Fotbal, Euro 2008 : Nemtii sunt in finala!


Intră acum și în grupul de

Germania – Turcia 3 – 2

Germania a reusit sa se califice în ultimul act al Campionatului European, la capatul unui meci în care turcii au condus ostilitatile. Elevii lui Fatih Terim au trecut pe lânga sansa vietii, dar au murit frumos la finele unei partide care va ramâne fara doar si poate în istoria fotbalului. Nemtii au fost de data aceasta cei care au obtinut victoria în ultimele minute de joc, dar fac pasul catre finala Euro 2008 dupa o partida-soc, în care au simtit pe propria piele furia Turciei.

Prima repriza a debutat sub zodia prudentei, Kazim reusind sa sparga gheata în minutul sapte cu un sut de la distanta care nu i-a dat mari batai de cap lui Lehmann. Însa faza de atac le-a dat aripi turcilor, care au început asediul la poarta elevilor lui Joachim Low. Altintop si-a încercat si el norocul un minut mai târziu, dar Metzelder a fost la post si a blocat sutul. Scenariul s-a repetat dupa un sfert de ora de joc, Kazim sutând violent în transversala de la 15 metri. Mijlocasul s-a revansat în minutul 22, atunci când a prelungit din pozitie imposibila, pe spate, o centrare la semi-înaltime. Balonul a lovit transversala si a ajuns la Ugur Boral, care l-a învins cu ceva emotii pe Lehmann, din trei metri. Nemtii au fost de-a dreptul socati când au vazut tabela de marcaj si au raspuns imediat, aruncându-se catre poarta aparata de Rustu.

Strategia contraatacului a dat roade cinci minute mai târziu, la o faza-scoala orchestrata de Podolski. Atacantul a patruns cu mingea la picior pe partea stânga, a trimis în forta paralel cu poarta, iar Schweinsteiger a îndeplinit o formalitate cu exteriorul piciorului drept, pentru a restabili egalitatea. Si asta la primul sut trimis de germani pe spatiul portii adverse. Jocul s-a schimbat brusc, ambele echipe lasând la o parte orice fel de tatonare, în goana pentru a înscrie cel de-al doilea gol. Altintop a ratat o ocazie mare în minutul 32. Lovitura libera executata de fotbalistul lui Bayern München era cât pe ce sa îl pacaleasca pe Lehmann, care a respins în ultima instanta peste transversala. Podolski a dat replica doua minute mai târziu, dar sutul sau din interiorul careului a trecut razant pe lânga bara. Boral a fost cu gândul la dubla în minutul 38, executând în forta o lovitura libera, respinsa cu dificultate de Lehmann. Iar cu doar cinci minute înainte de pauza, duelurile sportive s-au transformat în batalii pe viata si pe moarte. Rolfes si Ayhan s-au lovit cap în cap destul de grav, iar neamtul a fost cusut pe viu la marginea terenului.  

Dupa iesirea de la cabine, Lahm a cerut penalti la o patrundere în careu, dar centralul Busacca a lasat jocul sa continue. Hitzlsperger a încercat sa îsi aduca echipa în avantaj cu o „torpila” de la 30 de metri, în minutul 56, însa balonul a trecut putin peste transversala. Nici Ballack nu a avut mai mult noroc, executând slab lovitura libera din minutul 58. Arbitrul întâlnirii a mai gafat o data, în minutul 70, la patrunderea lui Kazim în careul german. Mijlocasul a trecut de Metzelder si de Lahm, însa a fost faultat. Jocul însa a fost lasat sa continue. Hitzlsperger putea sa îsi treaca numele pe tabela la o distanta de patru minute, daca sutul sau în forta nu trecea putin pe lânga vinclul din dreapta lui Rustu. Însa Klose si-a adus echipa în avantaj în minutul 79, fructificând o centrare buna de pe partea stânga, la o gafa monumentala a portarului Rustu. Si când toata lumea se astepta ca partida sa fie câstigata de nemti, eroul Turciei, Senturk, a egalat în minutul 86, cu o executie superba la coltul scurt. Totusi Germania si-a demonstrat statutul de favorita la câstigarea trofeului în ultimul minut al timpului regulamentar de joc, Lahm ducând scorul la 3-2 cu un sut superb din sapte metri. Turcii nu au mai putut reveni în minutele de prelungire, iar Terim si elevii sai au parasit competitia dupa fluierul de final care a pus capat unui parcurs exceptional al reprezentativei “Tarii Semilunei” la Euro 2008. Germania asteapta acum finala de duminica seara.  

GERMANIA 3 – 2 TURCIA

Scweinsteiger (26)   Ugur Boral (22)

Klose (80)     Semih (86)

Lahm (90)

GERMANIA: Lehmann – Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm – Schweinsteiger, Hitzlsperger, Rolfes, Podolski – Ballack 7 – Klose. Antrenor: Joachim Low.

Au mai intrat: Frings, Jansen

TURCIA: Rustu – Sabri, Mehmet Topal, Gokhan Zan, Hakan Balta – Mehmet Aurelio – Kazim Kazim, Altintop, Ayman, Ugur Boral – Senturk. Selectioner: Fatih Terim.

Au mai intrat: Gokdeniz Karadniz, Mevlut, Tumer Metin

Arbitru: Massimo Busacca (Elvetia)
Stadion: “St. Jakob Park” – Basel  
 
 


Intră acum și în grupul de