Intră acum și în grupul de
40 de mesteri populari din zonele reprezentative ale Sucevei au sosit vineri la Târgul de Pasti, a IX-a editie, multi anuntându-si sosirea si în cursul zilei de sâmbata. Potrivit muzeografei Violeta Marianciuc, sef Sectie etnografie, anul acesta sunt mai multe nume noi de mesteri la târg: “Noi încercam sa aducem în fiecare an si alti mesteri, pe multi din cei care participa la târgul nostru îi gasim si la târgurile consacrate de la muzeele satului de la Bucuresti si Sibiu, dar si în tara. Interesul nostru este sa promovam Bucovina. Anul acesta sunt prezente ouale încondeiate, din Vatra Moldovitei, Brodina, Paltinu, Izvoarele Sucevei, costume populare si tesaturi din Manastirea Humor, sculptura în lemn din Balaceana si Falticeni, icoane pe sticla din Vatra Dornei. Sunt nume noi de mesteri care poate n-au avut posibilitatea sa-si valorifice produsele”.
Dintre toate mestesugurile, cel mai bine reprezentat este încondeiatul oualor, fiind vorba de “aceleasi oua închistrite care reprezinta marca Bucovinei”, dupa cum a spus doamna Marianciuc. Dar nu lipsesc dintre ele nici ouale pictate, specifice zonei Dornelor, ouale cu margele sau oua de strut, pictate cu foita de aur.
În numar mare au venit la târg încondeietoare de oua de la Vatra Moldovitei si de la Paltinu, care au venit cu cele mai cautate produse: tot ouale cu motive autentice, traditionale, precum crucea pascala, cararea nesfârsita, creasta cocosului. Am vazut preoti care se interesau de model si zona, pentru a le achizitiona. Numai ca acestea erau mai putine, având în vedere ca pâna acum au mai fost astfel de târguri la Ciocanesti, Vadu Moldovei si Gura Humorului, si femeile si-au cam epuizat stocurile adunate peste an de oua “batrânesti” cum sunt numite, a explicat Marioara Negura, din Vatra Moldovitei.
Târgul va fi deschis între orele 9 – 20, mesterii fiind amplasati în holul Muzeului de Stiintele Naturii si în fata acestuia. Manifestarea este organizata de CJ Suceava, Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Suceava.
Intră acum și în grupul de