiile care au condus la această situație.

El a arătat că trebuie să se intre în legalitate și că ar trebui ca și Ministerul Dezvoltării să aloce fondurile pentru lucrarea respectivă.

Flutur a spus că el își dorește ca Muzeul de Istorie să intre cât mai repede în circuit.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a inițiat proiectul de hotărâre prin care se amână până la 1 noiembrie finalizarea proiectului de reabilitare a Muzeului de Istorie a Bucovinei care a fost modernizat printr-un proiect cu finanțare europeană.

În expunerea de motive, Flutur arată că valorificarea expozițională, temporară sau permanentă, a bunurilor care  fac parte din patrimoniul cultural național mobil se face numai în spații corespunzatoare din punct de vedere  al microclimatului și că, în actualele condiții, se impune prelungirea duratei de finalizare a acestui proiect până la data de 1 noiembrie.

Raportul tehnic de specialitate arată că în data de 10 mai Muzeul Bucovinei a informat Consiliul Judeţean Suceava că în urma monitorizării microclimatice a incintelor pentru spaţiile de depozitare și expunere pentru patrimoniul cultural naţional mobil, acestea corespund cerinţelor din normele de conservare în vigoare.

Ulterior, după ploile abundente de la sfârșitul lunii mai au fost identificate mai multe probleme printre care și umiditate ascendentă în cinci puncte la pereţi din zona tezaur, la subsol și umiditate la baza fundaţiei clădirii vechi a muzeului, spre strada Ștefan cel Mare, în zona tehnică.

Specialiștilor implicaţi în proiect au luat imediat măsuri de remediere la rampele de acces materiale, unde soluţia stabilită de proiectant nu a făcut faţă ploilor torenţiale cu debit extrem de mare și se va reface mozaicul, hidroizolaţiile cu membrană flexibilă și vor fi reconfigurate pantele.

În ceea ce privește evaporarea apei înmagazinată în pereţi, ca urmare a procedeelor umede folosite în cadrul lucrărilor efectuate la imobil, într-un timp foarte scurt, acestea reprezintă un fenomen de durată se mai arată în raport.

Suceava , ploaie, inundatii (2)

Totodată , se menționează că apariţia acestui fenomen, de umiditate ascendentă, a fost sesizat imediat după debutul ploilor de la finalul lunii mai, când strada Ștefan cel Mare din apropierea clădirii și unde se lucrează de mai multe luni era deja defăcută pentru execuţia lucrărilor, pentru că au fost afectaţi și pereţi de la subsolul imobilului asupra cărora nu s-a intervenit pe parcursul lucrărilor, fenomenul accentuându-se după ploaia din 31 mai, când pe stradă, în faţa muzeului, era foarte multă apă care băltea, specialiștii consideră că și această situaţie ar putea fi una dintre posibilele cauze ale infiltraţiilor.

Până la identificarea clară a cauzelor și luarea măsurilor care se impun, raportul de specialitate propune prelungirea contractului de închiriere a spaţiului în care sunt depozitate bunurile din patrimoniul cultural mobil, iar costurile suplimentare generate de această situaţie, pe care urmează să le suporte Consiliul Judeţean sunt de 100.000 lei.

Pentru modernizarea Muzeului de Istorie al Sucevei, contractul de finanţare, în valoare de 60,67 milioane de lei, din care 42,67 de milioane de lei contribuţia UE, a fost semnat în martie 2014 de Ministerul Dezvoltării.

Corpul central al clădirii actualului sediu al Muzeului Bucovinei a fost construit în perioada 1901-1903, după planurile arhitectului austriac Johann Buchner pentru sediul Prefecturii Districtului Suceava din perioada administraţiei austriece din Bucovina. Arhitectura clădirii are o dominantă neoclasică caracteristică instituţiilor administrative austriece. (N.B.)