Fotbal » Victor Piturca si-a anuntat plecarea de la nationala


Intră acum și în grupul de

Evolutia tricolorilor de la Campionatul European si, în special, criticile aduse dupa acest turneu final au urmari severe. Selectionerul Victor Piturca si-a anuntat plecarea de la echipa nationala. Nu acum, ci în 2010, dupa Mondialele din Africa de Sud sau dupa preliminariile acestei competitii, în cazul ratarii obiectivului.

Piturca nu priveste deloc cu optimism asupra viitorului, în speta campania de calificare la Mondialele din Africa de Sud. „Urmeaza o perioada grea, deoarece turneul final a lasat niste urme la echipa nationala, poate si pentru faptul ca nu am ajuns foarte sus. Însa, din punctul meu de vedere, pentru noi Euro a fost o competitie reusita, cu exceptia unei reprize cu Olanda, când nu am mai rezistat nici psihic, nici fizic. La Euro echipele au ars repede. Noi ne-am taiat dupa doua meciuri bune. La fel a patit si Olanda, si Croatia, si Rusia, cam toate echipele au avut probleme. A câstigat Spania pentru ca la ei alerga mingea mai mult decât omul”, a declarat Victor Piturca într-un interviu acordat cotidianului Prosport.

Totodata, selectionerul a tinut sa infirme zvonurile conform carora ar fi vrut sa îsi dea demisia dupa Europene, precizând ca „daca nu as fi semnat noul contract cu Federatia, as fi renuntat. Nu s-a pus problema demisiei”. Cu toate acestea, Piti nu mai vrea sa fie selectioner decât pâna în 2010, moment în care îi expira contracul cu Federatia Româna de Fotbal. „ Nici daca iau Cupa Mondiala nu ma razgândesc. E suficient si nu are rost sa mai continui. Am avut performante, vreau sa mai am, dar atunci va fi momentul în care va trebui sa vina altcineva la nationala”, a explicat tehnicianul.

Piturca nu doreste sa dezvaluie motivele deciziei de a pleca, dar a tinut sa vorbeasca despre cazul Mutu, pentru prima data dupa Euro, declarând ca nu are absolut nimic de împartit cu decarul tricolorilor: „Înainte de Euro l-am înteles si am facut asa cum a vrut el. Regret ca nu ne-a iesit asa cum ne-am fi dorit cu totii. Sigur, familia e cel mai important lucru pe lumea asta, dar orice fotbalist trebuie sa îsi faca meseria ca profesionist. Oricum, vina, daca se poate spune asa ceva, îmi apartine mie. Un penalty poate rata oricine. Ar fi nedrept sa-i punem lui în cârca necalificarea. Am pierdut pentru ca am luat gol repede, dupa ce deschisesem scorul. Nu ai voie la un asemenea nivel sa faci o astfel de greseala. Adica sa iei gol din faza fixa, la doua minute dupa ce ai marcat. Daca tineam de rezultat înca zece minute, Italia ar fi intrat în criza de timp si pe contraatac le mai dadeam cel putin un gol”.

Cunoscut ca un tehnician pentru care disciplina este cuvânt de lege, Piturca recunoaste ca a facut si este dispus sa faca anumite compromisuri, referindu-se în primul rând la Ciprian Marica, fotbalist cu care ar fi avut un conflict în timpul Europenelor. „Nu mi-a placut atitudinea lui, mai ales ca eu discutasem mult cu el pe tema aceasta. A avut probleme cu antrenorii de la echipa de club din cauza asta. Si la Sahtior, si la Stuttgart. Daca te baga antrenorul doua minute, doua minute trebuie sa manânci pamântul. La Donetk a avut noroc cu Mircea Lucescu, dar la nemti a fost altfel. De aceea, antrenorul de acolo nu l-a sprijinit. Eu ma bazez pe el în continuare si, recunosc, trebuie sa mai închid ochii la capriciile unora. Însa doar o data, de doua ori, daca devine obisnuinta, trebuie sa iau masuri. Tin mult la disciplina si la respect”, a mai spus selectionerul.


Intră acum și în grupul de