„Astazi nu pot sa spun decat ca-mi doresc sa las loc de buna ziua si cu cei de la PNL”


Intră acum și în grupul de

– interviu cu Ion Lungu

Reporter: În primul si-n primul rând ma intereseaza când ati luat decizia sa treceti la PD-L pentru ca nu este o decizie pe care sa o fi luat în jumatate de ora, sunt convins…

Ion Lungu: Cu siguranta nu. Aceasta decizie a fost foarte bine argumentata, foarte minutios luata, am chibzuit foarte mult si am gândit foarte mult înainte de a lua aceasta decizie. Este o decizie pe care am luat-o spre binele cetatenilor din municipiul Suceava si sunt convins ca acest lucru se va vedea în perioada  urmatoare. Vreau sa va spun ca m-am consultat cu foarte multi cetateni, cetateni de rând care mi-au cerut imperativ sa reunesc echipa cu Gheorghe Flutur, toti ma vedeau lânga Gheorghe Flutur pentru ca noi am fost o echipa. Nu a fost o decizie usor de luat, dar, repet, a fost în primul rând o decizie spre binele cetatenilor si în al doilea rând pentru a întregi o echipa care a fost câstigatoare în anul 2004, un proiect politic care a început în 2004 si eu am convingerea ca se poate materializa în 2008.

Rep: Va intereseaza doar sa fiti alaturi de echipa lui Gheorghe Flutur sau va interesa sa fiti în PD-L?

I.L.: Nu ma intereseaza doar sa fiu în PD-L. Am spus acolo foarte clar, cred ca înainte de sigla e mai important ceea poti sa faci pentru oameni. Trebuie sa fim foarte realisti, asa cum se prefigureaza astazi lucrurile, voi putea face mult mai mult pentru cetatenii municipiului Suceava, candidând pentru un nou mandat de primar din partea Partidului Democrat Liberal.

Rep: Credeti ca veti mai câstiga înca un mandat? Nu va sanctioneaza electoratul?

I.L.: Sunt convins ca pentru cetateni mai putin conteaza la ce partid este Ion Lungu decât ceea ce poate sa faca pentru ei sau ceea ce a facut pentru ei. Sunt convins ca cei ce au avut o simpatie fata de proiectele primarului Ion Lungu, îsi vor mentine aceasta simpatie si vor aprecia ceea ce a facut Ion Lungu pentru comunitate si mai putin partidul pentru care a candidat sau pentru care va candida.

Rep: Spuneti-mi, decizia asta am înteles ca ati luat-o cu câteva luni în urma?

I.L.: Nu cu câteva luni în urma. Am spus ca este o decizie chibzuita la care am meditat câteva luni.

Rep: În momentul când au fost alegerile europarlamentare, pentru cine ati jucat? Pentru PNL sau pentru PD-L,  via PLD?

I.L.: Nu vreau sa facem trimitere la alegerile euro-parlamentare, care au fost un altfel de alegeri. Cu siguranta am jucat suta la suta corect pentru echipa la care eram atunci, pentru PNL. S-au vazut însa si divergentele de joc în teren pentru ca domnul Flutur lucra la o echipa, eu la alta echipa, fiecare si-a aparat echipa lui. Repet, am jucat suta la suta corect, pentru PNL,  iar atunci a fost un altfel de vot,  acum este un altfel de vot.

Rep: Ati avut PNL la picioare, erati presedintele organizatiei judetene, aveati controlul descentralizatelor, ce v-a determinat totusi sa plecati, pentru ca ceva din punct de vedere politic nu se sustine în argumentatia dvs. si nici în scrisoarea pe care ati adresat-o sucevenilor?

I.L.: Cu toata sinceritatea va spun ca nu este o decizie politica, ci este o decizie în primul rând administrativa. Am vazut în sondajele de opinie si în cercetarile care s-au facut în ultima vreme. Din fericire pentru mine si pentru noi toti, cetatenii s-au maturizat, si nu mai doresc ca primarul vina si sa astupe doua-trei gropi sau sa duca doua buncare de gunoi, vor proiecte de dezvoltare a municipiului, vor ca orasul Suceava sa se transforme într-un oras de talie europeana. În aceste conditii, pentru mine este o decizie foarte importanta pentru acest an si pentru perioada urmatoare de a face cât mai multa administratie si cât mai putina politica, stiut fiind faptul ca atunci când faci doua lucruri, nu poti sa faci niciunul bine. Pentru mine este o prioritate administratia si mai putin politica. Deci nu a fost o decizie politica, a fost mai mult o decizie administrativa si o decizie de a întregi echipa cu care am avut rezultate bune în anul 2004.

Rep:Si echipa pe care o lasati în urma la PNL?

I.L.: Nu am ce sa le reprosez colegilor mei de la PNL. Nu pot sa spun ca nu au mai fost divergente de opinii vizavi de strategia de dezvoltare a municipiului Suceava, dar aici reiese forta echipei si asta este un lucru pe care l-am mai discutat. Astazi nu pot sa spun decât ca-mi doresc sa las loc de buna ziua si cu cei de la PNL. Asa cum am mai spus, mi-as dori sa facem un divort civilizat, este doar o divergenta de opinii, restul, ca oameni nu am ce sa le reprosez.

Rep: În Consilul Local Suceava cum veti aborda relatia cu consilierii liberali?

I.L.: Ca si cu toti consilierii ceilalti. Si asa cum se stie, votul pentru bugetul local pe 2008 a fost ultimul exercitiu care ne-a demonstrat ca atunci când sunt proiecte bine facute, în interesul comunitatii, consilierii indiferent de la ce partid politic sunt nu se poate sa nu voteze în interesul cetatenilor. Pentru ca în final, cei care vor sanctiona vor fi cetatenii si nu eu primarul Ion Lungu.
 

Mai trebuie precizat ca luni, luând act de declaratiile publice facute în ziua de 3 februarie 2008 de Ion Lungu, Presedinte PNL Suceava, Primar al Municipiului Suceava si Vasile Tofan , Vicepresedinte PNL Suceava, Primar al Municipiului Falticeni, conform carora si-au manifestat intentia de a candida la alegerile locale din anul 2008 pe listele PD-L Suceava, Biroul Politic Judetean al PNL Suceava a decis retragerea sprijinului politic pentru acestia, cât si retragerea calitatii de Presedinte al PNL Suceava, respectiv Vicepresedinte al PNL Suceava, se precizeaza într-un comunicat al PNL Suceava.

Potrivit aceluiasi document, BPJ al PNL Suceava a decis prin vot secret sustinerea senatorului Tiberiu Prodan pentru functia de presedinte interimar al Filialei Suceava. 


Intră acum și în grupul de