Zona metropolitană Suceava nu poate atrage fonduri europene pe proiecte comune. Vezi din ce cauză


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că potrivit ultimei variante a Acordului-cadru de finanțare 2014-2020 nu se pot promova proiecte comune în Zona metropolitană Suceava.

El a spus într-o conferință de presă că a făcut această zonă metropolitană cu foarte mult entuziasm și cu multe speranțe, dar că deocamdată, nu se pot accesa în comun fonduri europene.

Potrivit edilului-șef, Zona metropolitană Suceava a fost înființată cu scopul atragerii de fonduri europene pentru finanțarea de proiecte de dezvoltare cu finanțare europeană.

„Am făcut această Zonă metropolitană pe un principiu de acum cinci-șase ani că vom avea o Europă a regiunilor, iar acolo unde vor fi unități mai mari din punct de vedere a populației și suprafață vor avea prioritate la finanțare. Lucru care nu se mai adeverește azi pentru că noi avem finanțare asigurată pe partea urbană, pe axa 4, iar localitățile din zona metropolitană au pentru mediul rural. Deci nu putem face proiecte comune pentru că avem finanțare separată”, a explicat primarul Sucevei, arătând că, din nou, este vorba despre o schimbare a strategiei din mers a Guvernului României.

”Ni s-a spus să avem aceste zone metropolitane, să facem suprafețe cât mai mari, cu populație cât mai mare, iar cu cele 14 localități din zona metropolitană avem undeva la 200.000 de locuitori și suprafață destul de mare”, a subliniat Lungu.

El a mai adăugat că Primăria Suceava nu prea are teren, dar avem mai mulți bani decât comunele și urma ca pentru diverse proiecte municipalitatea să participe cu finanțarea, iar comunele cu  terenul, dar acum s-a constatat că nu se pot face proiecte comune. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de