Serviciu SMURD la Suceava


Intră acum și în grupul de

Un serviciu de tip SMURD (Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare)  ar putea fi operational în Suceava pâna la sfârsitul lunii septembrie, autoritatile locale si judetene urmând sa adopte masuri de atragere a medicilor specializati în medicina de urgenta si de realizare a unui dispecerat integrat de coordonare a interventiilor.

 Secretarul de stat în Ministerul Sanatatii Publice, Raed Arafat, a declarat marti, într-o conferinta de presa dupa o întâlnire cu reprezentanti ai Prefecturii, Consiliului Judetean, Primariei Suceava, precum si ai ASP, SJA si ISU, ca au fost stabilite masurile care trebuie aplicate pentru înfiintarea, la Suceava, a unui serviciu de tip SMURD.

Arafat a aratat ca judetul Suceava figura pe lista MSP pentru implementarea acestui sistem de acordare a asistentei de urgenta prespitaliceasca, dupa finalizarea celei de-a doua transa de achizitii de ambulante. Acesta  a constatat ca exista colaborare la nivelul institutiilor locale si judetene, care ar permite realizarea SMURD la Suceava pâna la sfârsitul lunii septembrie.

Secretarul de Stat în MSP a spus ca un numar de 39 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava, au fost pregatiti la Centrul Regional SMURD Iasi, pentru a profesa ca paramedici, iar ambulante care au fost repartizate unor judete ca rezerve, vor fi transferate la ISU Suceava pentru a putea pregati, pentru început, trei echipaje SMURD. Arafat a subliniat ca, la sfârsitul anului, când vor fi livrate ambulantele achizitionate prin licitatie, judetele respective vor recupera ambulantele transferate, iar judetului Suceava i se vor repartiza si restul de ambulante.

Secretarul de stat în MSP a explicat ca se doreste ca în fiecare unitate de pompieri profesionisti din judetul Suceava sa existe minimum un echipaj SMURD, iar pe viitor, în masura în care va fi posibil, si în localitatile în care exista organizate servicii de pompieri voluntari.  El a aratat ca una din problemele cu care se confrunta sistemul de asistenta medicala de urgenta  prespitaliceasca, este cea a lipsei resurselor umane, în special, a medicilor specializati în medicina de urgenta.

Arafat a spus ca autoritatile locale si judetene trebuie sa colaboreze si sa gaseasca solutii pentru atragerea medicilor specializati în medicina de urgenta în acest judet, posibil si prin asigurarea unor locuinte de serviciu. Secretarul de stat în MSP a mai precizat ca, în viitor, va putea fi operational si un echipaj de terapie intensiva la nivelul judetului.

El a apreciat modalitatea de colaborare între Serviciul Judetean de Ambulanta Suceava si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava, aratând ca noul sistem SMURD nu înlatura sau înlocuieste SJA, ci va creste capacitatea de acordare a asistentei medicale de urgenta.

Arafat a subliniat ca ar fi de dorit ca la nivelul judetului sa existe un dispecerat integrat, care ar fi mai eficient în modul de coordonare a interventiilor, aratând ca pentru realizarea acestui obiectiv, trebuie sa se decida pe plan local.

Secretarul de stat a mai anuntat ca, în curând, MIRA va achizitiona sase elicoptere SMURD, si spera ca în acest fel în fiecare regiune de dezvoltare sa existe un astfel de elicopter.

Prefectul de Suceava, Stefan Alexandru Baisanu, a declarat ca a identificat un spatiu adecvat pentru organizarea unui dispecerat integrat, situat în imediata apropiere a turnului de comunicatii MIRA din municipiu. Acest dispecerat va fi realizat împreuna cu STS, a mai aratat prefectul.

 


Intră acum și în grupul de