Lungu: „Voi constitui un grup de lucru pentru Centenar 2018”


Intră acum și în grupul de

La Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava se va desfășura în data de 3 februarie,  o întâlnire pe tema parteneriatului pentru Centenarul Unirii din 2018, a anunțat, miercuri primarul Sucevei, Ion Lungu.

El a spus, într-o conferință de presă, că a fost invitat de secretarul de stat Florin Daniel Șandru, șeful  Departamentului Centenar, să participe la această întâlnire.

Potrivit lui Lungu,  în cadrul întâlnirii urmează să fie prezentată o viziune a municipalității privind acțiunile legate de Centenarul Unirii.

Primarul a explicat că el a propus mai multe investiții care să fie legate de Centenarul Unirii, dar că acestea au reprezentat punctele sale de vedere.

„Voi constitui un grup de lucru pentru Centenar 2018, din funcționari ai primăriei, consilieri locali și vom ieși cu un proiect oficial al muncipalității după care vom intra în asociere cu Universitatea, Consiliul Județean cu Departamentul centenar al Guvernului României”, a spus Lungu .

El a menționat că primul pas concret va fi hotărârea Consiliului Local pentru înființarea grupului de lucru.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat în luna octombrie că directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a fost numit responsabil cu acțiunile din județul Suceava privind serbarea Centenarului Unirii din 2018.

El a arătat că București, Alba Iulia și Suceava vor fi principalele puncte în care se va serba Centenarul Unirii.

El a arătat că pentru pregătirea evenimentului, directorul Muzeului Bucovinei, Emi Ursu, se va ocupa din partea CJ Suceava de aceste aspecte, iar din echipa de coordonare a centenarului 2018 va face parte primarul Sucevei, Ion Lungu, reprezentanți ai Universității Suceava, ai Camerei de Comerț și Industrie și că își dorește să fie cooptată și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Potrivit lui Flutur, în județ ar trebui ca un număr de 30 de obiective să fie realizate în cinstea Centenarului unirii.

Astfel, el propune edificarea unui ansamblu monumental al Unirii cu Țara, reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare, amenajarea unei săli speciale în cadrul Palatului Administrativ din Suceava prin acoperirea curții interioare a clădirii.

Între proiecte se numără reabilitarea Gării Ițcani, restaurarea Curții Domnești, construcția Sălii Polivalente din Suceava, dar și restaurarea celor 15 biserici din lemn din județ sau reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei.

 


Intră acum și în grupul de