Jocurile Olimpice – Beijing 2008


Intră acum și în grupul de

Handbal » România a învis lejer si pe Angola

Nationala de handbal feminin a României îsi continua fara greseala participarea la turneul olimpic de la Beijing. Dupa ce au câstigat fara drept de apel în fata Kazahstanului, Chinei si Frantei, fetele lui Tadici au trecut vineri de Angola, în urma unui meci fara istoric.

Scorul aratat la final pe tabela, 28-23, este unul mincinos, fetele noastre controlând ostilitatile într-un mod mult mai clar. Dupa primele cinci minute, scorul era deja 3-0, Maier, Elisei si Stanca deschizând „balul”. Cu o Nair de Almeida în zi de gratie, adversarele au redus din diferenta si s-au apropiat amenintator. Pe final de repriza, România s-a dezlantuit, repriza încheindu-se cu un avantaj mai mult decât confortabil, 16-7. Pe fondul unei relaxari în tabara noastra, De Almeida si-a continuat jocul senzational, marcând gol dupa gol si reusind sa reduca din diferenta. Cu toate acestea, fetele nostre au reusit sa câstige întâlnirea cu 28-23 si diferenta ar fi fost mult mai mare daca nu ar fi existat atâtea ratari. „Antrenamentul” s-a terminat însa. Duminica, România va întâlni Norvegia, într-o adevarata finala a Grupei C.

Box » Georgian Popescu s-a calificat în sferturi

Singurul nostru pugilist roman ramas în turneul de box, Georgian Popescu, a obtinut calificarea în sferturile de finala ale categoriei 60 de kilograme, învingându-l pe mexicanul Francisco Javier Vargas cu 14-4. Sportivul nostru a început de-a dreptul senzational, câstigând prima runda cu 6-1 si pe cea de-a doua cu 5-1.

Cum scorul dupa aceste prime patru minute era 11-2, ultimele doua reprize nici nu au mai contat. Românul a remizat, 1-1, în runda a treia si a câstigat-o pe cea de-a patra cu 2-1, adjudecându-si întâlnirea cu un fantastic 14-4, în fata unui pugilist dintr-o tara în care boxul si luptele în general sunt ridicate la nivel de religie. Urmeaza însa sferturile de finala, unde adversar îi va fi Yordenis Ugas, un sportiv din scoala de box cubaneza.

Gimnastica » Izbasa si Nistor, în afara podiumului la individual compus

România nu mai are parte de acele gimnaste „totale” de al caror talent s-a bucurat în trecut. Vineri, la Beijing, Steliana Nistor si Sandra Izbasa au terminat în afara podiumului la proba de individual compus, ocupând pozitiile a cincea si respectiv a opta. De precizat ca, în calificari, cele doua gimnaste terminasera pe locurile 8 si respectiv 13.

Cu toate acestea, începutul a fost unul plin de optimism. Dupa primul aparat, paralelele, Steliana Nistor era lidera, în timp ce Sandra Izbasa era doar a 18-a. La jumatatea finalei, clasamentul intermediar ne era favorabil, Nistor fiind pe pozitia a treia si Izbasa pe locul noua. Din pacate, avea sa urmeze solul…

Prieten al României în anii trecuti, acest aparat ne-a distrus. Daca Sandra a avut o evolutie destul de buna si a obtinut 15.500 puncte, trecând pe pozitia a opta, Steliana a iesit din covor si o avut o alta ezitare, la finalul unei diagonale, exercitiu pentru care a primit doar 14.500 puncte si gimnasta noastra avea sa cada în afara podiumului, pe locul sase.

Ultimul aparat, sariturile, nu a schimbat mai nimic: Izbasa ramânând pe locul opt, iar Nistor urcand o pozitie, pâna pe cinci. Tragând o linie, fetele noastre au obtinut urmatoarele rezultate: Steliana Nistor – 14,500 (sol), 15.025 (sarituri), 15,975 (paralele), 15,550 (bârna); Sandra Izbasa  – 15,500 (sol), 15,075 (sarituri), 14.300 (paralele),15.875 (bârna). Titlul olimpic a fost câstigat de americanca Nastia Lukin, care a avut un total de 63,325 si a fost urmata în clasament de compatrioata sa, Shawn Johnson, cu 62.725, în timp ce bronzul i-a revenit chinezoaicei Yang Yilin cu 62,650.
În finalele pe aparate, România va fi reprezentata de Sandra Izbasa (sol), Steliana Nistor (paralele) si Gabriela Dragoi (bârna). La sarituri, nu vom avea nicio reprezentanta.

Înot » Razvan Florea, pe locul 7 în finala probei de 200 m spate

Razvan Florea nu a putut repeta evolutia de acum patru ani. Medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena, înotatorul român a terminat, vineri, doar pe pozitia a saptea în finala aceleiasi probe de 200m spate.

Timpul cu care a fost cronimetrat, 1:56.52, a fost penultimul al cursei. Primele doua locuri au fost ocupate de americanii Ryan Lochte (1:53.94) si Aaron Peirsol (1:54.33), în vreme ce pe pozitia a treia s-a clasat rusul Arkadi Viatcianin (1:54.93).

În vârsta de 27 de ani, Razvan Florea s-a nascut la Constanta si, pâna în acest moment al carierei sale, a obtinut 100 de titluri de campion al României, a stabilit 57 de recorduri nationale de seniori si juniori (doua la copii) si a cucerit un total de mai bine de 293 de medalii, din care 77 în competitii internationale. Din pacate, nu si-a adaugat-o si pe cea cu numarul 294, la aceste Jocuri Olimpice de la Beijing.

Atletism » Mihaela Neacsu a ratat calificarea în semifinale la 800 m

Atleta româna Mihaela Neacsu a ratat calificarea în semifinalele probei de 800 m feminin din cadrul Jocurilor Olimpice, clasându-se pe pozitia a sasea, cu timpul de 2:03.03. Seria în care a alergat Neacsu a fost câstigata de cubaneza Zulia Calatayud, cu 2:00.34.

Cel mai bun timp în cele sase serii de la 800 m feminin, desfasurate vineri la Beijing, a fost înregistrat de Maria Mutola (Mozambic), cronometrata în 1:58.91.


Intră acum și în grupul de