Probleme din județul Suceava, motiv de contre între Dragnea și Cioloș în Parlament


Intră acum și în grupul de

Probleme critice din județul Suceava, cum ar fi situația exploatării de uraniu de la Crucea-Botușanu, sau exploatarea de sare de la Cacica, au fost motive de contre în Parlament între președintele PSD, Liviu Dragnea și premierul Dacian Cioloș.

dacian-ciolos

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, luni, în plenul Parlamentului, situaţia economică a României. Şeful Executivului a fost chemat în Parlament de  preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care, în plen, a lansat câteva atacuri la adresa Guvernului tehnocrat, iar Dacian Cioloş nu a ezitat să-i răspundă.

Liviu Dragnea l-a acuzat pe premierul Dacian Cioloș, între altele, că a încurajat importuri de sare din străinătate și la fel, importuri de combustibil radioactiv pentru Centrala de la Cernavodă în dauna exploatărilor de sare sau de uraniu românești, ceea ce duce industriile românești în faliment.

Astfel, Liviu Dragnea a spus că CNADNR a importat sare în valoare de 67 de milioane de euro și s-a întrebat dacă sarea românească nu este bună.

Liderul PSD a arătat că România importă acum uraniu din Canada.

„Bineînțeles că mina de unde se exploatează uraniu se va închide, iar cea care trebuia deschisă, bineînțeles că nu s-a deschis”, a spus Dragnea.

Pe de altă parte, Dacian Cioloș a spus că se știa că exploatarea actuală de uraniu, cea de la Crucea trebuie să se închidă, iar pregătirile pentru o nouă exploatare, de la Grințieș nu au fost făcute de fostul guvern și că s-a ajuns în situația în care să fie nevoie de import de uraniu.

„Ne-ați reproșat că importăm uraniu și că nu am deschis încă o nouă mină. Păi dacă mina care trebuia deschisă era pregătită de acum doi-trei ani când ar fi trebuit investiți acolo niște bani, astăzi puteam deschide mina. Noi ne-am trezit cu o mină care își finalizează exploatarea în acest an și care trebuie închisă și cu alt zăcământ care nu era pregătit pentru exploatare. Investim fondurile necesare ca să pregătim exploatarea acestui zăcământ și de anul viitor cred că acest zăcământ poate fi exploatat și până atunci, ca să nu întrerupem ciclul la Cernavodă a trebuit să găsim soluții intermediare”, a declarat Cioloș.

În ceea ce privește situația legată de importul de sare al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Dacian Cioloș nu a făcut referiri.

Într-o emisiune televizată, Liviu Dragnea a declarat ulterior că se intenționează privatizarea exploatării sării.

Minerii de la Exploatarea de uraniu de la Crucea Botușanu au făcut în ultima perioadă mai multe proteste și au acuzat că se dorește intrarea în faliment a Companiei Naționale a Uraniului.

Ei au susținut că există zeci de tone de combustibil nuclear preparat, dar și de minereu de uraniu extras care se degradează în vagoane pentru că nu este preluat și folosit pentru producerea de energie electrică în Centrala Nucleară de la Cernavodă.(N.B.)


Intră acum și în grupul de