Transformarea Romaniei rurale este o mare provocare


Intră acum și în grupul de

Multi suceveni cred ca în ziua de astazi nu exista decât doua clase sociale: bogati si saraci, clasa de mijloc fiind aproape inexistenta. Sociologul sucevean Adrian Botezatu sustine ca totusi, de câtiva ani a început sa se contureze si clasa de mijloc. „La categoria clasei de mijloc as include functionarii din administratie, care mai au si mici afaceri, cei care lucreaza în firme private si corporatii, inteprinzatorii mici si mijlocii” a spus Adrian Botezetu, care a adaugat ca, totusi cea mai numeroasa populatie traieste în localitati rurale, unde nivelul de trai este înca unul destul se cazut, dar au început sa apara micii fermieri.

„Si în mediul urban exista populatie rurala. Nu trebuie sa uitam ca exista cartiere unde se mai cresc animale în curte. Aceasta categorie se caracterizeaza printr-un nivel de instruire, educatie redus iar infrastructura este rudimentara. Transformarea României rurale este o mare provocare” a declarat sociologul Botezatu, care nu a evitat nici clasa de vârf, a îmbogatitilor ce au acumulat averi în timp scurt, si care în opinia sa provin din administratia de stat si servicii militarizate- gen securitate, SRI.

„Societate ideala nu exista. Tarile nordice, putem spune ca au o societate mai echilibrata, unde asistenta a fost foarte puternica, statul se implica mult, unde populatia are un comportament public foarte moderat, inclusiv bogatii. Aici bogatii merg la serviciu, cu metroul, masini modeste închiriate sau cu bicicleta, în schimb la noi, masinile trebuie sa fie cât mai scumpe!” a afirmat Adrian Botezatu. Acesta mai spune ca pentru o societate echilibrata trebuie realizata si o dezvoltare regionala echilibrata, si faptul ca capitala absoarbe aproape tot, investitii, forta de munca, nu este de bun augur deoarece zone întregi sunt lasata de izbeliste.


Intră acum și în grupul de