Furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii ar putea sa retina date generale despre utilizatori


Intră acum și în grupul de

Furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice ar putea fi obligati sa retina anumite date generate sau prelucrate în cadrul activitatii de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, pentru a le pune la dispozitie autoritatilor competente, în scopul utilizarii în cadrul activitatilor de cercetare, descoperire si de urmarire a infractiunilor, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.

Guvernul a aprobat în sedinta de miercuri un proiect de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de informatii.

Astfel, autoritatile competente pot localiza persoanele fizice si juridice si pot identifica apelantul, daca acesta este înregistrat în baza de date a operatorului de telefonie fixa sau mobila. Proiectul de lege  interzice retinerea continutului comunicarii sau informatiilor consultate în timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.

Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea si administrarea unei baze de date, în format electronic, în masura în care datele/informatiile sunt generate sau prelucrate de acestia.

Datele vor fi retinute timp de 12 luni de la momentul efectuarii apelului si se refera, printre altele, la identificarea orei, duratei, tipului, sursei si destinatiei mesajului transmis. În functie de furnizorul de retea de comunicatie – telefonie fixa sau mobila, Internet – se vor retine numarul de telefon al apelantului, numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat, respectiv adresa Internet Protocol (IP).

Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Public, Serviciul Român de Informatii si Serviciul de Informatii Externe – în calitate de autoritati competente – vor colecta si transmite un raport semestrial catre MCTI. Raportul va sintetiza cazurile solutionate la nivel de institutie, iar anual, MCTI va raporta catre Comisia Europeana statisticile elaborate în baza acestuia. Raportul catre Comisia Europeana nu va contine date cu caracter personal.

Autoritatea competenta sa monitorizeze aplicarea prevederilor ordonantei de urgenta este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Actul normativ intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României.

Dispozitiile referitoare la retinerea datelor de trafic si localizare corespunzatoare comunicatiilor de tip e-mail si internet se vor aplica începând cu data de 15 martie 2009.


Intră acum și în grupul de