O elevă din Târgu-Jiu, câștigătoarea celei de-a patra ediții a Concursului Naţional de Dramaturgie „Matei Vişniec”


Intră acum și în grupul de

Eleva Ioana Toloargă, din clasa a XI-a C, de la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu-Jiu, a câștigat Premiul „Matei Vişniec” pentru dramaturgie, oferit de Clubul Rotary Suceava-Bucovina, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec”.

Festivitatea de premiere a avut loc joi seara, pe scena Teatrului Municipal Suceava, în cadrul primei ediții a festivalului „Zilele Teatrului Matei Vişniec” ce se desfăşoară sub patronajul Ministerului Culturii, între 14 şi 21 mai, la Rădăuţi, Suceava și Gura Humorului.

Eleva Ioana Toloargă a fost laureată pentru piesa de teatru „Umanitate – A fi om este cel mai dificil lucru. Uneori mă întreb de ce Dumnezeu nu m-a făcut pește sau munte sau deșert sau ocean sau măcar pasăre”.

„M-am apropiat de literatură cu mult timp în urmă, probabil că prima dată cu adevărat în clasa a V-a, datorită doamnei mele profesoare de limba română, doamna Adriana Săvescu. În clasa a VI-a am participat prima dată la Olimpiada Națională de Limba română, dar probabil că apropierea de <<cuvânt>> s-a făcut încă de la început, de când am rostit prima dată <<mama>>.

Piesa mea nu a vrut să sperie pe nimeni. Chiar dacă tipul uman în sine moare, moartea aceasta va fi urmată cu siguranță de o înviere. Eu vreau să îi fac pe oameni să <<zboare>> prin ceea ce sunt și prin ceea ce scriu”, a mărturisit Ioana Toloargă, laureata Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec”.

Textul tinerei va fi publicat în paginile revistei „Bucovina literară”.

Directorul Teatrului „Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a precizat faptul că juriul celei de-a IV-a ediţii a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec” a fost format din critici literari, respectiv preşedintele secției din România a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, Oltiţa Cîntec, prorectorul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Octavian Jighirgiu și dramaturgul Matei Vișniec.

Potrivit Directorului Teatrului „Matei Vişniec”, primele zece piese rezultate în urma jurizării au fost trimise dramaturgului Matei Vişniec, care a ales cea mai valoroasă lucrare din acest an.

„Concursul Național de Dramaturgie „Matei Vișniec” este inițiat de Clubul Rotary Suceava – Bucovina și Societatea Scriitorilor Bucovineni și a ajuns anul acesta la a patra ediție, fiind deschis elevilor de liceu din toată țara. Am avut surpriza că există în continuare tineri care își îndreaptă atenția către acest gen literar, acest gen formidabil care, iată unde poate să aducă un om care este preocupat de dramaturgie: pe cele mai înalte culmi”, a spus Carmen Veronica Steiciuc.

La rândul său, dramaturgul Matei Vișniec a mărturisit că una dintre marile sale bucurii este atunci când tinerii încep să scrie teatru.

„În general, când tinerii scriu literatură este un lucru extraordinar, dar când aflu că tinerii scriu teatru și chiar reușesc să scrie teatru intersant, e ca și cum aș preda ștafeta. În această seară, într-un fel, aș dori să predau ștafeta”, a spus Vișniec.

Distinsul dramaturg bucovinean a menționat că pentru ediția de anul viitor va organiza o lectură a textelor tuturor premianților Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec”.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de