Peste 100.000 de doze de vaccin ROR au fost transmise în teritoriu, a anunţat la Fălticeni ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. DSP Suceava a primit 2.390 de doze


Intră acum și în grupul de

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Fălticeni, că au fost deja transmise în teritoriu 109 000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei(ROR).

El a spus că urmează să fie achiziţionate alte 10 000 de doze de vaccin ROR, care au fost adunate de la depozitele din ţară.

“Am identificat o cantitate de 300 000 de doze,  între timp şi celălalt producător s-a mobilizat, pentru că noi am făcut apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să mobilizeze resurse de vaccin în România, pentru că epidemia de rujeolă nu este o epidemie doar a României. Ştim foarte bine, epidemia nu are graniţe, nu stă la frontieră să-şi prezinte paşaportul. Rujeola poate trece şi în ţările vecine, motiv pentru care s-au mobilizat şi au mobilizat stocuri alocate altor ţări europene pe care le-au adus spre România. Noi, în momentul de faţă, suntem în procedură să le achiziţionăm”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că aceste doze vor asigura necesarul de vaccin ROR pentru România, pentru tot anul.

Bodog a mai anunţat că s-a constituit un comitet interministerial, pe care îl coordonează,  şi care va analiza toate modificările legislative şi toate procedurile, astfel încât să nu se mai ajungă într-o asemenea situaţie.

„S-a ajuns la această situaţie datorită faptului că în anii trecuţi nu s-au făcut contracte pe termen lung. Noi, toate contractele pe care le facem, le facem pe o perioadă de patru ani, cu specificarea foarte clară contractuală a cantităţilor, aşa încât firmele să ştie că pentru România, în 2018, trebuie să producem 400 000 de doze sau 500 000 de doze”, a precizat Bodog.

El a adăugat că vaccinul nu este un medicament care se produce în două sau trei săptămâni sau o lună de zile precizând că sunt procedee care pot dura 30 de luni sau 40 de luni, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să asigure şi o predictibilitate pentru producător.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că noua Lege a vaccinării prevede constituirea unui stoc de minim şase luni.

“Aceste stocuri au rolul de a asigura România, copiii din România, că în situaţii de epidemie, Doamne fereşte, suntem pregătiţi să acţionăm”, a spus Bodog.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a informat, vineri, într-un comunicat de presă că a primit un număr de 2390 de doze de vaccin ROR, acestea urmând a fi distribuite medicilor de familie de pe teritoriul județului Suceava.

“Reamintim că acest vaccin oferă protecție împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului iar vârsta recomandată pentru efectuarea acestui vaccin este la 12 luni și la 5 ani”, se precizează în comunicatul de presă al DSP Suceava.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de