Steaua si CFR Cluj – cursa in doi pentru titlu!


Intră acum și în grupul de

Steaua – Dacia Mioveni 2 – 0

Nu degeaba lui Cârtu i se zice Sorinaccio. Exista însa partide în care autobaza sau strategia „cu fundul în poarta” pur si simplu nu functioneaza.

Pâna la pauza, misiunea Daciei Mioveni era îndeplinita: 0-0 cu Steaua, chiar în Ghencea. Din pacate pentru inimosii jucatori argeseni, ros-albastrii sarbatoritului Marius Lacatus – „Fiara” a împlinit 44 de ani în preziua meciului – aveau sa bifeze a saptea victorie consecutiva în Liga I si sa îi egaleze pe cei de la CFR Cluj în clasament. O misiune care la un moment dat parea imposibil de îndeplinit.

Conditiile meteo din Ghencea erau parca alese chiar de antrenorul oaspetilor: ploaie torentiala si un gazon pe care s-a alunecat foarte usor. Aceste circumstante, coroborate cu anumite deficiente care persista în atacul Stelei si în acest retur, au facut ca, în prima repriza, sa nu se marcheze deloc. Daca Dacia nu a trimis nici macar un sut spre poarta, gazdele au avut câteva ocazii, cum ar fi reluarea lui Pepe Moreno din minutul 19, lovitura libera trimisa putin pe lânga vinclu de Dica în minutul 28 si „trasorul” lui Mirel Radoi, din ultimele secunde ale reprizei. Fara efect însa pe tabela.

Nu vom sti niciodata care au fost instructiunile lui Marius Lacatus, dar repriza a doua a fost desprinsa parca din cu totul alt meci. Dupa o bara a lui Pepe Moreno, ceea ce la un moment dat parea imposibil, avea sa se întâmple în minutul 49: specialistul Mendoza executa perfect un corner de pe partea dreapta, Goian se ridica si înscrie la coltul lung, aducându-le aminte suporterilor stelisti de nenumaratele sale reusite.

Cum la 0-1 nu se poate face antijoc, Dacia a mai încasat un gol în minutul 56 când, bine angajat în careu, Pepe Moreno îl dribleaza pe portarul Stanca si marcheaza cu poarta goala, reusind al treilea gol consecutiv pentru echipa sa. Dupa alte zece minute, gazdele au fost aproape de a realiza scor de forfait, însa sutul lui Petre Marin a fost scos senzational, de sub bara, de goalkeeperul celor din Mioveni.

Pâna la final nu s-a mai consemnat decât eliminarea lui Sorin Cârtu din minutul 80. Suparat probabil ca, de aceasta data, nu i-a iesit pasenta, antrenorul Daciei a protestat vehement la o intrare a lui Vali Badea asupra lui Neagoe si a fost trimis în tribune. Scor final 2-0 si Steaua lui Gigi Becali pare de neoprit.

Steaua: Zapata – Golanski (Nicolita, 71), Goian, Ghionea, P. Marin – Neaga (Vali Badea, 67), Plesan, Radoi, Mendoza – Dica, Pepe Moreno (Habibou, 83). Antrenor: Marius Lacatus.

Dacia: Stanca – Scarlatache, Olteanu, Vladu (Baicu, 58), I. Voicu – Cl. Ionescu (Trofin, 54), R. Neagoe, Chiacu, A. Neagoe – Balauru, Chihaia (Pol, 76). Antrenor: Sorin Cârtu.

CFR Cluj – Pandurii Tg. Jiu 1 – 2

Pandurii au realizat, duminica seara, una dintre cele mai mari surprize ale sezonului, daca nu chiar cea mai mare. Gorjenii au câstigat al cincilea meci consecutiv în Liga I. Si ce meci! 2-1 cu CFR Cluj, chiar în fieful liderului.

Aflati pe val în urma formei din ultimele partide, elevii lui Eugen Neagoe au început partida în forta. În minutul 5, Ilie Iordache a scapat singur pe flancul stâng, dar a trimis aiurea. Raspunsul clujenilor a venit dupa alte cinci minute, dar lovitura de cap a portughezului Cadu a ocolit de putin poarta lui Hirschfeld.  
Partida a continuat într-un ritm alert, ambele echipei jucând extrem de incisiv. La jumatatea primei reprize, Eugen Trica a fost la un pas sa marcheze un nou gol de la distanta pentru CFR, dar sutul trimis de „decarul” gazdelor a fost respins senzational de portarul Mingote. Semedo si-a încercat si el norocul în minutul 31, dar fara efect pe tabela.

Pandurii aveau sa dea prima lovitura cu cinci minute înainte de pauza: Ciprian Vasilache centreaza din lovitura libera, iar Galiassi pune latul ca un veritabil vârf si îsi executa propriul coleg. Mai mult, clujenii au mai primit o lovitura în chiar ultimele secunde ale reprizei, când Cadu a primit al doilea cartonas galben, pentru proteste, si a fost eliminat.

La ordinul antrenorului Eugen Neagoe, oaspetii s-au retras dupa iesirea de la cabine, cedând posesia si mizând în totalitate pe arma contraatacului. Dupa doua ratari ale gazdelor prin Semedo si Trica, strategia Pandurilor avea sa dea roade. Ilie Iordache a dat lovitura de gratie în minutul 63, înscriind singur cu portarul CFR-ului, dupa o cursa senzationala.

Treziti din palme, clujenii au încercat marea cu sarea în ultima jumatate de joc. Degeaba, însa! Elevii lui Ioan Andone nu au reusit decât o bara prin Ruiz în minutul 75 si un gol de onoare, în minutele de prelungire ale partidei, prin Eugen Trica. Era însa prea târziu. Pentru clujeni se anunta vremuri grele. Se pare ca o victorie în fata unui Dinamo aflat în criza de 10 luni, nu poate schimba jocul slab al liderului din acest retur.

CFR Cluj: Hirschfeld – Tony, Cadu, Sousa, Dorsin – M. Jose, Dani, Peralta (Muresan, 46), Trica – Semedo, Dubarbier (Ruiz, 65). Antrenor: Ioan Andone.

Pandurii: Mingote – L. Rusu, A. Rus, Chibulcutean, Cardoso – Vasilache (Arrieta, 78), Stânga, Vancea (Pacurar, 64), I. Iordache – Orac, Al. Piturca (Stromajer, 56). Antrenor: Eugen Neagoe.

Ceahlaul Piatra Neamt – UTA Arad  1 – 1

Într-o atmosfera de cosmar, cei aproximativ 1.000 de fani prezenti la stadion scandând lozinci împotriva jucatorilor adusi în pauza competitionala si cerându-le sa plece de la formatia antrenata de Viorel Hizo, Ceahlaul si UTA au oferit un fotbal care nu a impresionat cu nimic. Scorul final, 1-1, reflecta un singur lucru: echilibrul din teren.

Suprafata de joc nu s-a prezentat în conditii tocmai bune la ora meciului, din cauza ploilor abundente. Formatia oaspete a reusit sa marcheze în minutul 32, dar golul a fost anulat pe motiv de offside. Practic, întreg meciul s-a jucat într-un singur minut. În minutul 36, Marius Croitoru a centrat de pe partea dreapta, iar Doicaru a reluat cu capul, fara sperante pentru Tudor. Nici nu au apucat sa se bucure îndeajuns pietrenii, ca UTA a si reusit sa egaleze: Florin Dan suteaza plasat la coltul scurt de la 15 metri, iar Multescu nu mai poate interveni.

Singurul episod de mentionat din repriza a doua a avut loc în minutul 85 când, în urma unei faze în interiorul careului aradean, s-a format un meleu. Vitelaru, de la gazde, si Zaharia, de la oaspeti, au primit cartonasul rosu. Incidentele între cei doi au continuat si la intrarea de la vestiare, dar au fost calmati de fortele de ordine. Scor final 1-1 si ambele echipe îsi merita soarta, matineul fiind aproape atât pentru nemteni, cât si pentru aradeni. 

Ceahlaul: Multescu – Nohai, Forminte, Fernandes, Vitelaru – Rusmir (Cebotaru 85), Croitoru, Mala, Cristocea (M. Oprea 59) – Bugaev (Cernoch 70), Doicaru. Antrenor: Viorel Hizo.

UTA: Tudor – Balan, Marincau, Amoreirinha, Simao – Hidisan (Oliveira 86), Marginean, Todea, Fl. Dan – Baltoi (Edson 77), Zaharia. Antrenor: Gabi Stan.

Gloria Buzau – FC Vaslui 1 – 1

Gloria Buzau si FC Vaslui au terminat la egalitate, scor 1-1, în partida de debut a antrenorului Emil Sandoi pe banca tehnica a formatiei patronate de Adrian Porumboiu. Lasând la o parte acest aspect, meciul a fost unul dominat de hazard si de ploaie.

Dupa mai bine de o ora de joc, în care cele doua combatante s-au anulat reciproc, vasluienii aveau sa deschida scorul în minutul 70. Aflati în superioritate numerica dupa eliminarea buzoianului Jozici, oaspetii au punctat prin Marius Matei. Acesta a profitat de o greseala penibila a apararii buzoiene: Alexandru Tudose a încercat sa dribleze un adversar în propriul careu, a pierdut balonul si Matei a înscris dintr-un sut fara preluare.

Doar 11 minute a tinut însa bucuria moldovenilor. În minutul 81, buzoienii aveau sa egaleze, printr-o noua faza demna de „cascadorii râsului”: Doicaru a încercat un sut de la 30 de metri, mingea lovita gresit de acesta a ajuns la Iovita, care a profitat si l-a învins pe Haisan, din pozitie ideala.

Gloria Buzau: Minca – Ninu, Tudose, Jozic, Eze – Paleacu (Doicaru, 77), Vlaicu (Bicfalvi, 73), Litu, Iovita – Nunes, Simion (Nejneru, 61). Antrenor: Stefan Stoica.

FC Vaslui: Haisan – Apostol, Andronic, Mardare, Hugo Luz – Zmeu, Sabou (Temwanjera, 53) – Jovanovic (Gheorghiu, 60), Ljubinkovic, Balace – M. Matei (Panait, 75). Antrenor: Emil Sandoi.


Intră acum și în grupul de