DGASPC ofera consiliere copiilor si parintilor aflati in diferite situatii conflictuale


Intră acum și în grupul de

Dupa ce în urma cu câteva zile prefectul de Suceava, Alexandru Baisanu si-a exprimat îngrijorarea privind numarul mare de sinucideri si tentative de suicid înregistrate în rândul adolescentilor si tinerilor din judet, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava (DGASPC) vine cu o serie de recomandari. „În scopul prevenirii unor situatii conflictuale grave în relatiile parintilor cu proprii copii care duc în unele cazuri la finaluri tragice sau al aparitiei comportamentelor deviante psihologii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ofera, prin serviciile de specialitate, consiliere psihologica atât copiilor aflati în diferite situatii conflictuale cu parintii cât si parintilor care au nevoie de ajutor specializat. Ne puteti gasi fie la sediul DGASPC Suceava din b-dul George Enescu, nr. 16 fie apelând urmatoarele numerele de telefon: 0330/401067 sau 0330/401188” precizeaza purtatorul de cuvânt al DGASPC Suceava, Nicoleta Lenta.

Cu scop preventiv, printre recomandarile facute de specialistii DGASPC Suceava se regaseste evitarea de catre parinti a atitudinilor si conduitelor extreme în raport cu copilul, adica a comportamentului prea autoritar, limitativ, agresiv, prea exigent sau a comportamentului prea permisiv, indiferent, „laisez faire”, ducând pâna la neglijare; întretinerea unui dialog permanent cu copilul, deschis, sincer, tolerant; stimularea si recompensarea copilului pentru faptele pozitive si evitarea pedepselor violente sau mustrarilor insistente pentru fapte negative; canalizarea energiilor copilului , inerente vârstei, spre activitati formative dar interesante pentru copil, în acord cu aspiratiile, personalitatea si preocuparile sale curente; atragerea copilului în activitati familiale, realizate împreuna cu parintii, folosirea evenimentelor religioase, a zilelor ne nastere sau de nume, evenimentelor scolare, mesele în familie ca prilejuri de a consolida sentimentul de apartenenta a  copilului la grupul familial, de dezvoltarea a identitatii si stimei de sine a copilului ;pastrarea permanenta a contactului cu copilul , vizual sau prin telefon sau alte mijloace dar fara ai da senzatia ca este spionat ci dimpotriva de a fi la dispozitia acestuia pentru nevoile inerente pe care le are în fiecare zi.  

În cazul în care copilul are conduite deviante sau face parte din grupuri percepute ca deviante, parintii nu pot ramâne indiferenti dar nici nu este recomandat sa faca din copil un caz, sa îl ofere „oprobriului” public. Trebuie evitate confruntarii frontale, violente, trebuie ascultate cu multa atentie argumentele copilului pentru ca le are, multe sunt întemeiate si privesc direct parintii. Parintii sunt primii responsabili pentru ceea ce au ajuns copiii, acestia nu au venit pe lume din proprie vointa si nu s-au educat singuri , sa nu se grabeasca sa învinovateasca copii; daca ceva trebuie imediat schimbat este atitudinea si comportamentul parintilor, pentru ca, este clar, modelul educational pe care l-au aplicat a esuat; daca copilul este îndragostit parintii ar trebui sa se lase prada amintirilor si sa retraiasca propriile sentimente din adolescenta, vor întelege mult mai mult copiii si vor evita multe momente conflictuale.  

Specialistii DGASPC Suceava, mai recomanda ca în situatii limita, cu risc de evenimente dramatice sa evitati conduitele si vorbele brutale, confruntarile, sfaturile insistente, evitati sa creati stari suplimentare de disconfort, ar putea fi picatura care umple paharul, cautati sa-i satisfaceti orice dorinta chiar daca nu va sta în obisnuinta, cu un scop clar : depasirea momentului si evitarea producerii unui eveniment tragic – starea psiho-afectiva grava, depresiva sau anxioasa  în care se afla adolescentul are nevoie de echilibrare cu mesaje pozitive, tonifiante de orice natura ar fi ele, acestea ar putea fi colacul sau de salvare.

„În concluzie, fiti alaturi de copilul dumneavoastra, comunicati in permanenta cu el, acordati-i sprijin si încredere, implicati-l, fara presiune, in diferite activitati cotidiene ale familiei. Luati-l asa cum este, încercati sa îmbunatatiti lucrurile pas cu pas, abandonati ideea de a mai fi cum a fost odata, sa devina precum este vecinul sau colegul de clasa. Copilul dumneavoastra are o personalitate unica, evolueaza si merge spre autonomie, spre viata adulta.  Încurajati acest proces si nu încercati sa va opuneti cursului normal al dezvoltarii.  Copilul este ca o apa învolburata care îsi cauta albia. Daca nu mai exista sau este prea strâmta, apa îsi va construi propria albie facând multe distrugeri iar în cazul copilului acesta ar putea fi comportamentul deviant” mai mentioneaza specialistii DGASPC Suceava. 


Intră acum și în grupul de