Primarul Ion Lungu după experiența din Cork (Irlanda): Ei sunt la o fază superioară, la o fază inteligentă de implementare a acestor proiecte pe energie verde


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, după ce a participat la Cork, în Irlanda, la Adunarea Generală a orașelor europene implicate în proiectul privind implementarea de soluții inteligente privind energia că orașul irlandez este avansat în ceea ce privește economisirea energiei, dar și gestionarea traficului rutier, menționând însă că acest oraș ar dori să implementeze proiectul Sucevei privind centrala de cogenerare pe biomasă.

”Am vizitat orașul, am văzut proiectele implementate de partea irlandeză și am venit foarte încântat de acolo, față de ceea ce am văzut”, a spus Lungu.

El a menționat că  primarul din Cork a fost impresionat că Suceava are încălzire pe biomasă și a spus că și ei vor să facă același lucru, dar încă nu au reușit și a mai arătat că și proiectele privind  iluminatul tip LED și transportul public electric au fost apreciate.

”Ei sunt la o fază superioară, la o fază inteligentă de implementare a acestor proiecte cu energie verde”, a spus Lungu.

Lungu a arătat că în Cork sistemul public de iluminat este inteligent, astfel încât lumina crește în instensitate când se apropie o persoană.

Totodată, toate autovehiculele aparținând municipalității din Cork sunt electrice, a spus primarul.

Lungu a adăugat că și evidența locurilor de parcare este foarte bine pusă la punct, dar și că fluidizarea traficului se realizează dintr-un dispecerat și se pot modifica timpii la semafoare în timp real pentru a se debloca traficul.

În 2019 această întrunire a orașelor partenere se va desfășura la Suceava, a spus Lungu care și-a exprimat încrederea că până atunci va fi implementat proiectul de transport electric în municipiu, iluminatul tip LED și alte proiecte care să fie prezentate partenerilor.

„Este o onoare pentru orașul nostru să facă parte dintr-o asemenea elită a orașelor ce implementează soluții inteligente pentru energie verde”, a spus Lungu.

Municipiul Suceava implementează până în 2019 proiectul ”Dezvoltare inteligentă pentru orașe europene 2014 – 2020” finanțat din fonduri europene nerambursabile în cadrul programului Horizon 2020.

Horizon 2020 este programul cadru al Uniunii Europene în domeniul cercetării și inovării și reprezintă instrumentul economic pentru asigurarea competitivității pe plan mondial a spațiului european comun.

Proiectul ”Dezvoltare inteligentă pentru orașe europene 2014 – 2020” introduce 12 soluții inteligente pentru a satisface cele trei aspecte diferite ale sustenabilității, respectiv economice, sociale și de mediu. Pe lângă obiectivul principal – transferul de experiența si bune practici cele proiectul își propune îmbunătățirea calității vieții pentru cetățenii europeni; reducerea impactului activităților economice asupra mediului și dezvoltarea economică durabilă și sustenabilă.

Parteneri în proiect sunt municipiul Suceava împreună cu Graz (Austria), Porto (Portugalia), Cork (Irlanda), Valetta (Malta) care vor fi parteneri discipoli și vor invata din exemplele de bune practici ale orașelor lider Stockholm (Suedia), Barcelona (Spania) și Koln (Germania).

În parteneriat mai există și parteneri firme private din țări precum Ungaria, Suedia, Finlanda,

Germania, Spania, Belgia, Danemarca și Franta care vor pune în aplicare 12 soluții inteligente, în ceea ce privește eficiența energetică.

Prin acest program municipiul Suceava va adopta opt soluții inteligente, respectiv eficiență și climat inteligent pentru reabilitarea clădirilor; informații și soluții de recuperare și refolosire a energiei; producerea energiei din surse regenerabile; sisteme de iluminat public inteligente; colectare selectivă a deșeurilor, transformarea deșeurilor în energie electrică; management inteligent al traficului rutier; vehiculele alimentate cu carburanți alternativi  și mobilitate urbană sustenabilă.

Municipiul Suceava se așteptă ca participarea la acest proiect sa faciliteze transferul de bune practici pe care orașele lider le au în domeniile menționate.

În acest sens se va colabora cu experții tehnici din orașele partenere pentru implementarea în municipiul Suceava a proiectelor ce presupun eficiență energetică și dezvoltare durabilă; realizarea de campanii de informare locală în vederea schimbării mentalității cetățenilor în activități care presupun eficiență energetică; participarea la seminarii și conferințe locale, naționale și europene; realizarea de studii și analize în Suceava pentru identificarea nevoilor locale și a proiectelor viitoare ce trebuie implementate în domeniul eficienței energetice.

Bugetul total al proiectului este de 32.521.771 euro din care contribuția Uniunii Europene este de 24.999.450 euro.

În cadrul acestui proiect municipiul Suceava va beneficia de 53.325 euro, de la UE. (N.B.)


Intră acum și în grupul de