DSP Suceava a început supravegherea infecţiilor cu virus Zika, dar şi a altor boli transmise prin înţepătura ţânţarilor


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, pentru NewsBucovina că de vineri, 1 iulie, începe supravegherea infecţiei cu virus Zika, dar şi a altor boli transmise de ţânţari.

Zorescu a spus că potrivit metodologiei de supraveghere a infecţiei cu virusul Zika, scopul supravegherii îl constituie prevenirea şi limitarea apariţiei cazurilor de infecţie cu virus Zika, dar şi depistarea precoce a eventualelor cazuri de infecţie şi adoptarea măsurilor specifice.

Ea a subliniat că medicii care suspicionează un diagnostic de infecţie cu virus Zika la o persoană care a călătorit în afara ţării, în zone cunoscute pentru transmiterea acestui virus cu două săptămâni anterior debutului infecţiei sau care a avut contact sexual cu o persoană de sex masculin confirmată cu infecţie cu virus Zika sau la o persoană care a avut contact sexual cu o persoană de sex masculin ce a călătorit într-o zonă cunoscută pentru transmiterea virusului Zika în ultimele trei luni, trebuie să anunţe în cel mai scurt timp Direcţia de Sănătate Publică Suceava.

Medicul epidemiolog sucevean a explicat că, potrivit definiţiei de caz, orice persoană care prezintă orice tip de erupţie şi/sau febră şi are cel puţin unul dintre următoarele simptome clinice : dureri articulare sau dureri musculare sau conjunctivită sau artrită ar putea fi suspicionată de infecţie cu virus Zika, interpretată însă numai în context epidemiologic.

Catalina Zorescu

Directorul adjunct al DSP Suceava a spus că metodologia prevede că şi ceilalţi furnizori de servicii medicale din sistemul public sau privat trebuie să raporteze DSP orice caz de suspiciune de infecţie cu virus Zika.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că lista zonelor afectate de infecţia cu virus Zika este permanent actualizată.

Zorescu a mai spus că tot din data de 1 iulie începe supravegherea cazurilor de infecţii transmise prin înţepătura ţânţarilor, respectiv  boala infecţioasă produsă de virusul West Nile(meningita cu virus West Nile) şi malaria de import.

Reamintim că număr de 48 de primării din judeţul Suceava au răspuns solicitării Direcţiei de Sănătate Publică Suceava de a comunica planificarea acţiunilor de dezinsecţie pentru 2016 după ce Institutul Naţional de Sănătate Publică a recomandat autorităţilor publice locale să revizuiască programele de combatere a dăunătorilor, inclusiv a ţânţarilor, în contextul anunţului OMS privind măsurile de prevenţie pentru virusul Zika.

Astfel, potrivit DSP Suceava, 48 de primării din judeţul Suceava, din care opt din mediul urban şi 40 din mediul rural, au răspuns, până la sfârşitul lunii martie 2016, solicitării instituţiei şi au luat la cunoştinţă informaţiile privind necesitatea programării unor acţiuni de dezinsecţie, iar dintre acestea zece primării, din care 4 din mediul urban şi 6 din mediul rural, au comunicat că au prevăzute acţiuni de dezinfecţie pentru anul 2016, în timp ce alte primării şi-au exprimat disponibilitatea de a include astfel de acţiuni în planificarea anuală şi de a aloca fonduri din bugetele locale pentru efectuarea acţiunilor de dezinsecţie, dacă situaţia epidemiologică o va impune.

De precizat este că DSP Suceava a solicitat, în prima decadă a lunii martie, şi spitalelor din judeţul Suceava să informeze medicii să acorde o atenţie deosebită în privinţa simptomatologiei clinice şi efectuarea unei anamneze corecte, astfel încât să poată sesiza la timp eventualele cazuri suspecte de infectare cu virusul Zika.

INSP a transmis, la începutul lunii martie 2016,  direcţiilor de sănătate publică recomandarea să solicite primăriilor din judeţe să aplice planul de combatere a tânţarilor astfel încât să fie asigurată şi folosirea substanţelor active pentru combaterea țânțarilor din specia „Aedes albopictus”, să intensifice măsurile de dezinsecţie în zonele cunoscute a fi  posibile locații de înmulțire a acestora, respectiv în zona parcurilor şi a lacurilor, inclusiv în zona depozitelor de anvelope sau oricare altele “caracterizate prin acumulari de apă”, cât și în jurul spitalelor de boli infecțioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import.

Totodată, INSP atrăgea atenţia că în sezonul cald populaţiile de ţânţari de origine autohtonă încep să se înmulţească şi de aceea  „este imperios necesară respectarea acţiunilor de prevenţie”.

mmosquito_del_zika tantar

Potrivit comunicatului de presă, toate recomandările INSP se inscriu în cadrul general de măsuri de prevenţie destinate combaterii apariţiei unor eventuale cazuri de îmbolnăviri, pe teritoriul României, în contextul alertei generale emise de OMS.

Conform INSP, virusul Zika face parte din familia Flaviviridae, principala cale de transmitere la om fiind prin intermediul ţânţarilor invazivi, vectorul principal este reprezentat de Aedes aegypti, iar Aedes albopictus este considerat vector secundar. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de