Administrator trimis în judecată pentru evaziune fiscală după ce nu a înregistrat în contabilitatea firmei vânzări de lemn în valoare de 1,5 milioane de lei


Intră acum și în grupul de

 

Administratorul unei firme din localitatea suceveană Cârlibaba a fost trimis, miercuri, în judecată de procurorii Parchetul de pe lângă Tribunalului Suceava pentru evaziune fiscală. Bărbatul este acuzat că nu a înregistrat în contabilitatea firmei vânzări de lemn în valoare de 1,5 milioane de lei, dar și că a înregistrat în schimb operațiuni fictive.

Potrivit Parchetului Tribunalului Suceava, procurorii l-au trimis în judecată pe Ilie Trișciuc pentru două infracțiuni de evaziune fiscală în formă continuată.

copaci taiati (2)

În rechizitoriu se arată că în perioada august 2010 – iunie 2012, Ilie Trişciuc, în calitate de administrator al unei firme din Cârlibaba a comercializat material lemnos, în majoritatea cazurilor emiţând doar avize de însoţire material lemnos, fără a întocmi însă facturile corespunzătoare, fără a înregistra aceste operaţiuni în evidenţele contabile ale societăţii şi fără a le declara, modalitate prin care a urmărit obţinerea de avantaje fiscale, diminuându-şi baza impozabilă, şi în care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul de stat, pe care l-a prejudiciat prin neplata impozitului pe profit şi a TVA-ului aferent.

De asemenea, în perioada iulie – noiembrie 2012, în aceeaşi calitate, a înregistrat în evidenţele contabile operaţiuni comerciale fictive, în vederea obţinerii de avantaje fiscale, prejudiciind bugetul de stat.

Procurorii arată că Ilie Trişciuc a omis să înregistreze în evidenţele contabile venituri în cuantum de 1.544.310 lei realizate în urma livrării unei cantităţi de material lemnos de 10.801,6 mc, pentru care nu a emis facturi şi chitanţe fiscale (259 de avize de însoţire material lemnos nefacturate şi 12 avize de însoţire nefacturate integral), precum şi venituri în cuantum de 17.872 lei, care rezultă din trei facturi fiscale emise de firmă către diferiţi clienţi.

Totodată, în perioada 31 iulie – 08 noiembrie 2012, Trişciuc a evidenţiat în înregistrările contabile operaţiuni fictive, respectiv prestări de servicii pentru care nu rezultă realitatea operaţiunilor taxabile (5 facturi emise de două societăţi comerciale), valoarea operaţiunilor taxabile fiind de 92.685 lei.

Prejudiciul total produs bugetului de stat este de 292.868 lei, din care 264.779 lei – impozit pe profit şi 28.089 lei – TVA, prejudiciu care nu a fost recuperat. (N.B.)

 

Pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea, de la urmărire, a  bunurilor ce pot servi la garantarea reparării pagubei produse prin infracţiune, în cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile ale bărbatului, clădiri, terenuri, un vehicul şi asupra a două autovehicule ale firmei pe care o administra.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de