FOTBAL liga I : Steaua invinge si revine pe primul loc


Intră acum și în grupul de

Steaua Bucuresti – Universitatea Cluj    4 – 0

Meciul care a încheiat etapa a XXIX-a Ligii I a pus fata în fata doua echipe aflate la extremele clasamentului. Universitatea Cluj avea nevoie disperata de o victorie, dar elevii lui Marius Lacatus au raspuns cu o sumedenie de goluri, pecetluind astfel soarta crunta a „sepcilor rosii” si instalându-se din nou pe primul loc.

Prima repriza a fost începuta în forta de stelisti, Dica trimitând primul sut spre poarta clujenilor înca din minutul cinci, dar lovitura sa a trecut cu mult peste transversala. Însa ofensiva ros-albastra a dat roade peste numai doua minute, Plesan reusind sa marcheze cu o lovitura de cap. Mijlocasul stelist a nimerit întâi bara, dupa ce a fost servit de Golanski, ca apoi sa se razbune la centrarea trimisa imediat de Nicolita. Raspunsul oaspetilor a venit în minutul 12, la patrunderea lui Gigel Coman în careul stelist, dar Zapata a intervenit prompt si a retinut balonul care se îndrepta spre Bad. Dupa un sfert de ora de joc, Mendoza si-a încercat sansele dintr-o lovitura libera, portarul Merlier fiind însa la post. În minutul 22, „sepcile rosii” puteau fructifica un corner, dar balonul respins de Zapata în afara careului a fost trimis de Flavius Bad mult pe lânga poarta.

Contrar asteptarilor, elevii lui Meszaros au stat la „pânda” pentru a profita de contraatacul perfect, iar strategia era sa dea roade în minutul 27. Goga a scapat spre careul advers, dar Ghionea a intervenit în ultimul moment, scotând balonul în corner. Atacantul a centrat apoi de la coltul terenului, iar Bilica a trimis mingea cu pamântul. Portarul columbian din Ghencea a avut apoi o interventie senzationala, refuzând egalarea cu o saritura ce a scos balonul de sub transversala. Pâna la finalul primei parti, stelistii au dat impresia ca vor ceda, usor-usor, terenul în fata oaspetilor, care s-au instalat într-un pressing avansat. Nou intratul Dayro Moreno si Mendoza au încercat sa îsi treaca numele pe tabela, dar actiunile lor nu au avut vreun deznodamânt fericit. Ritmul a fost întrerupt la un moment dat de sutul de la mare distanta al francezului Bodarene, care a fost retinut în doi timpi de Zapata, în minutul 36. Nici încercarea de foarfeca a lui Dica nu a putut modifica scorul, asa ca la cabine s-a intrat cu 1-0.

Repriza a doua a debutat într-un ritm alert, Silvasan si Gigel Coman nereusind sa duca la bun sfârsit actiunile Universitatii Cluj. A venit rândul Stelei sa iasa pe contraatac, în minutul 61, si dupa o actiune la care au colaborat Nicolita si Dayro Moreno, Pepe Moreno a sutat la poarta, dar balonul a fost respins de Sorin Radoi. Seria ratarilor steliste a continuat patru minute mai târziu, Dayro Moreno sutând în Merlier, dupa ce scapase de fundasii adversi. Golanski a dus în cele din urma scorul la 2-0, reusind sa îsi treaca numele pe tabela de marcaj cu un sut în forta, de la 25 de metri.

Oaspetii au încercat sa reduca din avantajul stelistilor prin Goga, dar „capul” trimis de atacantul clujean nu a resit sa îl învinga pe Zapata. Ovidiu Petre putea face 3-0, dar sutul sau puternic de la 23 de metri a fost respins în extremis de Merlier. De acest lucru s-a ocupat însa nou intratul Rica Neaga, care a marcat în minutul 91 cu un sut plasat la coltul scurt, din marginea careului. Când toata lumea dansa în tribune pentru victoria obtinuta, Dayro Moreno a marcat incredibil în minutul patru al prelungirilor, demonstrând înca o data ca locul sau nu este pe banca de rezerve.

Meciul s-a terminat astfel cu scorul de 4-0 pentru Steaua, iar întreaga suflare ros-albastra se poate bucura acum de revenirea pe locul întâi în clasament. Echipa din Ghencea se afla la doar doua puncte în fata rivalei CFR Cluj, dar, la felul cum au jucat elevii lui Marius Lacatus în seara zilei de luni, ne vine greu sa credem ca vor mai fi ajunsi din urma.

Steaua: Zapata – Petre Marin, Baciu, Ghionea, Golanski – Mendoza, Dica, Plesan (Dayro Moreno, 23), Petre, Nicolita (Neaga, 75) – Pepe Moreno (Habibou, 83). Antrenor: Marius Lacatus

U Cluj: Merlier – Sorin Radoi (Bayano, 81), Astorga, Bilica, Dancia – Silvasan, Boudarene, Edvan do Nascimento (Bundea, 63), Gigel Coman – Bad (Jovanovic, 58), Goga. Antrenor: Alpar Meszaros

 

Gloria Buzau – Gloria Bistrita        1 – 0

Cele doua „Glorii” ale campionatului intern s-au întâlnit pentru a juca penultimul meci al etapei cu numarul 29. Chiar daca elevii lui Ovidiu Sabau pareau ca vor câstiga detasat partida, buzoienii au dat marea lovitura pe final de meci, razbunându-se pe arbitrajul nefavorabil de care au avut parte pe teren propriu.

Prima faza mai importanta a reprizei întâi s-a consumat în minutul 9, atunci când sutul puternic trimis de Nalati din lovitura libera a întâlnit zidul advers. Acelasi jucator a mai avut ocazia sa îsi treca numele pe tabela în faza imediat urmatoare, dar a tras foarte slab din sase metri, ca în minutul 20 sa trimita la fel de prost un „cap”, dupa o foarfeca nereusita a lui Coroian. Raspunsul buzoienilor a venit în minutul 29, dar la fel de timid, Tatarusanu neavând nicio problema în a retine sutul lui Dino Eze de la 40 de metri. Elevii lui Fane Stoica au sarit ca arsi cu un sfert de ora înainte de pauza, în momentul în care arbitrul nu a vazut hentz-ul comis în careu de Florin Ganea, scorul ramânând neschimbat pâna la intrerea la cabine.

În cea de-a doua parte, ambele echipe au dublat turatia, încercând sa marcheze cât mai repede cu putinta. Turcu putea sa îsi treaca numele pe tabela în minutul 49, dar mingea trimisa de el a lovit bara, dupa ce în prealabil primise o pasa excelenta de la Coroian. Minutul 61 avea sa aduca noi proteste din partea buzoienilor, care au cerut al doilea penalty, un fundas bistritean respingând cu mâna balonul centrat de Simion. Jocul însa a continuat, iar Minca nu a putut interveni la sutul lui Nalati, dar bara le-a salvat pielea gazdelor. Nervii au cedat pe final, Tilinca primind cartonasul rosu dupa un fault nesportiv asupra lui Tudose. Minutul 95 avea sa fie unul de gratie pentru buzoieni, Claudiu Ionescu razbunându-se cu vârf si îndesat împotriva arbitrilor „orbi”, reusind sa marcheze cu un sut din interiorul careului bistritean.

Partida s-a terminat cu scorul de 1-0 pentru Gloria Buzau, atunci când nimeni nu mai credea în cele trei puncte, elevii lui Fane Stoica depasind Mioveniul în clasament si facând un pas în plus pentru a ramâne în Liga I.

Gloria Buzau: Minca – Eze, Vlaicu, Tudose, Ninu – Iovita (Guda, 92), Ionescu, Doicaru, Paleacu (Bicfalvi, 71)- Nunes (Nejneru, 81), Simion. Antrenor: Stefan Stoica
Gloria Bistrita: Tatarusanu (Albut, 55) – Matei, Toma, Popa, Ganea – Nalati, Dumitra, Arhire (Dobre, 80), Turcu – Coroian (Tilinca, 83), Negrean. Antrenor: Ovidiu Sabau


Intră acum și în grupul de