Jocurile Olimpice, Beijing 2008


Intră acum și în grupul de

Gimnastica

 Flavius Koczi,  al 18-lea la individual compus

 Dupa locul sapte din opt obtinut în finala pe echipe, gimnastica masculina din tara noastra continua pe aceeasi nota dezamagitoare participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing. Joi dimineata, Flavius Koczi a terminat doar pe locul al 18-lea în finala la individiual compus.

Singurul nostru gimnast calificat în aceasta finala a scos un punctaj mai mic chiar decât în calificari, 89.575, fata de 90.175, cât obtinuse marti. Koczi a dezamagit la paralele, unde a fost notat doar cu 13.525. La inele a scos 14.550, la bara 14.725, la sol 14.900, iar la cal cu mânere 15.425.

Finala a fost câstigata, oarecum previzibil, de chinezul Wei Yang, notat cu 94.575 puncte, în timp ce medalia de argint i-a revenit japonezului Kohei Ucimura (91.975). Surpriza placuta a acestei finale a fost francezul Benoit Caranobe (91.925), care a completat podiumul.

Revenind la Koczi, reprezentatul tarii noastre a scos cea mai mare nota la sarituri, unde a primit 16.450 puncte. De altfel, gimnastul român va fi prezent în finala la acest aparat, unde va fi însotit de Marian Dragulescu, care a scos cel mai bun timp în calificari si se anunta mare favorit. Dragulescu va fi prezent si în finala la sol, unde are a doua sansa la aur. Celalalt gimnast român calificat într-o finala pe aparate este Robert Stanescu, la inele. Asadar, sa speram la una, doua, trei sau poate chiar patru medalii. Gimnastica masculina are nevoie de ele. Si, cel mai important, România are nevoie de ele!

 

Înot

 

Potec, în finala probei de 800m liber

 

Dupa Razvan Florea, si Camelia Potec a reusit sa obtina biletele pentru o finala la natatie. Dezamagirea probei de 200m liber, în care a terminat doar a cincea, s-a transformat în ambitie, spotiva noastra calificându-se joi în finala la 800m liber, dupa o cursa de-a dreptul nebuna! Camelia a pornit ca din tun. Dupa prima lungime de bazin, a întors a doua, în spatele americancei Hoff, dar apoi avea sa conduca fara probleme. Nu numai ca si-a lasat adversarele în spate cu secunde bune, dar românca s-a luptat încontinuu cu linia verde, care precizeaza evolutia recordului mondial.

Desi, la jumatatea cursei, avea o secunda avantaj, în final Camelia a fost nevoita sa se declare învinsa de linia verde. Cu toate acestea, evolutia înotatoarei noastre a fost una senzationala, românca terminând prima, la mare distanta de restul sportivelor si la doar trei zecimi de secunda de recordul olimpic, dar cu patru zecimi mai bine decâr precedentul record national al tarii noastre.

 

Box

 

Ionut Gheorghe, învins de Sepahvandi si de arbitri

 

Nu putine au fost cazurile în care pugilistii nostri au fost dezavantajati de deciziile arbitrilor, dar ce s-a întâmplat joi, în optimile de finala ale turneului de box de la Beijing, depaseste orice limita a bunului simt.

Dupa ce l-a învins în turul precedent pe portoricanul Ruiz Gonzalez cu 21-4, Ionut Gheorghe era îndreptatit sa creada în sansa sa la medaliile categoriei 64 de kilograme. Ceea ce nu a stiut sportivul nostru este ca în optimi nu s-a luptat doar cu iranianul Morteza Sepahvandi, ci si cu australianul Wayne Rose, canadianul Pierre Chiasson, moldoveanul Anatoli Kaigorodov, tunisianul Hassen Boughalmi si chinezul Jiabo Wang.

Cei cinci arbitri au facut practic tot posibilul pentru ca iranianul sa învinga. Sepahvandi a câstigat prima runda cu 2-1, desi Ionut lovise de cel putin doua ori clar. Daca repriza a doua a semanat leit cu prima, runda cu numarul trei a fost, practic, furt pe fata. Asiaticul si-a adjudecat-o cu 3-1, doua dintre cele trei puncte ale sale fiind inventate, în timp ce sportivul nostru a avut trei lovituri clare ca lumina zilei pe care „amicii” de pe margine s-au facut ca nu le-au vazut.

Scenariul a fost repetat si în ultima repriza, în care Ionut a lovit de trei ori si a primit un singur punct, în timp ce irianianul s-a abtinut doar în a alerga dintr-un colt într-altul si de a intra în clinciuri, fara a fi avertizat, evident, decât verbal.

Scor final 4-8 (1-2, 1-2, 1-3, 1-1) si Ionut Gheorghe este eliminat de cinci arbitri care au facut orice în acest sens, mai putin sa îi faca ei însisi bagajele.


Intră acum și în grupul de