Fotbal, Cupa UEFA : Sporting si Rangers, ultimele echipe calificate in sferturi


Intră acum și în grupul de

Sporting Lisabona – Bolton Wanderers  1 – 0

Dupa 1-1 în Anglia, Sporting si Bolton aveau sa îsi dispute biletele pentru sferturile de finala ale Cupei UEFA în mansa decisiva, pe “Jose Alvalade” din Lisabona. Surpriza, însa! Antrenorul oaspetilor, Gary Megson, a luat o decizie putin spus neasteptata, menajând vedetele si trimitând în teren, practic, a doua echipa.

Dupa cum era de asteptat, portughezii s-au impus, la limita, ce-i drept, cu 1-0, obtinând mult dorita calificare. De partea cealalta, desi scopul pare a fi unul nobil, Bolton se afla pe loc retrogradabil în Premier League si o asteapta un final de sezon extraordinar de dificil, întrucât hotarârea lui Megson a stârnit furie în rândul fanilor englezi, ramasi astfel fara nicio echipa în Cupa UEFA.

Pe scurt, partida s-a jucat într-un singur sens, gazdele trimitând nu mai putin de 21 de suturi spre poarta (dintre care 7 pe poarta), spre deosebire de cele 3 ale englezilor (doar unul pe spatiul portii). În afara de minutul 18, când oaspetii au ratat prin mijlocasul Guthrie, lusitanii au condus ostilitatile de la un capat la altul, dar ghinionul, imprecizia în fata portii sau reactiile portarului advers nu i-au lasat sa învinga la o diferenta mai mare.

Singurul gol al întâlnirii a venit târziu, în minutul 85, printr-un contraatac-scoala: Pereirinha primeste o minge lunga în flancul drept, ia actiunea pe cont propriu, îl ridiculizeaza pe Meite si finalizeaza cu stângul, sec, fara sperante pentru goalkeeper-ul Al Habsi. Scor final 1-0 si englezii ramân doar cu mândria de a se fi calificat cu toate participantele în Liga Campionilor. Cât despre Cupa UEFA, poate la anul…

Sporting: Rui Patricio – Abel, Tonel, Anderson Polga (Silva, 78), Grimi – Joao Moutinho – Pereirinha, Izmailov, Romagnoli – Liedson, Vukcevic (Tiui, 66). Antrenor: Paulo Bento.

Bolton: Al Habsi – Hunt, Cahill, Meite, Samuel – OBrien, Guthrie – Teymourian (Braaten, 71), Giannakopoulos, Vaz Te – Helguson (Woolfe, 76). Antrenor: Gary Megson.

Werder Bremen – Glasgow Rangers 1 – 0  

Desi au câstigat cu 2-0 pe “Ibrox “din Glasgow, cei de la Rangers erau constienti ca nu le va fi deloc usor în mansa decisiva din Germania. Tocmai din acest motiv, antrenorul Walter Smith a pregatit o formula cu un singur vârf si cu noua jucatori defensivi, încercând asadar sa împiedice atacurile lui Werder. De partea cealalta, nemtii au atacat în valuri, dar mai toate actiunile lor s-au oprit în bratele portarului McGregor. În final, elevii lui Thomas Schaaf s-au impus cu 1-0, o victorie care nu le-a fost însa de ajuns pentru a obtine biletele pentru sferturile de finala ale Cupei UEFA.

Fix o ora avea sa dureze invincibilitatea lui McGregor. În minutul 60, Diego a reusit mult asteptata deschidere de scor, dupa o actiune personala de senzatie, finalizata cu un sut în vinclu, fara sperante pentru goalkeeper-ul oaspetilor. Era 1-0 si, cu jumatate de ora înainte de final, nemtii începeau sa creada din ce în ce mai serios în calificare.

Momentul psihologic al meciului s-a consemnat în minutul 86. Angajat perfect în careul advers, nou-intratul Sanogo a prins un sut sanatos din sase metri, însa, când fanii germani tocmai se pregateau sa jubileze în tribune, eroul McGregor a avut un reflex de zile mari, atingând mingea si deviind-o în transversala. La faza imediat urmatoare, pe un contraatac trei contra doi, scotienii nu au putut profita, apoi au tras de timp cât au putut si astfel, partida s-a terminat favorabil lor, 1-0 pentru Werder.

Aspect extrem de interesant: în cele 90 de minute, oaspetii au trimis 4 suturi spre poarta (doua pe spatiul portii), în timp ce nemtii au avut nu mai putin de 35 de suturi spre buturile lui McGregor, dintre care 11 au fost pe spatiul portii. Degeaba, însa…  
Werder: Wiese – Owomoyela (Harnik, 78), Mertesacker, Naldo, Boenisch – Jensen, Borowski, Hunt – Diego – Rosenberg, Hugo Almeida (Sanogo, 66). Antrenor: Thomas Schaaf.

Rangers: McGregor – Broadfoot, Weir, Cuellar, Papac –Hemdani, Dailly, Ferguson, Davis, Adam (Whittaker, 58) – Novo (McCulloch, 78). Antrenor: Walter Smith.


Intră acum și în grupul de