O intervenţie în cazul unui pacient cu meningiom cranian, realizată cu succes de neurochirurgii suceveni, a durat aproximativ 20 de ore


Intră acum și în grupul de

Şeful Secţiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Suceava, medicul primar Anatolii Buzdugan, doctor în ştiinţe medicale, a declarat că  durata intervenţiilor din sfera neurochirurgicală este, în general, mai mare decât în cazul altor intervenţii chirurgicale şi depinde în mare măsură de gradul de dificultate al acestora arătând că astfel de intervenţii pot dura de la cinci până la zece ore, însă au fost cazuri când acestea s-au desfăşurat pe parcursul a 12 ore sau chiar 20 de ore.

“Sunt intervenţii cu grad de dificultate sporit, care pot să dureze cinci, şase, opt, zece şi chiar 12 ore. Am avut intervenţii care au durat şi mai mult”, a spus Buzdugan.

El a spus că medicii neurochirurgi suceveni au efectuat cu succes, în urmă cu peste un an, o intervenţie chirurgicală în cazul unui pacient cu meningiom de bază de craniu, iar durata intervenţiei a fost de aproximativ 20 de ore.

“Intervenţia care a durat cel mai mult a fost în cazul unui meningiom de bază de craniu, care ocupa toată baza anterioară a craniului, iar intervenţia a durat până a doua zi dimineaţă, adică aproximativ 20 de ore, cu tot cu pregătirea preoperatorie. Şi pregătirea înainte de operaţie durează în neurochirurgie”, a explicat Buzdugan adăugând că durata mare este determinată şi de timpul alocat poziţionării pacientului, dar şi de timpul necesar poziţionării echipamentului medical cu care se lucrează pe parcursul operaţiei.

El a precizat că la această intervenţie au participat toţi cei patru medici neurochirurgi ai secţiei, iar operaţia a fost un succes, pacientul a supravieţuit şi a evoluat bine postoperator.

Şeful Secţiei de Neurochirurgie a spus că de la începutul activităţii serviciului neurochirurgical din cadrul SJU Suceava numărul intervenţiilor chirurgicale a crescut semnificativ arătând că dacă în primii ani erau operaţi până la 200 pacienţi pe parcursul unui an, în 2016 au fost operaţi 369 de bolnavi.

Referindu-se la structura patologiei operate la SJU Suceava, medicul Anatolii Buzdugan a spus că, 50 la sută din totalul intervenţiilor chirurgicale au vizat patologia traumatică acută sau cronică, 30 la sută patologia degenerativă a coloanei vertebrale şi aproximativ 15 la sută patologia tumorală cerebrală şi spinală, iar cinci la sută au vizat afecţiuni mai rare.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de