Fotbal, Liga Campionilor : Chelsea si Liverpool s-au calificat in careul de asi


Intră acum și în grupul de

Chelsea Londra  – Fenerbahce Istanbul 2 – 0

Chelsea a avut de dat un adevarat examen pe teren propriu, acolo unde a primit marti seara vizita celor de la Fenerbahce, în cadrul returului sferturilor de finala din Champions League. Turcii venisera cu un moral de zile mari dupa victoria istorica de la Istanbul, declarând la începutul partidei ca nu se vor apara si ca vor juca totul pe cartea atacului. Socoteala de acasa nu s-a potrivit însa cu cea din târg, londonezii calificându-se pâna la urma, la capatul unui meci lipsit de spectacol. Finalul incendiar a mai salvat din aparente, dar echipa de pe “Stamford Bridge” a trait destule emotii, lucru care ar putea sa o coste în faza urmatoare.

Imediat dupa fluierul de start al partidei, Chelsea a navalit în atac, aratând o mare dorinta de a razbuna rezultatul din tur. Pâna la primul gol nu a mai fost decât o distanta de 4 minute, Ballack reusind sa înscrie cu o superba lovitura de cap, dupa ce balonul a fost centrat exceptional de Frank Lampard. Ostilitatile au continuat în acelasi fel, „albastrii” fiind cât pe ce sa duca scorul la 2-0, însa bara din stânga portii lui Volkan Demirel s-a opus devierii lui Joe Cole din minutul 8. Turcii au acceptat dominarea, iar Drogba si-a încercat sansele un sfert de ora mai târziu, atunci când sutul sau în forta a luat mult efect, dar pe deasupra transversalei. Minutul 25 avea sa aduca o noua veste proasta pentru Avram Grant, portarul Cudicini fiind nevoit sa paraseasca terenul din cauza unei accidentari. Jumatate de ora le-a trebuit elevilor lui Zico pentru a se regasi si pentru a scoate capul în atac, reluarea lui Lugano trecând peste buturile aparate de Hilario. Raspunsul a venit în minutul 33, Drogba fiind cât pe ce sa îsi treaca numele pe tabela, dar sutul sau din cross a fost retinut cu siguranta de Volkan. Spre finalul primei parti, Kalou a ratat si el o mare ocazie, sutul sau fiind prea slab pentru a aduce vreo modificare a scorului.

Dupa iesirea de la cabine, turcii erau constienti ca trebuiau sa înscrie pentru a mai putea spera la o calificare istorica. Jucatorii lui Fenerbahce s-au repliat si au atacat în a doua parte cu mai mult curaj, punând accentul pe ofensiva. Chelsea a profitat de asezarea înaintata a turcilor, iar Drogba si-a mai trecut în cont o ratare imensa, sutând puternic din întoarcere direct pe centrul portii, în bratele lui Volkan. Oaspetii s-au straduit sa aduca o schimbare pe tabela de marcaj în minutul 74, dar Lugano a stat si el prost la capitolul finalizare. Acelasi Drogba a mai strâns o data din dinti la lovitura libera batuta puternic sub transversala, portarul advers reusind sa respinga spectaculos în minutul 79. Turcii au fortat extraordinar de mult pe final, dupa ce au stat aproape tot meciul departe de vreo actiune importanta, iar Chelsea a profitat de arma preferata: contraatacul. Frank Lampard a îndeplinit o pura formalitate cu patru minute înainte de final, împingând în plasa din 3 metri mingea trimisa de pe partea stânga de Essien. Elevii lui Zico au sperat la prelungiri în ultima faza a meciului, dar cornerul batut de ei a fost pe masura prestatiilor din teren, meciul încheindu-se cu scorul de 2-0 pentru echipa lui Avram Grant.

Chiar daca nu au jucat un fotbal-spectacol, fotbalistii de pe “Stamford Bridge” si-au adjudecat pe merit dreptul de a fi prezenti în semifinalele Champions League. Trupa lui Grant se va pregati acum pentru urmatoarea faza a competitiei, aceasta fiind ultima „reduta” de cucerit pentru a salva un sezon nu tocmai bun, curmând în acelasi timp visul unei echipe turcesti care a atins un prag istoric, dar care a „murit” cu demnitate.

Chelsea: Cudicini (Hilario, 25) – Essien, Carvalho, Terry, Ashley Cole – Makelele – Joe Cole (Malouda, 86), Ballack, Lampard, Kalou (Belleti, 58) – Drogba. Antrenor: Avram Grant.

Fenerbahce: Volkan Demirel – Gokhan Gonul, Lugano, Edu – Vederson – Maldonado (Kezman, 61), Aurelio, Kazim Kazim – Deivid, Alex – Semih Senturk (Boral, 77). Antrenor: Zico.

 

FC Liverpool – Arsenal Londra      4 – 2

Arsenal a început într-un ritm nebun meciul, practicând un fotbal parca de pe alta planeta. Practicând un „toca” de senzatie, aducându-ne aminte de stilul paselor din prima practicat de nationala Columbiei în 1994 si 1998, elevii lui Arsene Wenger si-au dominat adversarii în prima jumatate de ora cu autoritate, atât prin posesie cât si teritorial. Golul din minutul 13 nu a fost asadar decât o urmare fireasca. Fabregas realizeaza un un-doi de senzatie cu Adebayor, playmaker-ul spaniol îl deschide pe Abou Diaby, iar masivul mijlocas al „tunarilor” patrunde în careu si suteaza cu toata forta unei ambitii de fier, învingându?l la coltul scurt pe Reina.

Desi avea avantaj pe tabela si pe teren, Arsenal nu a stat la cutie. Dimpotriva, tinerii londonezi ai lui Wenger au continuat sa atace si sa faca spectacol, în cautarea golului care ar fi decis practic echipa calificata. Eboue a prins un sut sanatos în minutul 17, retinut însa cu greu de Reina, iar acelasi Diaby a realizat un nou numar de virtuozitate. A driblat trei adversari, la deschis pe banda pe Clichy, francezul a centrat, dar portarul lui Liverpool a iesit oportun, boxând mingea chiar din gheata lui Adebayor.
Trezita din letargie de inimosii fani de pe Anfield Road, „cormoranii” au dat un raspuns pe masura. Mai întâi, în minutul 30, când sutul-centrare al lui Fabio Aurelio a fost respins cu greu de Almunia în corner. Apoi, din lovitura de colt rezultata, gazdele au reusit sa egaleze: Gerrard centreaza în careu, masivul Crouch trage dupa el un adversar, iar Hypia, demarcat, trimite cu capul fix în vinclu.

Impresia lasata dupa intrarea la tribune era ca „obsesia” acelui 1-1 din tur si din weekend avea sa se repete. Începutul reprizei secunde avea sa întareasca aceasta idee. În minutul 47, Almunia blocheaza sutul lui Crouch pentru ca, la poarta cealalta, Eboue sa suteze din unghi, în plasa laterala. Ceea ce avea însa sa urmeze avea sa depaseasca limitele credibilului si pe cele ale perceptibilului!
Echilibrul avea sa fie rupt când ceasul de pe Anfield arata exact minutul 70, prin singurul mod în care partida putea fi câstigata, si anume printr-o executie personala de vis: Crouch îi paseaza cu capul lui Torres, spaniolul îl întoarce pe Senderos si prinde un sut fix în vinclul portii compatriotului sau, aducându-si echipa la conducere.

Aruncat în teren de Arsene Wenger, Theo Walcott avea sa realizeze una dintre cele mai frumoase actiuni din istoria fotbalului: pustiul-minune al fotbalului britanic preia o minge la 18 metri de poarta proprie, patrunde, dribleaza patru adversari, intra în careul advers si paseaza ideal pentru Adebayor, care pune latul si duce scorul la 2-2.

Nebunia avea sa continue! La rampa avea sa iasa un alt nou-intrat, si anume Ryan Babel. În minutul 86, olandezul patrunde în forta în careu, este faultat si arbitrul dicteaza penalti, spre disperarea oaspetilor. Evident, cine oare putea sa îsi asume aceasta responsabilitate decât capitanul si simbolul a tot ceea ce înseamna Liverpool?! Steven Gerrard marcheaza fara probleme si transforma agonia „cormoranilor” în extaz.

În minutele ce au urmat, „tunarii” au atacat în valuri si doar ghinionul nu le-a permis sa egaleze la 3. Pe una dintre fazele de contraatac, Ryan Babel avea sa realizeze o actiune de vis, facând o cursa senzationala de 40 de metri si marcând pentru scorul final al partidei, 4-2.

Liverpool: Reina – Carragher, Hyypia, Skrtel, Fabio Aurelio – Kuyt, Mascherano, Alonso, Gerrard – Crouch (Babel, 78), Torres (Riise, 88). Antrenor: Rafael Benitez.
Arsenal: Almunia – Toure, Gallas, Senderos, Clichy – Eboue (Walcott, 73), Fabregas, Flamini, Diaby (Van Persie, 73) – Hleb – Adebayor. Antrenor: Arsene Wenger.


Intră acum și în grupul de