CAS „epureaza” listele medicilor de familie de persoanele care, desi muncesc, patronii nu le platesc asigurarile


Intră acum și în grupul de

Secretarul Asociatiei Judetene a Medicilor de Familie Suceava (AFM), Irina Badrajan, a declarat joi, în cadrul unei conferinte de presa, ca s-a început o actiune de „epurare” a listelor cu persoanele înscrise la medicii de familie, dar care nu sunt asigurate. „Casa de Asigurari ne solicita sa eliminam de pe lista persoanele care nu se gasesc în baza lor de date ca fiind asigurate”, a precizat Irina Badrajan. Aceasta a precizat ca de la 1 iunie, acestor persoane li se vor acorda servicii doar contra cost.

Secretarul AFM Suceava a mentionat ca, în continuare angajatorii refuza sa plateasca asigurarile salariatilor, desi contributiile le sunt retinute pe statul de plata, dar sumele nu sunt virate în Fondul National de Asigurari de Sanatate. Irina Badrajan a afirmat ca situatia a fost tolerata pâna acum, dar lucrurile se schimba de la 1 iunie.

Aceasta a exemplificat cu societatea STARMOD Suceava, care „refuza de ani de zile sa plateasca” si care a fost somata de nenumarate ori.  

Printre cei care vor fi scosi de pe liste se vor gasi si elevii care au împlinit 18 ani, dar si studentii. Acestia, pentru a fi pastrati pe liste, trebuie sa aduca pe lânga adeverintele care atesta calitatea de elev/student si notificari de la Directia de Finante precum ca nu realizeaza venituri din alte activitati. „Pentru ca acestia nu platesc asigurari, nu au cum sa fie în baza de date a CAS Suceava”, a afirmat secretarul AFM Suceava, care a mai adaugat ca în aceeasi situatie se afla si pensionarii. Aceasta a precizat ca pâna se va reglementa situatia, aproximativ un procent de 30 la suta dintre persoanele aflate pe listele medicilor de familie vor fi scoase de pe acestea.

„Aceste disfunctionalitati ne afecteaza si pe noi, nu numai pe cei care se vor trezi ca sunt scosi de pe liste. Bugetele noastre vor fi diminuate, pentru ca suntem platiti la numarul de persoane de pe liste. Iar daca pentru cei care au peste 2.000 de pacienti, situatia nu va fi foarte grea, medicii care au în jur de 1.000 de persoane pe lista, vor avea de suferit”, a mai adaugat Irina Badrajan.

Judetul Suceava are 284 de medici de familie.       


Intră acum și în grupul de