Incredibil – Doi frati care nu stiau unul de altul se vor cunoaste intr-o institutie de ocrotire a copilului


Intră acum și în grupul de

Specialistii Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava au descoperit ca doi copii care au fost în ultimele zile în circumstante de risc si ale caror situatii au fost mediatizate sunt de fapt frati si ca nu stiau unul de existenta celuilalt. Astfel, DGASPC Suceava s-a autosesizat în cazul fetei în vârsta de 9 ani din comuna Slatina, care s-a ascuns trei zile sub pat, de frica bunicului pentru ca întârziase de la scoala.
În urma verificarilor s-a stabilit ca fetita a fost parasita de mama de la vârsta de 6 luni, fiind încredintata, prin hotarâre judecatoreasca, tatalui – care a crescut-o pâna la vârsta de 6 ani. Tatal a plecat apoi la munca în strainatate, lasând-o în grija bunicului patern. Conditiile materiale si igienice în care locuieste fetita sunt precare si îi pun în pericol sanatatea si dezvoltarea psihica si fizica.

Situatia scolara este foarte buna si pâna în prezent nu a avut nici o absenta. Însa, cercetând actele de nastere ale fetitei, s-a descoperit ca aceasta este sora cu baietelul G.A., care saptamâna trecuta a fost luat în grija DGASPC Suceava pentru ca era abuzat fizic si pus la munci de tatal sau vitreg. Cei doi frati nu stiu unul de existenta celuilalt, mama abandonându-i pe amândoi în locuri diferite. Fetita a fost preluata de catre DGASPC, cu atât mai mult cu cât si bunicul a cerut acest lucru, si se încearca gasirea celei mai potrivite modalitati de a-i face sa se cunoasca si sa creasca împreuna, ca frate si sora, într-un mediu potrivit vârstei si nevoilor lor.

„Este trist ca adevarata protectie a acestor copii, pe care trebuia sa le-o asigure în primul rând mama care le-a dat viata, este asigurata în cele din urma de o institutie de protectie a drepturilor copilului si ca se vor cunoaste ca frate si sora în aceste conditii. Din start li s-a refuzat dreptul la un loc propriu într-o familie care sa le asigure un mediu securizat pentru dezvoltarea  lor,  în care sa-si poata exprima liber emotiile si gândurile, fara teama de a fi judecati sau abuzati emotional, fizic sau psihic. Chiar daca împrejurarile dificile i-au adus împreuna, faptul ca se vor cunoaste si vor creste în acelasi mediu prin instituirea unei masuri de protectie speciala, va diminua impactul încercarilor prin care au trecut si se vor sprijini reciproc în procesul de recuperare”, se arata într-un comunicat al DGASPC Suceava.


Intră acum și în grupul de