Nechifor solicită Ministerului Culturii calea de urmat pentru ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă în lista UNESCO, Cultura Cucuteni-Tripolie în lista Patrimoniului Umanității și Codrii Seculari de la Slătioara, ca Rezervație a Biosferei


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, dorește ca trei obiective importante din județul Suceava să fie incluse în listelele mondiale de protecție pe fiecare domeniu în parte.

Astfel, Nechifor a cerut Ministerului Culturii să explice care este procedura de urmat pentru înscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a mănăstirii Dragomirna, în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a Culturii Cucuteni-Tripolie și încrierea ca Obiectiv Clasificat drept Rezervație a Biosferei a Codrilor Seculari de la Slătioara.

Deputatul sucevean a făcut aceaastă solicitare astfel încât autoritățile sucevene să fie lămurite în această chestiune importantă, în speranța unei rezolvări favorabile care va deterrnina, printre altele, o mai bună promovare culturală și turistică a județului Suceava.

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a anunțat, la sfârșitul lunii martie, că va face demersuri pentru ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă pe lista-tentativă a României pentru includerea în patrimoniul mondial în condițiile în care biserica Trei Ierarhi din Iași, care foloseaște aceeași tehnică decorativă ca cea a Mănăstirii Dragomirna, dar cu trei decenii mai târziu se află pe această listă.

Mănăstirea Dragomirna este inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava, iar tehnica decorativă folosită la turnul Mănăstirii Dragomirna, prezentă pentru prima dată în Moldova, a fost preluată și la decorarea, trei decenii mai târziu, a Bisericii Trei Ierarhi din Iași.

Consiliul Județean Suceava prin Muzeul Bucovinei este lider de proiect pentru includerea civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie în patrimoniul mondial UNESCO.

Specialiști din Romania și Ucraina s-au întâlnit în februarie la Suceava și au discutat în legătură cu demersurile care urmează să fie făcute pentru introducerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie care a precedat cu sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic și  se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.

Această civilizație este bine reprezentată în județul Suceava, unde sunt peste 150  de situri arheologice, dar și în județele din regiunea de nord-est precum și din Ucraina și Republica Moldova.

Prin includerea civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie se va proteja patrimoniul specific acestei civilizații, se vor proteja siturile unde au loc cercetări și va reprezenta o mai bună vizibilitate pentru obiectiv și pentru zonă, ceea ce conduce și la creșterea potențialului turistic al zonei.

 

În județul Suceava a fost descoperită, în 2013, pe raza comunei Baia, cea mai mare locuință găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni, cu o suprafață de 92 de mp, datând din perioada 5200-5100 Î.Hr., locuinţele mari apărând o mie de ani mai târziu, în perioada Cucuteni.

Codrii seculari de la Slătioara a fost declarat rezervație naturală în baza Deciziei 248 a Hotărârii Consiliului de miniștri din 1941.

Este o arie protejată de interes național -rezervație naturală, tip forestier- situată pe versantul sud-estic al masivului Rarău, în comuna Stulpicani.


Intră acum și în grupul de