Sociolog sucevean despre ”Paștele în Bucovina”: Asocierea Sărbătorii Pascale cu noțiunea de Bucovina este o sfidare a adevărului istoric


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezau a apreciat că folosirea noțunii „Paștele în Bucovina” pentru promovare turistică și pentru a atrage turiști în zona județului Suceava este o sfidare a adevărului istoric și că ar fi trebuit ca acest proiect să se numească „Paștele în Suceava” sau „Paștele în Ținutul Sucevei”.

„Asocierea Sărbătorii Pascale de noțiunea de Bucovina este o sfidare a adevărului istoric. La nici zece ani de la ocupația austriacă din nordul Moldovei, autoritățile austriece au desființat efectiv mănăstirile din Bucovina. Cu mari eforturi s-a reușit menținerea a trei mănăstiri, Putna, Dragomirna și Sf. Ioan cel Nou”, a spus Adrian Botezatu în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV.

Intervenind telefonic în cadrul emisiunii în care vicepreședintele CJ Suceava, Gheorghe Niță, prezenta manifestările incluse în programul turistic „Paștele în Bucovina”, sociologul sucevean a arătat că prin acest proiect se ignoră populație unei treimi din județul Suceava.

„Consiliul Județean Suceava practică un abuz și o discriminare împărțindu-i în bucovineni și non-bucovineni. Faptul că se ignoră o treime din populația județului și o treime din populația municipiului este o greșeală pentru că județul nostru se numește Suceava și nu Bucovina, iar termenul de Suceava este termenul istoric”, a spus Botezatu.

El a menționat că Dimitrie Cantemir, în „Descriptio Moldaviae”, a marcat această zonă pe hartă ca Ținutul Sucevei.

„Programul putea funcționa foarte bine cu numele „Paștele în Suceava” sau „Paștele în Ținutul Sucevei”, a spus sociologul sucevean.

În cadrul aceleiași emisiuni, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a apreciat că prin Paștele în Bucovina este artificială delimitarea Bucovina pentru că toți sucevenii pregătesc la fel aceste sărbători.

„Cred că este artificială delimitarea Bucovina. Suntem suceveni cu toții, fiecare dintre noi așteaptă Sărbătorile Pacale. Sunt momente deosebite”, a spus Cătălin Coman.

El a mai declarat că în Fălticeni și în zona Fălticeni, pe lângă curățenie, autoritățile au făcut pregătiri astfel încât fie atractivi pentru vizitatori, pentru prieteni, pentru toți cei care vor veni în zonă.

„Suntem ospitalieri. Avem pregătite și evenimente culturale, artistice. Am creat condițiile normale pentru noaptea Învierii și pentru Săptămâna Mare. Cred că la Fălticeni și în zonă lucrurile sunt pregătite astfel încât să trăim cum se cuvine aceste sărbători”, a mai spus Cătălin Coman.


Intră acum și în grupul de